Αλλαγή δεδομένων – Η Airbnb θα “δίνει” όσους δεν δηλώνουν τις μισθώσεις

από fimotro

Αλλάζουν τα δεδομένα στις μισθώσεις ακινήτων. Και αυτό γιατί ηλεκτρονικό δίχτυ ετοιμάζεται να απλώσει η Ανεξάρτητη Αρχή δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), από αρχές Δεκεμβρίου στους ιδιοκτήτες που δεν θα δηλώσουν στο ηλεκτρονικό Μητρώο της τα στοιχεία των ακινήτων που εκμισθώνουν καθώς και τις συμβάσεις των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΑΑΔΕ απευθύνθηκε στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες Airbnb, HomeAway, Booking.com και ζήτησε να συνεργαστούν. Υπενθυμίζεται οτι μετά τις 30 Νοεμβρίου, όταν δηλαδή λήξει η προθεσμία που έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να δηλώσουν στο ηλεκτρονικό Μητρώο τα ακίνητα και τις συμβάσεις, η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε διασταυρώσεις.

Θα δώσει τα στοιχεία στις ηλεκτρονικές πλατφόρμεςδιαμοιρασμού και θα τους ζητήσει να διαγράψουν όσους δεν έχουν υποβάλει δήλωση και δεν έχουν λάβει Αριθμό Μητρώου Ακινήτων. Με άλλα λόγια, θα τους ζητήσει να κατεβάσουν τις αγγελίες όσων δεν συμμορφώθηκαν με το νέο καθεστώς φορολόγησης.

Παράλληλα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις με τους εφοριακούς που παριστάνουν τους πελάτες σε όσους μισθώνουν κατοικίες μέσω Airbnb προκειμένου ξανά να εντοπιστούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που κρύβουν τα εισοδήματα που εισπράττουν από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Επίσης, εξετάζεται η δυνατότητα δημιουργίας μηχανισμού («search robot») ούτως ώστε να σαρώνονται αυτόματα και άμεσα τα ακίνητα που έχουν ανεβάσει οι ιδιοκτήτες τους στην Ελλάδα, και να διαπιστωθεί ποιοι τα έχουν δηλώσει, αλλά και επιπλέον εάν τυχόν παρέχουν και άλλες υπηρεσίες εκτός από διαμονή και κλινοσκεπάσματα (πχ πρωινό, ξεναγήσεις κλπ) προκειμένου να υπαχθούν στο καθεστώς ΦΠΑ.

Ήδη η Πορτογαλία έχει και χρησιμοποιεί ένα αντίστοιχο σύστημα, και η ΑΑΔΕ έχει ζητήσει την σχετική τεχνογνωσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα