Αμερικανός υφ. Εξωτερικών: Τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα όπως κάθε άλλη περιοχή

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζει ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας Φράνσις Φάνον στα «ΝΕΑ».

Ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογραμμίζει εκ νέου τη «σταθερή θέση» της Ουάσινγκτον ότι θα πρέπει να σταματήσουν όλες οι προκλητικές ενέργειες στην περιοχή, ενώ εκτιμά ότι οι σχέσεις στον τομέα της ενέργειας μπορούν να βοηθήσουν στη γενικότερη ανάπτυξη των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά τις αρχές της συνέργειας και συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αρχές που αποτελούν το θεμέλιο στο σχήμα “3+1”, που έχει γίνει ο ακρογωνιαίος λίθος της ενεργειακής μας διπλωματίας στην περιοχή» δηλώνει ο αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας, αναφερόμενος στο σχήμα «3+1», όπως έχει επικρατήσει να αποκαλείται η τριμερής συνεργασία σε συγκεκριμένους τομείς Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ με τη στήριξη των ΗΠΑ. Οπως λέει, στο πλαίσιο της αμερικανικής ενεργειακής στρατηγικής οι ΗΠΑ προάγουν στην Ανατολική Μεσόγειο ένα «όραμα ειρηνικό και παραγωγικό, το οποίο αγκαλιάζει τη θετική ανάπτυξη των ενεργειακών της πόρων».

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να έχουν «εταίρους που ευημερούν και επωφελούνται από την ενεργειακή ανάπτυξη και θέλουμε να δούμε ότι οι πόροι στην Ανατολική Μεσόγειο συμβάλλουν στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής και πέραν αυτής» επεξηγεί ο Φάνον, επισημαίνοντας επίσης ότι «η ανάπτυξη ενεργειακών πόρων δημιουργεί ευκαιρίες για τους εταίρους μας να ενισχύσουν τις σχέσεις τους σε ολόκληρη την περιοχή». Αλλωστε χαρακτηρίζει την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου «τυχερή», καθώς «διαθέτει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τη δημιουργία ενός ακμάζοντος ενεργειακού τομέα, τη σημαντική «προίκα» των φυσικών πόρων, πολλές δυναμικές και αναπτυσσόμενες αγορές και καθιερωμένη υποδομή παραγωγής και διαμετακόμισης». Τονίζει, όμως, την ανάγκη «συνεργασίας» για την ανάπτυξη των πόρων αυτών. «Διαπιστώνουμε ότι η Αίγυπτος και η Κύπρος συζητούν για τη μεταφορά του κυπριακού φυσικού αερίου από την Αφροδίτη στην Νταμιέτα στην Αίγυπτο για υγροποίηση και εξαγωγή, κάτι που αποτελεί ένα άλλο εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς μια τέτοια στρατηγική συνεργασία μπορεί να φέρει ανάπτυξη και ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή» δηλώνει. Ανάλογη άποψη εκφράζει για το Eastern Med Gas Forum, το οποίο θεωρεί ότι αποτελεί και αυτό παράδειγμα «του τρόπου με τον οποίο οι ενεργειακοί πόροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ενώσουν τις χώρες».

Οι τουρκικές προκλήσεις
Τι λέει για την κλιμακούμενη ένταση που προκαλεί η Αγκυρα; «Η θέση μας παραμένει σταθερή. Είμαστε συνεπείς στην έκκληση να σταματήσουν όλες οι προκλητικές ενέργειες, που υπονομεύουν την επενδυτική εμπιστοσύνη και την πολιτική σταθερότητα στην περιοχή». Κατά τον αμερικανό αξιωματούχο θα ήταν καλύτερα οι χώρες της περιοχής να «στρέψουν την προσοχή τους στις ευκαιρίες, που βρίσκονται μπροστά τους». Παράλληλα, τονίζει εκ νέου ότι «ένα μνημόνιο δεν μπορεί να επηρεάσει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τρίτων χωρών όπως η Ελλάδα» και προσθέτει ότι «το διεθνές δίκαιο της θάλασσας αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα όπως κάθε άλλη περιοχή».

Αλλωστε, όπως επεξηγεί, οι ΗΠΑ θεωρούν την ενεργειακή συνεργασία στην περιοχή ως «γέφυρα» για την προώθηση ευρύτερα της πολιτικής σταθερότητας και ευημερίας. «Η ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο έχει την ικανότητα να φέρει τις χώρες πιο κοντά» δηλώνει. Παράλληλα, τονίζει ότι οι ΗΠΑ θέλουν «να συνεχίσει η Τουρκία να κοιτά προς τη Δύση και να παίξει εποικοδομητικό ρόλο διεθνώς, στην Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο». Και δηλώνει ότι είναι διατεθειμένος να βρεθεί και πάλι στην Αγκυρα για σχετικές συνομιλίες προκειμένου να προωθήσει την πάγια τακτική των ΗΠΑ «να ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να παίζουν εποικοδομητικό ρόλο» στην περιοχή.

Ειδικότερα για την τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας, Ισραήλ, με τη στήριξη των ΗΠΑ εκτιμά ότι οι ευκαιρίες για ενεργειακή συνέργεια οδήγησαν σε συνεργασία σε μια σειρά άλλων θεμάτων στο πλαίσιο του σχήματος «3+1», συμπεριλαμβανομένου του συντονισμού σε θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας, αλλά και ευρύτερης οικονομικής συνεργασίας. «Η συμμετοχή μας στο σχήμα αυτό είναι ένα μέσο με το οποίο μπορούμε να υποστηρίξουμε τους στόχους ενεργειακής ασφάλειας των εταίρων μας στην περιοχή και να δείξουμε τα σημαντικά οφέλη που δημιουργούνται όταν προάγεται η συνεργασία έναντι των συγκρούσεων» δηλώνει ο Φάνον. Κατά τον αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ οι τεχνικές ομάδες εργασίας, που έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο αυτό, σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υγεία και ασφάλεια στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου, κυβερνο-ασφάλεια και περιφερειακές υποδομές, έχουν σχεδιαστεί ώστε «να δημιουργήσουν ευκαιρίες για μεγαλύτερη οικονομική ανταλλαγή και ολοκλήρωση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα