29 Μαρτίου 2024 / 3:21 μμ
29 Μαρτίου 2024 / 3:21 μμ

Ανακαλύφθηκε μικρόβιο που πίνει την βενζίνη από το ρεζερβουάρ!

από fimotro

Μέσα στην εποχή της ακρίβειας ήρθε και αυτή η αόρατη απειλή

Λες και η ακρίβεια στα καύσιμα δεν ήταν αρκετή, οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως υπάρχει ένα βακτηρίδιο, το οποίο τρέφεται με…πετρέλαιο και βενζίνη!

Ισπανοί ερευνητές από το Ινστιτούτο Ολοκληρωμένης Βιολογίας (I²SysBio) στην Βαλένθια, ανακάλυψαν «ένα άγνωστο είδος βακτηρίων του γένους Isoptericola, με μεγάλες δυνατότητες για τη βιοαποικοδόμηση καυσίμων σε περιβάλλοντα μολυσμένα με ντίζελ ή βενζίνη». Με άλλα λόγια, όπου υπήρχε πολλή βενζίνη ή ντίζελ, υπήρχε και σε μεγάλες συγκεντρώσεις και το συγκεκριμένο βακτήριο, το οποίο τρεφόταν με τα καύσιμα.

Οι Ισπανοί ερευνητές αναζήτησαν πιθανά βακτήρια που «τρώνε» καύσιμα σε καθημερινά περιβάλλοντα, όπου η παρουσία βενζίνης και ντίζελ είναι μόνιμη. Οι ερευνητές εντόπισαν την παρουσία στελεχών που ανήκουν σε δώδεκα διαφορετικά γένη. Όλα έδειξαν δυνατότητες αποικοδόμησης των καυσίμων.

«Καλλιεργήσαμε αρκετά μικροβιακά στελέχη που αποικοδομούν μεταξύ 50% και 60% του καυσίμου μέσα σε λίγες εβδομάδες», δήλωσε ο βιολόγος Μανουέλ Πόρκαρ Μιράγιες, συν-συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο «Nature».

Οι συγκεκριμένοι μικροοργανισμοί μελετώνται από τους επιστήμονες, καθώς θα μπορούσαν να μας είναι και χρήσιμοι. Τα βακτήρια θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στη «βιοεξυγίανση», δηλαδή την αποτοξίνωση του εδάφους και των υδάτων από ρύπους, με τους οποίους τρέφονται οι μικροοργανισμοί.

Όπως αναφέρεται στην ισπανική μελέτη, «οι διαρροές καυσίμων είναι μία από τις κύριες αιτίες μόλυνσης του εδάφους και των υπόγειων υδάτων». Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, η ομάδα στράφηκε στα βακτήρια.

«Τα βακτήρια έχουν εξελιχθεί εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια και, ως αποτέλεσμα, έχουν αναπτύξει ένα πολύ ευρύ φάσμα μεταβολικών οδών που τα καθιστά ικανά να λαμβάνουν ενέργεια από σχεδόν κάθε οργανική ένωση. Η απανταχού παρουσία τους στη φύση, η μεταβολική τους ποικιλομορφία, οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και η ικανότητά τους για οριζόντια μεταφορά γονιδίων, τα καθιστούν τέλειους υποψήφιους για τη βιοεξυγίανση ρύπων, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων».

Η επιστημονική ομάδα σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να έχει καλύτερα αποτελέσματα αν ερευνούσε ένα περιβάλλον που δεν είχε μελετηθεί προηγουμένως, δηλαδή τα οχήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα