Δεκατρία νέα πρόσωπα, που συνδυάζουν ανανέωση και πολιτική εμπειρία, πήραν το κυβερνητικό «χρίσμα» από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και αναλαμβάνουν σήμερα τα χαρτοφυλάκιά τους.

Επιστήμονες και με διάθεση προσφοράς, βουλευτές και δύο πρώην γενικοί γραμματείς ενώνουν τις δυνάμεις τους για το κοινό στοίχημα: Μια νέα, δυναμική επανεκκίνηση.

Ο 47χρονος Χρήστος Ταραντίλης είναι ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος. Γεννήθηκε στα Εξάρχεια, σπούδασε μαθηματικός στην Πάτρα, έκανε μεταπτυχιακά στην Αγγλία (LSE), διδακτορικό στο Πολυτεχνείο και από το 2013 κατέχει τη θέση του πρωτοβάθμιου καθηγητή (Full Professor) στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2017 ορίστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Ν.Δ. και μπήκε για πρώτη φορά στη Βουλή το 2019 ως βουλευτής Επικρατείας.

Δύο νέα πρόσωπα περνούν από σήμερα την πύλη του yπουργείου Παιδείας:

Η Ζέττα Μακρή ως υφυπουργός αρμόδια για θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και ο Αγγελος Συρίγος, ως υφυπουργός αρμόδιος για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης.

Βουλευτής Μαγνησίας και δικηγόρος, η κυρία Μακρή εκλέχθηκε πρώτη φορά το 2000 και το 2004. Επέστρεψε στη Βουλή το 2013, αντικαθιστώντας τον Αθανάσιο Νάκο, ως επιλαχούσα, ενώ επανεκλέχθηκε βουλευτής Μαγνησίας με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του Ιουλίου του 2019.

Ο Αγγελος Συρίγος εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Α’ Αθηνών στις εκλογές του 2019. Αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Υπηρέτησε ως γενικός γραμματέας στο υπουργείο Εσωτερικών, αρμόδιος για τη μετανάστευση και την ιθαγένεια (2012-2015) και ως ειδικός γραμματέας στο υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (2007-2009), αρμόδιος για τους Ελληνοπαίδες εξωτερικού και τους μουσουλμανοπαίδες στη Θράκη.

Ο κ. Συρίγος έχει προπηλακιστεί στο παρελθόν από μερίδα φοιτητών ενώ το 2017 στοχοποιήθηκε για άλλη μια φορά όταν κυκλοφόρησαν στο Πάντειο και στην περιοχή του Κουκαλίου αφίσες με τη φωτογραφία του και τίτλο «Αυτός είναι ο φασίστας».

Το νέο πρόσωπο στο υπουργείο Εργασίας είναι η Μαρία Συρεγγέλα. Μέχρι χθες ήταν γενική γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και σήμερα ορκίζεται υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια. Είναι απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής με μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Υπηρεσιών για Στελέχη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και με διπλωματική εργασία στην Πολιτική και Στρατηγική της Νέας Δημόσιας Διοίκησης (New Public Management).

Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος ορίστηκε ο Γιώργος Αμυράς, βουλευτής Ιωαννίνων στις τελευταίες εκλογές, ενώ είχε διατελέσει βουλευτής του Ποταμιού από τον Ιανουάριο του 2015. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, δημοσιογράφος και έχει αναπτύξει έντονη δράση για τα θέματα περιβάλλοντος και οικολογίας.

Μία ακόμη έκπληξη ήταν η είσοδος στην κυβέρνηση του Νίκου Γιατρομανωλάκη. Ο μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού στο υπουργείο Πολιτισμού αναβαθμίστηκε σε υφυπουργό, αρμόδιο για θέματα σύγχρονου πολιτισμού. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και μέλος του Πολιτικού Σχεδιασμού στο Ποτάμι, απ’ όπου αποχώρησε το 2016. Από τον Ιανουάριο του 2017 έως και τον Ιούλιο του 2019 κατείχε τη θέση του διευθυντή Marketing & Επικοινωνίας του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Νέος υφυπουργός Δικαιοσύνης, αρμόδιος για θέματα διεθνούς συνεργασίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναλαμβάνει ο 36χρονος βουλευτής Β’ Δυτικής Αττικής Γιώργος Κώτσηρας. Είναι δικηγόρος -αποφοίτησε με άριστα από τη Νομική Σχολή Αθηνών-, έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο (2007) στο Πανεπιστήμιο Aix-Marseille III-Paul Cezanne και στο Διοικητικό Δίκαιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση (2008). Διετέλεσε αναπληρωτής γραμματέας επιστημονικών φορέων της Ν.Δ. κατά την τριετία 2016-2019, ενώ το 2016 διετέλεσε μέλος τομέων Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ν.Δ.

Από τη Γενική Γραμματεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτηςαναλαμβάνει σήμερα υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, θέση που κατείχε ο Θεόδωρος Καράογλου. Με πολύχρονη πολιτική εμπειρία, ο κ. Καλαφάτης, δικηγόρος, είχε διατελέσει υπουργός Μακεδονίας-Θράκης (8 Ιανουαρίου 2009-7 Οκτωβρίου 2009), ενώ είχε αναλάβει υφυπουργός Ανάπτυξης (Σεπτέμβριος 2007-Ιανουάριος 2009). Στις 21 Ιουνίου 2012 ορκίστηκε υπουργός αναπληρωτής Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τις 14 Μαρτίου 2013. Ορκίστηκε βουλευτής το 2003 αντικαθιστώντας τον Παναγιώτη Ψωμιάδη λόγω ανάληψης της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, και από τότε εκλέγεται ανελλιπώς στην Α’ Θεσσαλονίκης.

Υφυπουργός αρμόδιος για ειδικά ψηφιακά έργα και το Κτηματολόγιο ορίστηκε ο Γιώργος Στύλιος, βουλευτής Αρτας από το 2012 μέχρι σήμερα. Από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο του 2014 διετέλεσε υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων. Υπήρξε μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, καθώς και της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών. Εκπρόσωπος της Βουλής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (PA SEECP).

Στο υπουργείο Ναυτιλίας, ο Κώστας Κατσαφάδος αναλαμβάνει υφυπουργός αρμόδιος για θέματα κλάδου πλοίων. Εξελέγη βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων στις εκλογές του Ιουνίου του 2012, ενώ επανεκλέχθηκε τον Ιανουάριο, τον Σεπτέμβριο του 2015 και τον Ιούλιο του 2019. Είναι απόφοιτος του τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς ενώ το 2006 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο «MBA – Tourism Management» του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ορίστηκε ο Σπήλιος Λιβανός. Είναι γιος του πρώην υπουργού Διονύση Λιβανού, έχει σπουδάσει Οικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αμχερστ της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία, στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, στις Διεθνείς Σχέσεις και στη Συγκριτική Πολιτική Ανάλυση. Στις εκλογές του 2007 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής ενώ το 2013 ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς του ανέθεσε τη θέση του γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας του κόμματος. Στις εκλογές του 2019 εξελέγη βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και ορίστηκε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ.

Υφυπουργός αρμόδιος για την κοινή αγροτική πολιτική αναλαμβάνει ο Γιάννης Οικονόμου. Ο βουλευτής Φθιώτιδας αναλαμβάνει τη θέση του Κώστα Σκρέκα, ο οποίος ορίστηκε υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο κ. Οικονόμου εξελέγη βουλευτής πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2019 και αναλαμβάνει για πρώτη φορά κυβερνητική θέση.

Εχει διατελέσει πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ ενώ από τον Νοέμβριο του 2006 έως το 2009 ήταν γενικός γραμματέας Καταναλωτή. Είναι απόφοιτος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στην Παγκόσμια Πολιτική Οικονομία, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, η Σοφία Βούλτεψη αναλαμβάνει υφυπουργός αρμόδια για την ένταξη. Εξελέγη βουλευτής της Β’ Αθηνών με τη Ν.Δ. στις εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004, ενώ ήταν υποψήφια βουλευτής σε τιμητική θέση του Ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 2000. Πρώην υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, πρώτη γυναίκα κυβερνητική εκπρόσωπος και δεύτερη γυναίκα κοινοβουλευτική εκπρόσωπος στην παράταξή της μετά τη Βιργινία Τσουδερού. Δημοσιογράφος, με σπουδές στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Σοφία Βούλτεψη είναι βουλευτής του Νότιου Τομέα Αθηνών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα