Αλλάζουν οι ισορροπίες στη Μεσόγειο

από fimotro

Έπεσαν οι υπογραφές για την ιστορική συμφωνία Γαλλίας-Ελλάδας

Αναλυτικά τι προβλέπει η συμφωνία αμυντικής συνδρομής

Η πιο σημαντική αμυντική συμφωνία στην ιστορία της Ελλάδας είναι γεγονός. Μητσοτάκης και Μακρόν συμφώνησαν για άμεση  άμεση στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα και αντιστρόφως, σε περίπτωση που υπάρξει επίθεση από τρίτη χώρα, ακόμη και αν αυτή η χώρα είναι μέσα στο πλαίσιο των συμμαχιών τους (όπως π.χ. η Τουρκία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ).

Επίσης συζητείται για το άμεσο μέλλον η εξασφάλιση 3 υπερσύγχρονων κορβετών Gowind (με option για άλλη μία) με πλήρη εξοπλισμό.
Το Πολεμικό Ναυτικό μας για αρκετά χρόνια είχε αδικηθεί στα εξοπλιστικά (λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι η Ελλάδα είναι κατ’ εξοχήν ναυτική χώρα) ενώ πολλά από τα πλοία επιφανείας μας, ήταν και είναι στο δυναμικό του στόλου μας πολλά χρόνια και ασφαλώς η «γήρανσή» τους είχε και έχει προκαλέσει πολλά κενά και εμφανείς αδυναμίες.

Στην επιτάχυνση των διαδικασιών τους τελευταίους μήνες διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο η συνεχής καθέλκυση νέων πλοίων του Τουρκικού Ναυτικού, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο (δόγμα Mavi Vatan), η διεύρυνση του κύκλου των απειλών για τη χώρα μας, οι ευρύτερες γεωγραφικές-γεωπολιτικές απαιτήσεις, η διαρκώς εξελισσόμενη στρατιωτική τεχνολογία, ενώ από αμερικανικής πλευράς δεν φαινόταν στον ορίζοντα να υπήρχε κάποια διαθεσιμότητα ενός τύπου υπερσύγχρονου πλοίου επιφανείας (προφανώς λόγω των τουρκικών πιέσεων, αλλά και απόψεων γνωστών ανώτατων αξιωματικών του Ναυτικού των ΗΠΑ και του αρμόδιου υπουργείου Ναυτικών).

Η γαλλική φρεγάτα προσδίδει ένα δυναμικό πλεονέκτημα ισχύος και κυριαρχίας για την Ελλάδα. Εξοπλισμένη με έως και 32 αντιαεροπορικούς πυραύλους ASTER ή με συνδυασμό πυραύλων ASTER και MICA NG, 21 RAM (σύστημα όπλων CIWS), 8 Exocet MM 40 Block3, νέας γενιάς σύστημα αντιπλοϊκών πυραύλων μεγάλης εμβέλειας, ελαφρού τύπου τορπίλες MU 90 και πυροβόλο 76 mm προσφέρει καταλυτικές δυνατότητες για τον συνεχή έλεγχο του εναέριου και θαλάσσιου χώρου και την αυτονομία δράσης, για την υποστήριξη των πολιτικών και στρατιωτικών στόχων που έχουν τεθεί.

Οι Γάλλοι είχαν αποκτήσει προβάδισμα έναντι των υπόλοιπων υποψηφιοτήτων. Η υπολογίσιμη τεχνολογική υπεροχή της Belharra, η στρατηγική σχέση της Αθήνας με το Παρίσι (που μένει να δούμε πώς θα την αξιολογήσουν και αναλύσουν οι Αγγλοσάξονες), το γεγονός ότι το προτεινόμενο πλοίο βρίσκεται ήδη στο στάδιο κατασκευής, αλλά και η πρόθεση των Γάλλων να παραδώσουν στο Πολεμικό Ναυτικό και δεύτερη νέα φρεγάτα, πιθανότατα μέσα στο 2025, αποτελούσαν τα ισχυρά χαρτιά της υπολογίσιμης γαλλικής πρότασης.

Η Belharra είναι απόλυτα διαλειτουργική με τις πολυεθνικές ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. ενώ είναι σε θέση να αναλάβει αποστολές πολλαπλoύ ρόλου για λογαριασμό του εθνικού και συμμαχικού στόλου σε λεπτεπίλεπτες και άλλες επιχειρήσεις. Επίσης δύναται να προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα στην αποτροπή και στον υποβρύχιο ρόλο σε ένα σύνθετο, πιεστικό και πολυεθνικό πεδίο επιχειρήσεων π.χ. στο Αιγαίο Πέλαγος και στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με την ικανότητα προβολής ειδικά και μέσω του ελικοπτέρου που μεταφέρει. Επίσης καλύπτει απειλές τέταρτης γενιάς, καθώς και ασύμμετρων/μη γραμμικών πεδίων μάχης.

Η φρεγάτα διαθέτει συγκεκριμένους χώρους συνεχούς οπτικο-ηλεκτρονικής κάλυψης 360 μοιρών, 24 ώρες το 24ωρο. Εχει σχεδιαστεί για να μπορεί να είναι εξοπλισμένη σαν αστακός ενώ μπορεί να πλήξει στόχους πολύ μακριά με πυραύλους Κρουζ.

Οι συνολικές, πολυδιάστατες βάσεις και υποδομές της Belharra θα επιτρέπουν στο μέλλον το Π.Ν. να αντιμετωπίσει αναδυόμενες, μη ορατές, υβριδικές ως και μελλοντικές απειλές (π.χ. UAVs, Cyber, αντιπλοϊκοί βαλλιστικοί πύραυλοι, υπερηχητικοί πύραυλοι, απειλές επιφανείας, μη επανδρωμένα υποβρύχια οχήματα κ.ά.).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα