Αμυράς: Δολοφονία η θανάτωση του χιμπατζή

από fimotro

Για το θέμα που προέκυψε στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και τη θανάτωση του χιμπατζή τοποθετήθηκε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, κος Γιώργος Αμυράς, μιλώντας στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

«Έχω μια πρώτη ενημέρωση και περιμένω και εγγράφως να μου την καταθέσουν αύριο και θα σας πω τα πολύ βασικά στοιχεία. Όντως υπήρχε θέμα κενού ασφαλείας όσον αφορά την φύλαξη των χιμπατζήδων. Αυτό βέβαια δεν χρειάζεται να είσαι και ειδικός, το καταλαβαίνεις από την στιγμή που ένας χιμπατζής έφυγε από εκεί και έφτασε μέχρι το parking σαφέστατα υπήρχε «τρύπα» ασφαλείας. Αυτό που μου είπαν οι εμπειρογνώμονες του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι ότι θα προτείνουν να υπάρξουν διπλοί φράχτες ηλεκτροφόροι ενδεχομένως και τάφρος έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι στο μέλλον δεν θα έχουμε τέτοια περιστατικά, αυτό είναι το πρώτο. Το δεύτερο που επίσης έχει σημασία είναι ότι έλεγξαν όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα όλων των ζωών, να δούμε δηλαδή από που προέρχονται, αν προέρχονται όντως από συνθήκες αιχμαλωσίας ή υπήρχε και άτομο της άγριας ζωής αιχμαλωτισμένο από τη φύση. Ευτυχώς δεν υπήρχε τέτοιο θέμα, ήταν όλα τα χαρτιά σωστά. Και από εκεί και πέρα περιμένω αύριο να μου καταθέσουν την έκθεση τους την οποία θα στείλω επίσης και στον Εισαγγελέα ζώων ο οποίος έχει επιληφθεί του θέματος για να διευκολύνω το έργο του».

«Τα πρωτόκολλα πρέπει να τηρηθούν όχι να αλλάξουν, τα πρωτόκολλα είναι διεθνή. Υπάρχουν τα διεθνή πρωτόκολλα το θέμα είναι αν εφαρμόζονται κι εκεί εμείς δώσαμε μεγάλη έμφαση».

Ερωτηθείς αν θεωρεί δολοφονία τη θανάτωση του χιμπατζή δήλωσε: «Εννοείται είναι δολοφονία, τι είναι; Γι’ αυτό έχει επιληφθεί κι ο Εισαγγελέας για αυτό άλλωστε νομίζω ότι ο υπάλληλος του πάρκου που πήρε την εντολή να θανατώσει το ζώο απολογήθηκε στον Εισαγγελέα. Είναι μια πράξη που έχει νομικές και ποινικές ευθύνες βεβαίως αν αποδοθούν και αν υπάρχουν αλλά το ζήτημα είναι πως φτάσαμε εκεί. Το πρώτο και κρισιμότερο όλων είναι πως έφυγε ο χιμπατζής άρα κι έχουμε πρόβλημα ασφαλείας δεδομένου ότι εάν στο parking ήταν ένα παιδάκι, μια οικογένεια δεν θέλω ούτε καν να σκεφτώ τι μπορούσε να συμβεί, αυτό είναι το πρώτο και το δεύτερο είναι να δούμε αν εξαντλήθηκαν όλα τα «σκαλοπάτια» μέχρι να φτάσουμε στο ακραίο σημείο της απόφασης να θανατωθεί ο χιμπατζής.

Ερωτηθείς αν θα κάνουν έλεγχο ώστε να δουν αν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό. Τους όρους λειτουργίας αυτής της επιχείρησης τους ελέγχει και οφείλει να τους ελέγχει και το κάνει η Περιφέρεια. Συμφώνα και με τους δικούς μας επιθεωρητές που στείλαμε όντως είδαν ότι οι υπάλληλοι είχαν περάσει εκπαιδεύσεις. Οι υπάλληλοι του συγκεκριμένου πάρκου περνάνε τέσσερις φορές το χρόνο εκπαίδευση, και απ’ ότι είδαν οι επιθεωρητές αυτό είχε συμβεί. Τώρα βεβαίως τα πάντα πρέπει να ερευνηθούν ώστε να μην έχουμε εκ νέου κάποιο περιστατικό αντίστοιχο διότι αντιλαμβάνεστε πια ότι το πράγμα θα πάρει άλλες διαστάσεις και θα πρέπει να ληφθούν άλλες αποφάσεις».

Ερωτηθείς σχετικά με το αν υπάρχει περίπτωση το πάρκο να κλείσει ο κ. Αμυράς απάντησε πως «αυτό είναι κάτι που το αποφασίζει αυτός που αδειοδοτεί το πάρκο δηλαδή εν προκειμένω η Περιφέρεια αλλά αντιλαμβάνεστε ότι εμείς δεν μείναμε στο αν έχει αρμοδιότητα ή όχι το υπουργείο Περιβάλλοντος, αμέσως κινητοποιηθήκαμε στείλαμε στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο τους ελέγχους και τους ζητάμε να μας πληροφορήσουν για ένα σωρό θέματα. Το ίδιο και η Περιφέρεια που τους παρακινήσαμε να αρχίσουν αμέσως τον έλεγχο, από εκεί και πέρα αν έχουμε επαναλαμβανόμενα περιστατικά εννοείται δεν θα μείνουμε απαθείς σε κάτι τέτοιο όταν κινδυνεύουν οι εργαζόμενοι του πάρκου ή οι επισκέπτες ή οποιοσδήποτε».

Παράλληλα, συνέχισε λέγοντας πως «το Αττικό Πάρκο συμμετέχει σε κάποια προγράμματα που είναι σημαντικά δηλαδή για παράδειγμα όλοι ξέρουμε τον σημαντικό αγώνα που κάνει η MOm για τη διάσωση της μεσογειακής φώκιας, έχει έδρα η MOm και συνεργάζεται στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Θέλω να πω υπάρχουν και ερευνητικά προγράμματα πολύ σημαντικά τα οποία υποστηρίζει το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Από εκεί και πέρα εγώ ξαναλέω ότι τα πάρκα αυτά, κατά την προσωπική μου άποψη, ανήκουν σε μια ξεπερασμένη λογική άλλων εποχών, άλλων αιώνων. Σε αυτό είμαι ξεκάθαρος αλλά πρέπει να ξεκινήσει μια κουβέντα, όλη η κοινωνία να συμμετάσχει, αυτοί που πρέπει και να δούμε πως μπορούν αυτά να εξελιχτούν σε κάτι διαφορετικό».

Ερωτηθείς σχετικά με το αν στο εξωτερικό αρχίζουν και μειώνονται αυτά τα ζωολογικά πάρκα ο κ. Γιώργος Αμυράς απάντησε πως «ναι μειώνονται, είναι μια τάση παγκόσμια. Τα περισσότερα ζώα δεν επιστρέφουν στη φύση γιατί έχουν γεννηθεί σε αιχμαλωσία αλλά σε καταφύγια ελεγχόμενα, σε τεράστιες εκτάσεις δηλαδή όπου είναι εξασφαλισμένη η τροφή τους. Ο επισκέπτης μπαίνει σε κλουβί δηλαδή σε όχημα που είναι σαν κλουβί και κινείται», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα