Όλα τα ποσά επιδότησης για το ρεύμα

από fimotro

Πως προκύπτει ο υπερδιπλασιασμός του ποσού

Ο Κώστας Σκρέκας προχώρησε σε ανακοινώσεις για το ύψος της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος μετά τις συνεχιζόμενες ανατιμήσεις στην αγορά, που επηρεάζουν άμεσα τους λογαριασμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι η επιδότηση αυξάνεται σήμερα στα 39 ευρώ για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο για τις 300 πρώτες κιλοβατώρες.

Για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου, η επιδότηση αυξάνεται από τα 24 ευρώ στα 45 ευρώ ανά μήνα για Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Πρόκειται ουσιαστικά για υπερδιπλασιασμό της αύξησης καθώς αρχικά η κυβέρνηση είχε αυξήσει την επιδότηση από τα 9 ευρώ (τον Σεπτέμβριο) στα 18 ευρώ για τον μήνα Οκτώβριο.

«Ενισχύουμε το Ταμείο ενεργειακής μετάβασης με 620 εκατ. ευρώ από τα 150 εκατ. που αρχικά είχαμε διαθέσει» τόνισε ο κ. Σκρέκας.

Για τους οικιακούς καταναλωτές ρεύματος και τις επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από το δίκτυο χαμηλής τάσης η επιδότηση αυξάνεται για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο στα 39 ευρώ τον μήνα, από 9 ευρώ που ήταν το Σεπτέμβριο και 18 ευρώ τον Οκτώβριο, με όριο κατανάλωσης τις 300 κιλοβατώρες τον μήνα. Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση γίνεται 45 ευρώ μηνιαίως, από 24 ευρώ που ήταν τον Οκτώβριο.

Για τους καταναλωτές φυσικού αερίου, πέρα από την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης (στα 170 εκατ ευρώ από 80 εκατ.) και την έκπτωση 15% για την οικιακή κατανάλωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, θα εφαρμοστεί αναστολή των τελών χρήσης δικτύου για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Για ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 2 μεγαβατώρες το μήνα, η μείωση θα είναι 20-40 ευρώ το μήνα, ανέφερε ο κ. Σκρέκας. Τα τέλη θα επιβληθούν από το 2022, όταν αποκλιμακωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου.

Για τις επιχειρήσεις (βιομηχανία χαμηλής και μέσης τάσης, λοιπές χρήσεις μέσης τάσης) αναστέλλονται για 5 μήνες (από Νοέμβριο μέχρι και Μάρτιο 2022) οι χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. Έτσι διευκολύνεται η ρευστότητα των επιχειρήσεων με ποσό ύψους 63 εκατ. ευρώ.

Τα τέλη θα καταβληθούν όταν αποκλιμακωθούν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο και μετά από αξιολόγηση των αναγκών του λογαριασμού ΥΚΩ (οι οποίες περιορίζονται όσο προχωρούν οι διασυνδέσεις των νησιών).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα