Αλλαγές από αύριο σε γονικές παροχές, ΦΠΑ

από fimotro

Από την 1η Οκτωβρίου σε ισχύ δεκάδες φοροελαφρύνσεις

Έξι διατάξεις που προβλέπουν φοροελαφρύνσεις για εκατομμύρια νοικοκυριά και χιλιάδες επιχειρήσεις τίθενται σε ισχύ από αύριο, 1η Οκτωβρίου. Προβλέπουν την κατάργηση του φόρου στις παροχές γονέων προς τέκνα και στις δωρεές μεταξύ συζύγων και λοιπών στενών συγγενών για ποσά αξίας περιουσιακών στοιχείων έως 800.000 ευρώ, καθώς και για χρηματικά ποσά μέχρι 800.000 ευρώ μεταβιβαζόμενα αποκλειστικά μέσω του τραπεζικού συστήματος. Προβλέπουν επίσης, τη συνέχιση της μείωσης του ΦΠΑ από το 24% στο 13% για την εστίαση, τις μεταφορές, τα μη αλκοολούχα ποτά, τα θεάματα και τις τουριστικές υπηρεσίες, τη μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τις υπηρεσίες που παρέχουν τα γυμναστήρια και οι σχολές χορού, τη μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% για ζωοτροφές, τη μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου κατά 50% και την παράταση της αναστολής στην επιβολή του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης μέχρι τον Ιούνιο του 2022.

Οι συγκεκριμένες διατάξεις περιλαμβάνονται σε τροπολογία που κατατέθηκε αργά χθες βράδυ στη Βουλή, σε υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για φοροελαφρύνσεις που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το «βήμα» της 85ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά, με την τροπολογία που κατατέθηκε χθες βράδυ στη Βουλή, προβλέπονται τα εξής μέτρα, από την 1η-10-2021:

 1. Κατάργηση του φόρου για παροχές-δωρεές προς τέκνα, εγγόνια, συζύγους και γονείς, οι οποίες αφορούν περιουσιακά στοιχεία και χρηματικά ποσά αξίας μέχρι 800.000 ευρώ. Το αφορολόγητο όριο για γονικές παροχές ανά γονέα ή για δωρεές μεταξύ συζύγων ή προσώπων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή για δωρεές από παππούδες ή γιαγιάδες προς εγγόνια ή για δωρεές από παιδιά σε γονείς καθορίζεται στις 800.000 ευρώ. Το όριο αυτό θα ισχύει για κινητή και ακίνητη περιουσία (μετοχές, ομόλογα, επιχειρήσεις, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, σπίτια, καταστήματα, οικόπεδα, αγροτεμάχια κ.λπ.) καθώς επίσης και για χρηματικά ποσά. Η αξία των γονικών παροχών και των δωρεών των παραπάνω περιπτώσεων που έχουν ήδη διενεργηθεί πριν την 1η Οκτωβρίου δεν θα συνυπολογίζεται στο αφορολόγητο των 800.000 ευρώ που δικαιούται κάθε δωρεοδόχος.

Ουσιαστικά, από αύριο, 1η Οκτωβρίου:  

 • Το αφορολόγητο όριο για δωρεάν μεταβίβαση εν ζωή κινητής και ακίνητης περιουσίας είτε από γονέα σε παιδί, είτε μεταξύ συζύγων είτε μεταξύ μερών συμφώνου συμβίωσης, είτε από παππού ή γιαγιά σε εγγόνι είτε από παιδί σε γονέα, αυξάνεται από τα 150.000 ευρώ στα 800.000 ευρώ. Μέχρι και σήμερα, για κάθε δωρεάν μεταβίβαση εν ζωή περιουσίας προς μία εκ των παραπάνω κατηγοριών συγγενών, το τμήμα αξίας της περιουσίας από τα 150.000,01 έως τα 300.000 ευρώ φορολογείται με 1%, το τμήμα αξίας από τα 300.000,01 έως τα 600.000 ευρώ φορολογείται με 5% και το τμήμα αξίας πάνω από τα 600.000 ευρώ φορολογείται με 10%. Από αύριο, το τμήμα αξίας μέχρι τα 800.000 ευρώ θα είναι αφορολόγητο και τυχόν επιπλέον ποσό αξίας, πάνω από τα 800.000 ευρώ θα φορολογείται με 10%.
 • Γονική παροχή χρηματικού ποσού ή δωρεά χρηματικού ποσού μεταξύ συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης ή από παππού-γιαγιά προς εγγόνι ή από παιδί σε γονέα συνολικού ύψους μέχρι 800.000 ευρώ, εφόσον πραγματοποιείται αποκλειστικά μέσω του τραπεζικού συστήματος, θα είναι πλέον αφορολόγητη, ενώ μέχρι σήμερα φορολογείται με 10% από το πρώτο ευρώ. Η απαλλαγή μέχρι τα 800.000 ευρώ δεν θα ισχύει αν τα μετρητά δίδονται χέρι με χέρι. Σε κάθε τέτοια περίπτωση, θα εξακολουθεί να επιβάλλεται φόρος 10% από το πρώτο ευρώ του μεταβιβαζόμενου ποσού.
 1. Παράταση ισχύος μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ: Ο μειωμένος από το 24% στο 13% συντελεστής ΦΠΑ για τις μεταφορές, τον καφέ, τα μη αλκοολούχα ποτά, τους κινηματογράφους και το τουριστικό πακέτο θα εξακολουθήσει να ισχύει έως τον Ιούνιο του 2022.
 2. Μείωση του ΦΠΑ για τα γυμναστήρια, τις σχολές χορού: Από την 1η Οκτωβρίου μειώνεται από το 24% στο 13% ο συντελεστής  ΦΠΑ για την παροχή υπηρεσιών από τα γυμναστήρια και τις σχολές εκμάθησης χορού. Η μείωση αυτή θα ισχύει έως τον Ιούνιο του 2022.
 3. Μείωση του ΦΠΑ για τις ζωοτροφές: Από αύριο, μειώνεται σε μόνιμη βάση, από το 13% στο 6%, ο συντελεστής ΦΠΑ των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή. Ως «ζωοτροφές» νοούνται ενδεικτικά τα άχυρα και οι φλοιοί ακατέργαστων δημητριακών, τα γογγύλια, τα κτηνοτροφικά τεύτλα, οι κτηνοτροφικές ρίζες, οι χορτονομές, τα τριφύλλια, τα κτηνοτροφικά λάχανα, οι χορτονομές λούπινου, βίκου και τα παρόμοια κτηνοτροφικά προϊόντα, καθώς και το καλαμπόκι. Εξαιρούνται οι τροφές για σκύλους και γάτες!
 4. Μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου: Επέρχεται μείωση 50% στον φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου και ενεργοποιούνται κίνητρα για εξαγορές και συγχωνεύσεις.
 5. Παράταση αναστολής της επιβολής τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης: Αναστέλλεται η επιβολή του τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση και για την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022.

Πόσο μειώνονται τα φορολογικά τέλη κινητής τηλεφωνίας 

Σύμφωνα εξάλλου με την τροπολογία που κατατέθηκε χθες, για λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας και για κάρτες χρόνου ομιλίας που εκδίδονται από την 1η-1-2022 και μετά:

 • μειώνονται τα τέλη συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας από 12%-20% σε 10% επί της αξίας κάθε μηνιαίου λογαριασμού προ ΦΠΑ,
 • μειώνεται το τέλος καρτοκινητής τηλεφωνίας από 12% σε 10% επί της αξίας του παρεχόμενου χρόνου ομιλίας ή επικοινωνίας,
 • φυσικά πρόσωπα ηλικίας από 15 έως 29 ετών απαλλάσσονται πλήρως από τα τέλη συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας. Για την εφαρμογή της απαλλαγής αυτής θα δημιουργηθεί ειδική εφαρμογή προσβάσιμη μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης της δημόσιας διοίκησης (gov.gr-EΨΠ). Η απαλλαγή θα ισχύει για 1 σύνδεση και για 1 καρτοκινητό ανά δικαιούχο, μετά την ολοκλήρωση της εγγραφής στην εφαρμογή, των δικαιούχων ή των εχόντων την επιμέλειά τους σε περίπτωση ανηλίκων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα