Σήμερα ξεκαθάρισε ότι θα ανακληθεί άμεσα η ΚΥΑ

Την άμεση ανάκληση από κυβέρνηση ΝΔ της κοινής υπουργικής απόφασης που επιτείνει την αβεβαιότητα στη μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας στον Real fm, τόνισε για το Ελληνικό ότι το έργο θα προχωρήσει άμεσα, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ θα προωθήσει ταχύτατα τις αποφάσεις που χρειάζονται.

«Η υπουργική απόφαση που εκδόθηκε για το Ελληνικό θα ανακληθεί αμέσως« τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «η επένδυση θα αρχίσει άμεσα, μιλάμε για 60.000 θέσεις εργασίας».

Νωρίτερα, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τη νέα εμπλοκή στο Μητροπολιτικό Πάρκο, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στη Lamda μέσω του ΑΝΤ1: «Εμείς τρέξαμε το έργο, αλλά αλλάξαμε την αρχική σύμβαση. Όμως, έπεσαν οι μάσκες και για τον παραχωρησιούχο. Υπάρχει και εδώ deal με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να εκχωρήσει άδεια με περισσότερο μπετόν και λιγότερο πράσινο» είπε.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Lamda Development με αφορμή την ΚΥΑ για το Μητροπολιτικό Πάρκο επισημαίνει ότι:

«Με αφορμή την Κοινή Υπουργική Απόφαση («ΚΥΑ») για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, που μας κοινοποιήθηκε μόλις σήμερα το απόγευμα», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Lamda Development, «η εταιρεία τοποθετείται ως εξής»:

«Η ΚΥΑ υιοθετεί θέσεις του υπουργείου Πολιτισμού που δημιουργούν απροσπέλαστα εμπόδια, τόσο στην έναρξη, όσο και στην ομαλή εξέλιξη του έργου, μη λαμβάνοντας υπόψη, τόσο τον ειδικό νόμο που αφορά στην επένδυση (Ν.4062/12) όσο και τις ειδικές προβλέψεις των συμβάσεων που κυρώθηκαν από τη Βουλή (Ν.4422/17), καθώς και τους όρους του Προεδρικού Διατάγματος, βάσει των οποίων έχει εγκριθεί ο σχεδιασμός του έργου.

Συγκεκριμένα, η ΚΥΑ καταχρηστικά και αδικαιολόγητα, απαιτεί:

α) γνωμοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού για όλες τις μελέτες που αφορούν ψηλά κτίρια, ειδικά κτίρια, ειδικές κατασκευές, έργα υποδομής κ.ά.,
β) έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού σε όλες τις μελέτες για κάθε είδους έργο, σε ακαθόριστη ακτίνα γύρω από τα μνημεία του πάρκου.

Τα ανωτέρω, ουσιαστικά ακυρώνουν τη συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια ετών και δημιουργούν σοβαρά γραφειοκρατικά προσκόμματα, επιβαρύνοντας υπέρμετρα το χρονοδιάγραμμα και τον προϋπολογισμό του έργου.

Ουσιαστικά, πριν από την έναρξη κάθε επιμέρους ανάπτυξης, απαιτείται ξεχωριστή έγκριση από το υπουργείο Πολιτισμού. Η αυτονόητη αβεβαιότητα θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υλοποίηση αυτής καθαυτής της επένδυσης.

Η εταιρεία βρίσκεται για μια ακόμη φορά αντιμέτωπη με αιφνιδιαστική ανατροπή των συμφωνημένων σε αντίθεση με το πνεύμα των επανειλημμένων συζητήσεων στις συνεδριάσεις του ΚΣΔ το τελευταίο δεκαήμερο.

Συνέπεια των ανωτέρω και έπειτα από 4,5 έτη προσπαθειών και συνεννοήσεων, η απόφαση που εκδόθηκε καθιστά την επένδυση μετέωρη για αόριστο διάστημα, πέρα από το ότι στέλνει εξαιρετικά δυσμενή μηνύματα σε κάθε σοβαρή επένδυση, εθνική η διεθνή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα