Ανακούφιση στη Βρετανία για τον «προσωπικό θρίαμβο» Μακρόν

από Philippos

Ως «ανάσα ανακούφισης» για την Ευρώπη, το ΝΑΤΟ και το γαλλικό κατεστημένο περιγράφουν τα βρετανικά ΜΜΕ την εκλογική νίκη Μακρόν επί της Μαρίν Λε Πεν.

Οι Times σχολιάζουν πως μια νίκη της ακροδεξιάς υποψήφιας στο χθεσινό δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών θα συνιστούσε «καταστροφή» για τη Δύση, ιδίως σε μία περίοδο που γίνεται προσπάθεια συντονισμένης αντίδρασης στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν περιγράφεται από την ίδια εφημερίδα ως «προσωπικός θρίαμβος», καθώς επήλθε παρά τις έντονες επικρίσεις που έχει δεχθεί τα τελευταία χρόνια για πολιτικές και μεταρρυθμίσεις του.

Το BBC προσθέτει ότι η νίκη Μακρόν είναι ένα «ιστορικό επίτευγμα» ως η πρώτη επανεκλογή Προέδρου της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας μετά από μια θητεία με έλεγχο και του νομοθετικού σώματος.

Κατά την ίδια ανάλυση, χθες αποδείχθηκε ότι πέρα από τις πολύ δυναμικές φωνές που ακούγονται στη Γαλλία από τα άκρα του πολιτικού φάσματος, ο μέσος Γάλλος θεωρεί πως ο Μακρόν δεν ήταν και τόσο κακός πρόεδρος.

Σημειώνεται πως αυτός ο ψηφοφόρος εκτιμά τη μείωση της ανεργίας, θεωρεί ικανή τη διαχείριση της πανδημίας και πιστεύει πως η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης είναι μάλλον αναπόφευκτη. Αναγνωρίζει επίσης πως στο πρόσωπο του Μακρόν έχει έναν ηγέτη μα ανάστημα στη διεθνή σκηνή και του αρέσει που ο ένοικος του Ελυζέ μπορεί να συνομιλεί συχνά απευθείας με τον Πούτιν σε μια στιγμή κρίσης, έστω και αν αυτές οι συνομιλίες δεν είχαν αποτέλεσμα.

Επίσης, προσθέτει η ανάλυση του BBC, ο μέσος Γάλλος ψηφοφόρος θέλει έναν Πρόεδρο που θα ηγείται της Ευρώπης και μάλιστα με ένα διακριτό όραμα για τη στρατιωτική και οικονομική αυτονομία της ΕΕ.

Την ίδια στιγμή, επισημαίνει το BBC, ο Εμανουέλ Μακρόν φέρει μερίδιο ευθύνης για τη μεγάλη πόλωση στη γαλλική κοινωνία. Τόσο επειδή εκ των πραγμάτων, λόγω της συντριβής των παραδοσιακών κομμάτων του δημοκρατικού μετώπου, όποιος θέλει να του αντιταχθεί δεν έχει άλλη επιλογή από τα άκρα, αλλά και λόγω της έπαρσής του.

«Ο Μακρόν θα υποσχεθεί ένα διαφορετικό ύφος διακυβέρνησης, να ακούει πιο πολύ, με λιγότερη έπαρση», σχολίασε το BBC.

Στον ίδιο τόνο και οι Times αναφέρουν πως ο Γάλλος Πρόεδρος «πρέπει να αποδείξει ότι δεν είναι αλαζόνας».

Ως προς τις άμεσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Πρόεδρος Μακρόν, ο Guardian απαριθμεί μεταξύ άλλων την ανάγκη εξασφάλισης κοινοβουλευτικού ελέγχου στις εκλογές του Ιουνίου και τον σχηματισμό κυβέρνησης, την αντιμετώπιση του κόστους διαβίωσης, τις μεταρρυθμίσεις σε συνταξιοδοτικό, εκπαίδευση, υγεία και αστυνόμευση, καθώς επίσης βέβαια τη διαχείριση του πολέμου στην Ουκρανία και του μεταναστευτικού.

Το BBC προσθέτει πως οι οπαδοί της Λε Πεν και κυρίως του ακροαριστερού Μελανσόν ελπίζουν «να πάρουν εκδίκηση» για τη νέα νίκη Μακρόν καταφέροντάς του σημαντικό πλήγμα στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.

Αν δεν τα καταφέρουν, τότε ο Μακρόν θα πρέπει να προετοιμάζεται για τον «τρίτο γύρο των κοινωνικών εκλογών», δηλαδή μια σειρά από λαϊκές κινητοποιήσεις το Σεπτέμβριο.

Σε ό,τι αφορά στη Μαρίν Λε Πεν, ο Guardian ανιχνεύει στις χθεσινές δηλώσεις της για παραδοχή της ήττας μια πιθανότητα πρόθεσης διεκδίκησης της γαλλικής προεδρίας εκ νέου σε πέντε χρόνια, παρά τις προηγούμενες δηλώσεις της περί του αντιθέτου.

Σε περίπτωση πάντως που αποσυρθεί από την ηγεσία της Εθνικής Συσπείρωσης, η εφημερίδα προβλέπει πιθανώς έναν εμφύλιο στην παράταξη για τη διαδοχή.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζει η ανάλυση της εφημερίδας, η Λε Πεν και η άκρα δεξιά έχουν πάψει πλέον να είναι στο περιθώριο της γαλλικής πολιτικής.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον συνεχάρη μέσω Twitter τον Εμανουέλ Μακρόν για τη νίκη του λέγοντας ότι η Γαλλία είναι από τους πιο στενούς και σημαντικούς συμμάχους και ότι προσβλέπει σε συνέχιση της διμερούς συνεργασίας.

Σύμφωνα με πηγές των Sunday Times, ο κ. Τζόνσον ετοιμάζει μια «διπλωματική επανεκκίνηση» της σχέσης του με τον Γάλλο Πρόεδρο, η οποία έχει δοκιμαστεί στον απόηχο του Brexit.

Στην Daily Mail κυβερνητική πηγή σχολιάζει πως «τώρα που οι προεκλογικές σκοπιμότητες θα παραμεριστούν, μπορούμε να κάτσουμε μαζί στο τραπέζι και να δούμε λογικές λύσεις στο κοινό μας πρόβλημα».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα