Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Σημαντικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στις αρμοδιότητες των υπουργείων

Αλλαγές στην δομή της κυβέρνησης και των υπουργείων περιλαμβάνει το Προεδρικό Διάταγμα «Σύσταση, συγχώνευση, μετονομασία και κατάργηση Υπουργείων και καθορισμός των αρμοδιοτήτων τους – Μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων» που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.

Πρωτίστως συγχωνεύονται τα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής σε νέο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και έγινε η μεταφορά αρμοδιοτήτων στο νέο Υπουργείο.

Επίσης το υπουργείο Εσωτερικών απορροφά, όπως αναφέρει η Καθημερινή, εκείνες τις δραστηριότητες του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης που δεν μεταφέρονται στο νεοσύστατο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης καταργείται. Το πρώην υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής μετονομάζεται σε υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με διευρυμένες δραστηριότητες.

Η Γ.Γ. Ερευνας και Τεχνολογίας, μεταφέρεται στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, το οποίο μετονομάζεται σε υπουργείο Επενδύσεων και Ανάπτυξης. Η Γ.Γ. ισότητας των δύο φύλων μεταφέρεται στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης το οποίο μετονομάζεται σε Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους μεταφέρεται, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού, στο Υπουργείο Οικονομικών.

Στο Υπουργείο Εξωτερικών μεταφέρονται μια σειρά διευθύνσεων που ανήκανε στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Μεταξύ αυτών η Γενική Διεύθυνση Διεθνούς Εμπορικής και Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομίας, η Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ο οργανισμός Invest In Greece κ.ά.

Στο ίδιο υπουργείο μεταφέρονται επίσης η η Διεύθυνση Διεθνούς Επικοινωνίας, η Διεύθυνση Διπλωματίας Μέσων Ενημέρωσης καθώς και τα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας Εξωτερικού της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κ.ά.

Υπό τον πρωθυπουργό σύμφωνα με το Π.Δ. αναλαμβάνει τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, και το Εθνικό Τυπογραφείο.

Τι προβλέπεται για το νεοσύστατο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Συστάθηκε με προεδρικό διάταγμα το νέο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το νέο υπουργείο απορροφά αρμοδιότητες και υπηρεσίες από άλλα υπουργεία οι οποίες στο παρελθόν αποτελούσαν ταμπού, όπως για παράδειγμα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) από το υπουργείο Εργασίας, ακόμη και το Εθνικό Δίκτυο Ερευνας καιΤεχνολογίας (ΕΔΕΤ), από το υπουργείο Παιδείας που υπάγεται σήμερα, όπως επίσης και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).

Η πιο σημαντική απορρόφηση υπηρεσιών ωστόσο είναι εκείνη του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης (πρώην υπουργείο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης) και η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσίων Οργανώσεων, τα Τμήματα Διαδικασιών και ΚΕΠ και το Τμήμα Διαρκούς Κώδικα Νομοθεσίας – «Ραπτάρχης». Με τον τρόπο αυτό το νέο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποκτά τον πρώτο λόγο στην αναδιοργάνωση και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση ολόκληρου του δημοσίου τομέα, κάτι που δεν συνέβαινε μέχρι σήμερα.

Ακόμη στο νέο υπουργείο μεταφέρεται από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης η Διεύθυνση Διαχείρισης, Ανάπτυξης και Υποστήριξης Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.) της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσίων Συμβάσεων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή.

Φυσικά στο νέο υπουργείο μεταφέρονται ως αρμοδιότητα τα νομικά πρόσωπα Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε., τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), ο Ελληνικός Οργανισμός Διαστήματος (ΕΛΔΟ) Α.Ε και το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας Α.Ε. (ΕΚΟΜΕ Α.Ε.).

Η μόνη αρμοδιότητα που είχε το πρώην υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, και δεν περιλαμβάνεται στο νέο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης ο η οποία αναμένεται να μεταφερθεί στο υπουργείο Επικρατείας. Αντίθετα παραμένουν σε το νέο υπουργείο η Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής, η Γ.Γ. Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων και τέλος η ΓΓ του πρώην υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής.

Διαβάστε το προεδρικό διάταγμα

kivernisi-armodiotites

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα