Αμηχανία στην Τουρκία για την έναρξη ερευνών για φυσικό αέριο σε Πελοπόννησο – Κρήτη

από fimotro

Αιφνιδιασμένη η Άγκυρα, έχει μείνει πίσω στο πεδίο της ενέργειας από την Ελλάδα και την Κύπρο

Εμφανής είναι σήμερα στην Τουρκία η αμηχανία και ο αιφνιδιασμός για την αποκάλυψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη , ότι εντός των επόμενων ημερών ξεκινούν έρευνες ανοιχτά της Κρήτης και της Πελοποννήσου για κοιτάσματα φυσικού αερίου από την αμερικανική Exxon Mobil. Η αμηχανία είναι εμφανής και στα τουρκικά ΜΜΕ τα οποία αναφέρονται εκτενώς στις έρευνες που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός με προφανή εκνευρισμό για τις εξελίξεις και ανησυχία γιατί η Τουρκία στο ενεργειακό πεδίο μένει πολύ πίσω από την. Ελλάδα και την Κύπρο.

Την ίδια στιγμή, σε συνέχεια των δηλώσεων του κ. Μητσοτάκη, η ΕΔΕΥΕΠ, η εθνική διαχειριστική εταιρεία υδρογονανθράκων και ενεργειακών πόρων, ανακοίνωσε τα επόμενα βήματα στο πρόγραμμα εξερεύνησης κοιτασμάτων φυσικού αερίου της χώρας, με την πραγματοποίηση τρισδιάστατων γεωφυσικών ερευνών στο Βόρειο Ιόνιο (Block 2) και δισδιάστατων γεωφυσικών ερευνών στις παραχωρήσεις Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης.

«Οι γεωφυσικές έρευνες θα πραγματοποιηθούν τους προσεχείς χειμερινούς μήνες με σκοπό την ελαχιστοποίηση τυχόν περιβαλλοντικών επιπτώσεων, σύμφωνα με τα αυστηρότερα και καλύτεραδιεθνή πρότυπα για την προστασία του περιβάλλοντος», αναφέρει η ΕΔΕΥΕΠ.

Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική εταιρεία Exxon Mobil λειτουργεί ως παραχωρησιούχος, επικεφαλής της σχετικής κοινοπραξίας, με ποσοστό 70%, με το υπόλοιπο 30% να ανήκει στα ΕΛΠΕ. Τα δύο θαλάσσια οικόπεδα «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης» παραχωρήθηκαν το 2019 στις εταιρείες Total και Exxon Mobil για έρευνα από κοινού με τα Ελληνικά Πετρέλαια, ωστόσο τον περασμένο Απρίλιο οι Γάλλοι ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν.

Οι δύο περιοχές της Κρήτης θεωρούνται από τις πλέον υποσχόμενες για ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αφού οι γεωφυσικές πλάκες της προσομοιάζουν με αυτές στην περιοχή της Νοτιο-Ανατολικής Μεσογείου που αποκάλυψαν το κοίτασμα Zor στην Αίγυπτο.

Όπως ανέφεραν πληροφορίες, ο αμερικάνικος όμιλος, διαθέτει συμφωνία με την εξιδεικευμένη νορβηγική εταιρεία σεισμικών ερευνών PGS και έχει ναυλώσει σκάφος της, το Sanco Swift, που, μαζί με το συνοδευτικό του Alexander βρίσκεται στην περιοχή Καλοί Λιμένες, νοτίως της Κρήτης, στα όρια ενός εκ των δύο θαλασσίων οικοπέδων, τα οποία και έχουν παραχωρηθεί στο επενδυτικό σχήμα.

Σημειώνεται ότι η PGS  είχε αναλάβει τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών κατά τον πρώτο γύρο των ελληνικών παραχωρήσεων την περίοδο 2013-2014, συλλέγοντας πληθώρα στοιχείων από το Ιόνιο και τη Κρήτη, τα οποία και μεταφορτώθηκαν σε ειδική βάση δεδομένων (data room), με περίπου 12.500 χιλιόμετρα νέων σεισμικών γραμμών και 9.000 χιλιόμετρα επανεπεξεργασμένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα