Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Πολύ σημαντική τροπολογία από την υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως

Tροπολογία για «εξπρές» αναγνώριση των πτυχίων Κολεγίων και ξένων Πανεπιστημίων κατέθεσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.  Η τροπολογία για την αυτοματοποιημένη διαδικασία αναγνώρισης των πτυχίων Κολλεγίων και ξένων Πανεπιστημίων κατατέθηκε από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, προς επεξεργασία, στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής.

Τα προηγούμενα χρόνια, οι εν λόγω απόφοιτοι είχαν ταλαιπωρηθεί με χρονοβόρες διαδικασίες και τη λίστα αναμονής να περιλαμβάνει χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις. Σημειώνεται ότι η επίλυση του ζητήματος αφορά ένα μεγάλο ποσοστό αποφοίτων, δεδομένου ότι στα κολέγια φοιτούν κατά μέσο όρο περίπου 18.000 σπουδαστές.

Η προηγούμενη κυβέρνηση έφερε πριν από μερικούς μήνες μία διάταξη που όπως ανακοίνωνε διθυραμβικά θα «έβγαζε από την ομηρία χιλιάδες αποφοίτους» και προέβλεπε ταχύτερες διαδικασίες στην επαγγελματική ισοδυναμία των τίτλων σπουδών των αποφοίτων κολεγίων.

Η ρύθμιση προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από τα κολέγια, τα οποία κατηγόρησαν την τότε κυβέρνηση για αποκλεισμούς και θολά σημεία. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε δηλώσεις της χθες («Real FM») ανέφερε: «Περνάμε τώρα διάταξη, θα μπει προς ψήφιση την ερχόμενη εβδομάδα, που αφορά στην επαγγελματική ισοδυναμία των κολεγίων. Και το λέμε αυτό γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση θέλησε να καταργήσει αυτή την ισοδυναμία. Γενικότερα θεσμοθετούμε με επείγοντα τρόπο διατάξεις, οι οποίες στοχεύουν στο να δώσουν μια μεγαλύτερη ελευθερία στα πρωτοβάθμια ιδρύματα. Και το λέω αυτό με αφορμή διατάξεις που περνάμε και για μεταπτυχιακά προγράμματα σε δημόσια πανεπιστήμια».

Αν και η διάταξη δεν έχει δημοσιοποιηθεί και βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, προβλέπει τη δημιουργία νέων οργάνων αναγνώρισης της επαγγελματικής ισοδυναμίας (σ.σ.: σε σχέση με το δυσλειτουργικό, όπως αποδείχτηκε, ΣΑΕΠ) που θα προχωρούν ταχύτερα τις διαδικασίες. Διευκρινίζεται ότι, εκτός από τους χιλιάδες αποφοίτους που κάθε χρόνο ολοκληρώνουν τις σπουδές τους από τα κολέγια, εκκρεμούν χιλιάδες αιτήσεις από παλαιότερους υποψηφίους που ακόμα δεν έχουν καταφέρει να αναγνωρίσουν το πτυχίο τους.

Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο και για άλλα σημεία της διάταξης που θα «ξεμπλοκάρουν» τα κωλύματα που προκλήθηκαν από την προηγούμενη ρύθμιση, που απέκλειε έναν μεγάλο αριθμό ειδικοτήτων, ενώ δημιουργούσε προβλήματα και στους αποφοίτους των κολεγίων από τρίτες χώρες (π.χ. Αμερική).

Τα κολέγια επιθυμούν την άρση των παραπάνω αποκλεισμών, καθώς και την αναγνώριση του πτυχίου από το Δημόσιο. Οι πληροφορίες, πάντως, κάνουν λόγο για διόρθωση των αποκλεισμών, ενώ σχετικά με το Δημόσιο, θα ισχύσει ό,τι ίσχυε και στο παρελθόν.

Οι απόφοιτοι θα μπορούν να πάρουν άδεια άσκησης επαγγέλματος, ενώ όσον αφορά τους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ, θα συνεχίσει να ζητείται ακαδημαϊκή ισοδυναμία.

Οι σημαιοφόροι

Μεταξύ άλλων, η κ. Κεραμέως ανακοίνωσε και μία σειρά άλλων διατάξεων που θα έρθουν με επείγουσες διαδικασίες στη Βουλή που αφορούν τόσο την Πρωτοβάθμια όσο και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Μεταξύ αυτών είναι και η διάταξη για τους σημαιοφόρους στις εθνικές επετείους που προβλέπει το να κρατάει τη σημαία στις παρελάσεις ο καλύτερος μαθητής και να μην προκύπτει αυτό από κλήρωση. Στόχος της υπουργού είναι να προλάβει την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, όπως είχε εξαγγείλει και παλαιότερα.

Παράλληλα, έρχονται διατάξεις και για τα δημόσια Ιδρύματα, με επίκεντρο τα μεταπτυχιακά. «Διατάξεις που απελευθερώνουν τα μεταπτυχιακά, που θα φέρουν κόσμο πίσω από άλλες χώρες, γιατί ξέρετε δεν χάνουμε μόνο φοιτητές, χάνουμε και καθηγητές», ανέφερε και συνέχισε: «Να δώσουμε στα ελληνικά πανεπιστήμια το χώρο, την ελευθερία που τους αρμόζει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα