Αμερικανοί βουλευτές: Να λογοδοτήσει ο Ερντογάν για Αγία Σοφία

από fimotro

Πιέσεις στην Επιτροπή για τη Διεθνή Ελευθερία Θρησκειών των ΗΠΑ ασκούν Αμερικανοί βουλευτές προκειμένου να τεθεί υπόλογο το καθεστώς Ερντογάν για τις παραβιάσεις των θρησκευτικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να προστατεύσει την Αγία Σοφία ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η αυστηρή επιστολή που έστειλαν οι Αμερικανοί βουλευτές τονίζει ότι η Τουρκία που απορρίπτει την οικουμενικότητα του Πατριαρχείου παραβιάζει όχι μόνο την ελευθερία της συνείδησης, της πίστης και της θρησκείας για όλους τους Έλληνες Ορθόδοξους χριστιανούς πολίτες της Τουρκίας, αλλά και τους 300 εκατομμύρια Ορθόδοξους Χριστιανούς παγκοσμίως που εμπίπτουν στην πνευματική ηγεσία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Η επιστολή επισημαίνει για τη μετατροπή του βυζαντινού ναού της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από το προηγούμενο του καθεστώς ως μουσείο ότι “η αυθαίρετη μετατροπή της από την Τουρκία σε ενεργό τζαμί τον Ιούλιο του 2020 αποτελεί παραβίαση των υποχρεώσεων της Τουρκίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και, ιδίως ως υπογράφοντες τη Σύμβαση της UNESCO σχετικά με την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς”.

“Παρά τη διεθνή καταδίκη, το κράτος της Τουρκίας εξακολουθεί να εμπλέκεται σε χρόνιες, τρομερές, συστηματικές παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου”, τονίζεται στην επιστολή και προστίθεται: “Επιπλέον, το τουρκικό κράτος εξακολουθεί να απορρίπτει το νομικό καθεστώς και την ταυτότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου”.

Της ομάδας των βουλευτών που ανέλαβαν αυτή την πρωτοβουλία ηγήθηκαν οι Τζον Σαρμπάνης και Γκας Μπιλιράκης, ενώ συμμετείχαν και οι Ντίνα Τάιτους, Τσάρλι Κράιστ, Κρις Πάπας, Νικόλ Μαλιωτάκης και Βικτόρια Σπαρτζ.

Τ. Ερντογάν για Αγία Σοφία: “Έγινε τζαμί γιατί είναι κληρονομιά κατάκτησης”

Στο μεταξύ, ο Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε την εμπρηστική ρητορική του για την Αγία Σοφία, αυτή τη φορά με δηλώσεις του κατά την τελετή εγκαινίων του νέου τζαμιού στην πόλη Ζονγκουλντάκ, όπου μεταξύ άλλων υποσχέθηκε χτίσιμο και άλλων τζαμιών σε διάφορα σημεία της Τουρκίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα