Αλλάζει η ώρα την Κυριακή

από fimotro

Αλλάζει κανονικά η ώρα τα ξημερώματα της ερχόμενης Κυριακής 28 Οκτωβρίου 2018 με τους δείκτες του ρολογιού να γυρίζουν μία ώρα πίσω. Την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου στις 04:00 τα ρολόγια μας θα δείχνουν 03:00 σηματοδοτώντας για ακόμα μία χρονιά τη μετάβαση στην χειμερινή ώρα. Η φετινή εναλλαγή θερινής-χειμερινής ώρας περιβάλλεται από σύγχυση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες αναθεώρησης του ισχύοντος καθεστώτος με τις όποιες ενδεχόμενες αλλαγές να αφορούν στην επόμενη χρονιά.

Αν τελικά αποφασιστεί η κατάργηση της αλλαγής της ώρας κάθε έξι μήνες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης καταλυτικό ρόλο σε αυτό θα έχουν διαδραματίσει οι 4,6 εκατομμύρια πολίτες που έλαβαν μέρος στη σχετική διαβούλευση, την μεγαλύτερη σε συμμετοχή που έχει πραγματοποιηθεί στους κόλπους της.

Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές ρυθμίσεις για τη θερινή ώρα, η ώρα πρέπει να αλλάζει δύο φορές τον χρόνο, ώστε να λαμβάνεται υπόψη η μεταβαλλόμενη διάρκεια του φωτός της ημέρας και να αξιοποιείται η διαθέσιμη ηλιοφάνεια κατά τη διάρκεια συγκεκριμένης περιόδου. Τα περισσότερα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης εφαρμόζουν εδώ και πολύ καιρό τις ρυθμίσεις για τη θερινή ώρα, οι οποίες χρονολογούνται, ως επί το πλείστον, από τον πρώτο και τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ή την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970. Την εποχή εκείνη, οι ρυθμίσεις για τη θερινή ώρα στόχευαν κυρίως στην εξοικονόμηση ενέργειας. Ωστόσο, υπήρχαν και άλλοι παράγοντες, όπως η οδική ασφάλεια, οι αυξημένες δυνατότητες αναψυχής χάρη στη μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας ή απλά η εναρμόνιση των εθνικών πρακτικών με αυτές των γειτονικών χωρών ή των κυριότερων εμπορικών εταίρων.

Η διατήρηση ή κατάργηση της θερινής ώρας είναι ένα ζήτημα, που απασχολεί έντονα το τελευταίο διάστημα τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καλείται να δώσει απάντηση στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφορικά με το αν θα πρέπει να αναθεωρηθεί το υφιστάμενο καθεστώς. Σε αυτό το πλαίσιο, δύο είναι οι κύριες εναλλακτικές επιλογές πολιτικής κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. α)διατήρηση των ισχυουσών ρυθμίσεων της ΕΕ για τη θερινή ώρα ή β)κατάργηση της ισχύουσας εξαμηνιαίας αλλαγής της ώρας σε όλα τα κράτη μέλη και απαγόρευση των περιοδικών αλλαγών.

Για το λόγο αυτό τον περασμένο Ιούλιο και έπειτα από σειρά αιτημάτων, που απηύθυναν πολίτες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, η Επιτροπή αποφάσισε να εξετάσει τη λειτουργία των ισχυουσών ρυθμίσεων της ΕΕ για τη θερινή ώρα και να εκτιμήσει κατά πόσον πρέπει να αλλάξουν. Μεταξύ των χωρών αυτών, η Φινλανδία, η οποία ζήτησε να καταργηθεί η εξαμηνιαία αλλαγή της ώρας και η Λιθουανία, η οποία ζήτησε να επανεξεταστεί το ισχύον σύστημα ώστε να λαμβάνει υπόψη τις περιφερειακές και γεωγραφικές διαφορές. Ακολούθησε δημόσια διαβούλευση για τη διατήρηση ή όχι της θερινής ώρας με το σχετικό ερωτηματολόγιο να συγκεντρώνει συνολικά 4,6 εκατομμύρια απαντήσεις και από τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 16 Αυγούστου 2018 όταν και ολοκληρώθηκε η διαβούλευση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα