Ανάλυση: Φεύγουν οι επενδυτές, καταφύγιο ο χρυσός

από Philippos

Σύμφωνα με ξένους διαχειριστές, «οι επενδυτές ανησυχούν σήμερα για τον στασιμοπληθωρισμό, ένα σενάριο που πολλοί γνωρίζουν μόνο από τα βιβλία Ιστορίας».
Η ρευστότητα εγκαταλείπει κάθε κατηγορία περιουσιακών στοιχείων και η φυγή των επενδυτών βαθαίνει, καθώς εκτιμούν πως οι αγορές δεν έχουν «δει» ακόμη τα χαμηλά τους.

Οι μετοχές, τα ομόλογα, τα κρυπτονομίσματα και τα πολύτιμα μέταλλα σημείωσαν εκροές την εβδομάδα που έληξε στις 11 Μαΐου, όπως σημειώνουν οι αναλυτές στρατηγικής της BofA, επικαλούμενοι στοιχεία της EPFR Global. Οι μετοχές της τεχνολογίας υπέστησαν τις μεγαλύτερες εκροές τους μέχρι στιγμής φέτος, οι οποίες άγγιξαν το $1,1 δισ., δεύτερες μετά τις τράπεζες, οι οποίες έχασαν $2,6 δισ.

Σε χαμηλό 14 και πλέον εβδομάδων ο χρυσός, καθώς η άνοδος του δολαρίου (κινείται σε υψηλά 20 ετών) συνεχίζει να του ασκεί πιέσεις. Η κατάρρευση των κρυπτονομισμάτων και της τεχνολογίας αρχίζει να θυμίζει κάτι από το σκάσιμο της «φούσκας» του dot-com και την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Ο φόβος υποδηλώνει ότι οι μετοχές είναι επιρρεπείς σε ένα επικείμενο «bear market rally», αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι αγορές είδαν τα τελικά χαμηλά.

Πληθωρισμός
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μετά το διπλό σοκ της Covid-19 και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ο πληθωρισμός έχει υπερβεί τις προβλέψεις, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα δεκαετιών σε πολλές χώρες, ενώ οι εκτιμήσεις για την οικονομική ανάπτυξη επιδεινώνονται ταχύτατα.

Σύμφωνα με ξένους διαχειριστές, «οι επενδυτές ανησυχούν σήμερα για ένα σενάριο που πολλοί γνωρίζουν μόνο από τα βιβλία Ιστορίας, τον στασιμοπληθωρισμό. Πρόκειται για έναν συνδυασμό υψηλού πληθωρισμού και οικονομικής στασιμότητας. Εάν εμφανιστεί στασιμοπληθωρισμός, θα μπορούσε να διαταράξει μακροχρόνιες ισορροπίες στην αγορά κεφαλαίων».

Σε κάθε περίπτωση, ο πληθωρισμός ήταν ήδη πολύ υψηλότερος απ’ ό,τι ανέμεναν πολλοί οικονομολόγοι και κεντρικοί τραπεζίτες, πριν από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Τώρα τροφοδοτείται περαιτέρω από την εισβολή και τις συνέπειές της, ενώ συνεχίζονται τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Τα μετρητά μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτική λύση σε ένα τέτοιο περιβάλλον, για τη μείωση του κινδύνου στο χαρτοφυλάκιο. Αν και υποτιμώνται επίσης από τον πληθωρισμό, είναι ένα είδος προστασίας από τις απώλειες των τιμών των μετοχών.

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο ψύχραιμη σχολή σκέψης, που προσπαθεί να ψυχανεμιστεί τους επόμενους πρωταγωνιστές, όταν αρχίσει η αποκλιμάκωση του πανικού στις αγορές.

Η Goldman Sachs επικεντρώνεται στις μετοχές με υψηλές μερισματικές αποδόσεις, υπενθυμίζοντας ότι «οι αμερικανικές μετοχές με την υψηλότερη μερισματική απόδοση υπεραπέδωσαν έναντι του S&P 500 κατά τη διάρκεια του στασιμοπληθωρισμού της δεκαετίας του 1970, αλλά και μετά το σκάσιμο της “φούσκας” dot-com στις αρχές της δεκαετίας του 2000». Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι αν συνεχιστεί η άνοδος των αποδόσεων στην αγορά ομολόγων, αυτό θα αποτελέσει το «αντίπαλον δέος» στις μερισματικές αποδόσεις των μετοχών.

Πολύτιμα μέταλλα
Ανεξαρτήτως όλων των παραπάνω, η συντριπτική πλειονότητα των επενδυτικών οίκων συμφωνεί ότι σε περιόδους στασιμοπληθωρισμού το απόλυτο «επενδυτικό καταφύγιο» δεν είναι άλλο από τα πολύτιμα μέταλλα και ιδιαίτερα τον χρυσό, έστω και αν ο τελευταίος επηρεάζεται από τις αυξήσεις επιτοκίων, τις οποίες ξεκίνησαν οι κεντρικές τράπεζες.

Η Goldman Sachs εμφανίζεται σίγουρη για την πορεία του χρυσού. Ακόμη και πριν από τη ρωσική εισβολή, προς τα τέλη Ιανουαρίου, η Goldman έδινε 12μηνη τιμή-στόχο στα $2.150, με τη λογική ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης θα ενίσχυε τις ανησυχίες για ύφεση και, έτσι, θα σημειώνονταν εισροές 300 τόνων σε ETFs χρυσού. Σήμερα, πιστεύει ότι η άνοδος των τιμών στα εμπορεύματα επιδεινώνει το μίγμα ανάπτυξης/πληθωρισμού στις ανεπτυγμένες οικονομίες που συνεπάγεται ότι οι φόβοι για ύφεση μεγαλώνουν, οι εισροές σε ETFs χρυσού θα φτάσουν τους 600 τόνους και η τιμή του χρυσού θα ανέλθει στο επίπεδο των $2.350, που είναι το υψηλότερο όλων των εποχών. Μάλιστα, αυτό πλέον είναι το βασικό σενάριο του Οίκου.

«Η ενίσχυση της ζήτησης για “ασφαλή καταφύγια” θα στείλει τον χρυσό στα $2.200», σημειώνει η JP Morgan, ενώ η Credit Suisse εκτιμά ότι «το πολύτιμο μέταλλο θα επιστρέψει σε ανοδική τροχιά, για να φτάσει έως το επίπεδο των $2.285 – $3.000».

BUSINESS NEWS
IΝΤΡΑΚΑΤ

Intra-S.Energy ονομάζεται ο βραχίονας που δημιουργεί η εισηγμένη για τις επενδύσεις της στον τομέα των ΑΠΕ. Το Δ.Σ. της εταιρίας αποφάσισε να εισφερθούν στην Intra-S.Energy οι κατά 100% θυγατρικές της Ιntrakat Greek Windpower, Alpener, Clamwind και Καστρί Ευβοίας. Πρόκειται για εταιρίες που κατασκευάζουν ή έχουν προς κατασκευή τα πρώτα αιολικά πάρκα, ισχύος 98 MW.

Οι εισφερόμενες εταιρίες αποτιμήθηκαν από την PKF Ευρωελεγκτική με τις εξής μέσες τιμές: 16,85 εκατ. ευρώ η Greek Windpower, 6 εκατ. ευρώ η Alpener, 2,05 εκατ. ευρώ η Clamwind και 783 χιλ. ευρώ η Καστρί Ευβοίας. Σύνολο 25,6 εκατ. ευρώ.

Ανοιχτή στο ενδεχόμενο εισόδου στρατηγικού επενδυτή στον τομέα των ΑΠΕ εμφανίστηκε η Διοίκηση του Ομίλου Ιντρακάτ κατά την τηλεδιάσκεψη ενημέρωσης των αναλυτών για τα μεγέθη του 2021, αποφεύγοντας, ωστόσο, να σχολιάσει τη φημολογία για την οιονεί διαπραγμάτευση με την BC Partners.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, ο στόχος της Ιντρακάτ (μετά τη συγχώνευση με τη ΓΑΙΑ Ανεμος) είναι να προχωρήσει σε επενδύσεις στον τομέα αιολικών και φωτοβολταϊκών, αναπτύσσοντας σταδιακά εγκατεστημένη ισχύ 1,6 GW έως το 2025. Προς το παρόν, το πλάνο προβλέπει τη λειτουργία 100 MW έως το τέλος του 2022 ή τις αρχές του 2023 και την προσθήκη ακόμη 250 MW μέσα στο 2023, το οποίο κατά τη Διοίκηση κινείται εντός προγράμματος. Ο στρατηγικός στόχος είναι η διατήρηση 250 MW στην ιδιοκτησία της εταιρίας, προκειμένου να λαμβάνει σταθερά έσοδα της τάξης των 30 – 35 εκατ. ευρώ, ενώ διατηρεί την πρόθεση συνεπένδυσης για το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ.

Σε ό,τι αφορά την προοπτική του 2022, η Διοίκηση εκτίμησε πως ο Ομιλος θα επανέλθει στην κερδοφορία.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Ο αναβαθμισμένος στόχος των 6,4 GW εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το 2029 αντικατοπτρίζει εκτιμώμενα EBITDA πάνω από 700 εκατ. ευρώ (από 162 εκατ. ευρώ το 2021) και έσοδα πάνω από 1,25 δισ. ευρώ (από 405 εκατ. ευρώ το 2021). Η εισηγμένη θα επενδύσει μέσα στα επόμενα 4 χρόνια πάνω από 2,3 δισ. ευρώ, ώστε μέχρι και το 2025 να έχει αποκτήσει επιπλέον εγκατεστημένη ισχύ της τάξεως των 2,4 GW, στόχος που θεωρεί πως είναι διασφαλισμένος, λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχουν έργα 1,5 GW σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης ή υπό κατασκευή. Με αυτά τα δεδομένα μέχρι το 2025 η Τέρνα Ενεργειακή θα έχει ξεπεράσει τα 3 GW συνολικής εγκατεστημένης ισχύος. Το επενδυτικό πλάνο των 2,3 δισ. ευρώ μέχρι το 2025 είναι όχι απλά διασφαλισμένο, αλλά προβλέπει και την παράλληλη συνέχιση της διανομής μερισμάτων στα συνήθη υψηλά επίπεδα των περίπου 40 εκατ. ευρώ ανά έτος.

ΕΥΔΑΠ

Στα 87,5 εκατ. ευρώ ορίστηκε το αντάλλαγμα που θα καταβάλει η εταιρία στην ΕΥΔΑΠ Παγίων για την 20ετή παράταση (1/1/2021 έως 31/12/2040) της αποκλειστικής προμήθειας αδιύλιστου νερού. Για την αποπληρωμή του δεν θα υπάρξει ταμειακή εκροή, καθώς συμφωνήθηκε να συμψηφιστεί με την απαίτηση της ΕΥΔΑΠ από την ΕΥΔΑΠ Παγίων για υπηρεσίες συντήρησης δικτύου, η οποία έχει οριστεί σε 25 εκατ. ευρώ ετησίως, πλέον ΦΠΑ. Η σύμβαση συντήρησης έχει τριετή διάρκεια, με δυνατότητα εξάμηνης παράτασης (τίμημα 12,5 εκατ. ευρώ).

Επενδυτικά «σφηνάκια»
ΤΡΑΠΕΖΕΣ

«Παρά την πρόοδο που έχουν κάνει οι ελληνικές τράπεζες στη μείωση των “κόκκινων” δανείων, δεν επιτρέπεται εφησυχασμός, καθώς από τις πρώτες ενδείξεις φαίνεται ότι έχουμε νέες ροές μη εξυπηρετούμενων δανείων και αύξηση των ρυθμισμένων δανείων». Την προειδοποίηση αυτή απηύθυνε η υποδιοικήτρια της Τραπέζης της Ελλάδος, Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στο 4th NPL Summit.

ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ

Ο ΟΛΠ αναμένει εντός του 2022 να αφιχθούν στον Λιμένα περί τα 750 κρουαζιερόπλοια, εκ των οποίων 66% αφορά αφίξεις επιβίβασης (homeport) στον Πειραιά. Παράλληλα, το 2022 αναμένονται και νέες αφίξεις εταιριών στον Λιμένα, όπως η Virgin Cruises και η Ritz-Carlton Yacht Collection.

JUMBO

Από 2/6/2022, οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα της έκτακτης χρηματικής διανομής ποσού 0,3850 ευρώ ανά μετοχή μικτό (καθαρό ποσό, μετά την παρακράτηση φόρου 5%, 0,36575 ευρώ).

PROFILE

Την εκτίμησή του ότι η εταιρία θα σημειώσει στο πρώτο φετινό εξάμηνο ισχυρό διψήφιο ποσοστό αύξησης κύκλου εργασιών, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης, Ευάγγελος Αγγελίδης, στο πλαίσιο της τακτικής γ.σ. των μετόχων.

MSCI GREECE STANDARD

Σημαντικές αλλαγές στον δείκτη MSCI Greece Standard ανακοίνωσε ο Οίκος MSCI Inc., με την προσθήκη της Εθνικής και της Μυτιληναίος, ενώ δεν υπήρξε καμία διαγραφή. Σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις της Société Générale, οι πιθανές εισροές για την Εθνική Τράπεζα τοποθετούνται στα $103 εκατ. και για τη Μυτιληναίος στα $92 εκατ. Οι αλλαγές των δεικτών της MSCI Inc. τίθενται σε ισχύ μετά το κλείσιμο της αγοράς της 31ης Μαΐου και θα οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση της στάθμισης της Ελλάδας στον δείκτη MSCI αναδυόμενων αγορών συνολικά, αφού η αύξηση κατά 0,03% λόγω της Εθνικής και η αύξηση κατά 0,027% λόγω της Μυτιληναίος θα βελτιώσουν τη στάθμιση της χώρας κατά 0,06% στον δείκτη.

LAMDA DEVELOPMENT

Ενημερωτικό δελτίο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για νέα ομολογιακή έκδοση διαπραγματεύσιμη στο Χ.Α. έχει καταθέσει η Lamda Development, σύμφωνα με πληροφορίες. Πρόθεση του Ομίλου είναι να αντλήσει ποσό πέριξ των 200 εκατ. ευρώ, προς την εξυπηρέτηση μέρους των επενδυτικών του σχεδίων στο Ελληνικό, ενώ πρόκειται για μια έκδοση που θα έχει «πράσινα» χαρακτηριστικά βάσει ESG κριτηρίων.

ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

Πληροφορίες για συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με αμερικανικό fund, προκειμένου το τελευταίο να αποκτήσει θέση στην εισηγμένη, μέσα από μια νέα αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. Ενδεχόμενες εξελίξεις πιθανόν να προκύψουν στο πλαίσιο της φετινής επικείμενης τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων, στις 30/6.

FOURLIS

«Οι εποχές των παχιών αγελάδων έχουν τελειώσει και πλέον οι επενδύσεις απαιτούν περισσότερες βαλβίδες ασφαλείας», τόνισε ο Βασίλης Φoυρλής, πρόεδρος του Ομίλου, κατά την παρουσίαση του Logistic Center της Intersport στα Οινόφυτα, που μαζί με τις συμπληρωματικές υποδομές logistics που αναπτύσσονται για την ΙΚΕΑ στο Σχηματάρι αποτελούν συνολική επένδυση 18 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα