19 Μαρτίου 2024 / 4:09 πμ
19 Μαρτίου 2024 / 4:09 πμ

Άλλοι 2 νεκροί σε 15 ημέρες από τον ιό του Δ. Νείλου

από fimotro

Δύο ακόμη θάνατοι καταγράφτηκαν σε διάστημα μίας μόλις εβδομάδας από τον ιό του Δυτικού Νείλου, υπενθυμίζοντας ότι το τσίμπημα του μολυσμένου κουνουπιού μπορεί να αποβεί μοιραίο. Ευάλωτη ομάδα είναι (και) εφέτος οι ηλικιωμένοι, καθώς η ηλικία των θυμάτων, οι οποίοι κατέληξαν λόγω σοβαρών επιπλοκών, ήταν άνω των 80 ετών.

Επιπλέον και σύμφωνα με τα στοιχεία της εβδομαδιαίας επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης, που συντάσσεται από τους επιστήμονες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο μέσος όρος ηλικίας εκείνων των ασθενών που εκδήλωσαν σοβαρά συμπτώματα του κεντρικού νευρικού συστήματος είναι τα 77 έτη.

Όπως σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και σύμβουλος του ΕΟΔΥ Σωτήρης Τσιόδρας, τα ευρήματα αυτά είναι επιδημιολογικά με τον ίδιο να διευκρινίζει ότι δεν έχει αναλυθεί σε βάθος η παθοφυσιολογία του ιού. «Πάντως, η ηλικία αποτελεί παράγοντα κινδύνου, γεγονός που αποδίδεται στην πτώση της άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος. Μάλιστα, πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η πρώτη αντίδραση των ηλικιωμένων που προσβάλλονται από τον ιό δεν είναι ικανοποιητική», συμπληρώνει ο καθηγητής.

Η έκθεση

Ειδικότερα και όπως προκύπτει από την ίδια έκθεση από την αρχή της φετινής περιόδου επιδημιολογικής επιτήρησης έως και τις αρχές Αυγούστου, είχαν διαγνωστεί και διερευνηθεί 35 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 21 παρουσίασαν εγκεφαλίτιδα ή και μηνιγγίτιδα ή και οξεία χαλαρή παράλυση και τα υπόλοιπα παρουσίασαν ήπια συμπτωματολογία (κατά κανόνα εμπύρετο νόσημα). Επιπλέον, δέκα άτομα νοσηλεύονται σε νοσοκομεία (οι τέσσερις ασθενείς σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και οι έξι σε κοινούς θαλάμους) ενώ έως και χθες είχαν λάβει εξιτήριο 18.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους επιδημιολόγους του Οργανισμού, σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου που παρουσιάζει επιπλοκές του κεντρικού νευρικού συστήματος, αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί).

Οι περιοχές που έχουν αναφερθεί τα περισσότερα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου είναι οι περιφερειακές ενότητες Ξάνθης(9), Λάρισας (9), Καβάλας (8) και Ανατολικής Αττικής (6).

Επιπρόσθετα, κρούσματα έχουν εντοπιστεί επίσης στην Πιερία (1), στην Πέλλα (1) και στην Καρδίτσα (1). Οπως, μάλιστα, παρατηρεί ο κ. Τσιόδρας, οι περισσότεροι ασθενείς εφέτος όπως και πέρυσι καταγράφονται στην Ανατολική και στη Βόρεια Ελλάδα, γεγονός που ο ίδιος αποδίδει «στη δράση των πουλιών στις συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές».

Υπενθυμίζεται ότι βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Εν τω μεταξύ, οι ειδικοί του ΕΟΔΥ υπογραμμίζουν στην ίδια έκθεση ότι «θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας)».

Μελετώντας τον ευρωπαϊκό χάρτη κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου έχουν καταγραφεί σε Ουγγαρία, Ρουμανία και Γαλλία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα