Πέντε χρόνια μετά το εφιαλτικό βράδυ που τύλιξε στις φλόγες ένα από τα πιο εμβληματικά τοπόσημα της Ευρώπης, η Παναγία των Παρισίων ανακτά την αίγλη της και ανοίγει ξανά τις πύλες της στο κοινό.
Ο γοτθικός καθεδρικός ναός κατάφερε να αναγεννηθεί από τις στάχτες του, μετά την καταστροφική πυρκαγιά χάρη σε ένα έργο αποκατάστασης που έφτασε στα 700 εκατομμυρίων ευρώ.
Λίγες μόλις ημέρες προτού η Παναγία των Παρισίων ανοίξει ξανά τις πόρτες της στους επισκέπτες και τις επισκέπτριές της στις 7 Δεκεμβρίου, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν επισκέφτηκε την Παρασκευή (29/11) το εργοτάξιο για να επιθεωρήσει την πρόοδο των εργασιών.
Ο ναός είναι «ακόμα πιο όμορφος από πριν» είπε σε δηλώσεις του στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ο Εμανουέλ Μακρόν.
Το χρονικό της καταστροφής
Η «κατάρρευση» του μνημείου της γαλλικής πολιτιστικής κληρονομιάς σημειώθηκε το βράδυ της 15ης Απριλίου 2019, όταν η οροφή του καθεδρικού ναού τυλίχθηκε στις φλόγες. Σύντομα, η φωτιά είχε τυλίξει το κωδωνοστάσιο και σχεδόν γκρέμισε τα κύρια καμπαναριά.
Σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι παρακολούθησαν με τρόμο το μεσαιωνικό κτήριο να καίγεται.
Η στέγη κατέρρευσε αλλά τα καμπαναριά και η πρόσοψη διασώθηκαν.
Ακόμη και σήμερα, πέντε χρόνια μετά παραμένει άγνωστο τι ακριβώς προκάλεσε τη φωτιά.
Οι γαλλικές Αρχές εκτιμούσαν ότι μπορεί να ευθύνεται μια ηλεκτρική βλάβη ή ένα αναμμένο τσιγάρο.
Πότε μπορείτε να την επισκεφθείτε;
Όσοι και όσες είναι τυχεροί, μπορούν να επισκεφθούν τον ναό στις 8 Δεκεμβρίου από τις 17:30 μ.μ. έως τις 20.00, αλλά είναι αρκετά πιθανό να συναντήσουν ατελείωτες ουρές επισκεπτών.
Ο καθεδρικός ναός αναφέρει ότι από τις αρχές Δεκεμβρίου, οι επισκέπτες θα μπορούν να κάνουν κράτηση δωρεάν εισιτηρίου μέσω διαδικτύου, στον ιστότοπό του, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή σε μια ειδική εφαρμογή, για να μπουν στο κτήριο την ίδια ημέρα ή μία ή δύο ημέρες μετά την κράτηση. Επίσης θα υπάρχει ουρά επί τόπου για όσους θέλουν να μπουν χωρίς κράτηση, σύμφωνα με το Reuters.
Ο καθεδρικός ναός εκτιμάται πως θα υποδέχεται 14 έως 15 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο. Υπάρχει μια τεράστια συζήτηση στη Γαλλία για το εάν οι επισκέπτες πρέπει να αρχίσουν να πληρώνουν για να εισέλθουν. Η Εκκλησία, πάντως είναι αντίθετη στο να μπει είσοδος και προς το παρόν η επίσκεψη παραμένει δωρεάν.