Ακρίβεια: Στα ύψη οι τιμές των καλοκαιρινών φρούτων

από fimotro

Παραγωγοί κάνουν τον τραγικό απολογισμό της εφετινής σοδειάς. Η κάμερα του MEGA βρέθηκε στα χωράφια που γίνεται η συγκομιδή καρπουζιών, με τους αγρότες να ψάχνουν με τα… κιάλια για ένα καρπούζι που μπορεί να βγει στο εμπόριο.

Φταίει ο καιρός

Ο άστατος καιρός και το χαλάζι που έπεσε μέσα στο καλοκαίρι, έχει φέρει τους παραγωγούς σε αδιέξοδο.

«Είχαμε και χαλάζι. Δεν πουλιέται. Πολύ δύσκολη χρονιά γιατί είχαμε θερμοκρασίες και ψηλές και χαμηλές. Είχαμε προβλήματα σοβαρά με τις καλλιέργειες».

Ολόκληρα στρέμματα παραγωγής καρπουζιών έχουν πάει χαμένα. Αγρότες υπολογίζουν πως έχουν καταστραφεί τουλάχιστον 300 τόνοι για τον κάθε παραγωγό από το αγαπημένο φρούτο του καλοκαιριού.

«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Δε θα τρυγήσουμε σε μερικά χωράφια καθόλου. Έχω 200 στρέμματα καρπούζια, τα 50 είναι άχρηστα. Μας κυνηγάνε τράπεζες, γεωπόνοι, εφορίες, τα πάντα».

Στα ύψη οι τιμές
Και όλα αυτά φέρνουν ανατιμήσεις στον πάγκο της λαϊκής και στα μανάβικα.

«Έχουμε μία αύξηση της τάξεως του 30 – 35%, το οποίο οφείλεται και στις καιρικές συνθήκες αλλά και στους παραγωγούς που έχουν ακριβύνει τα πράγματα. Στα μανάβικα πραγματικά ο καταναλωτής το τρώει ακριβό το προϊόν».

Ίδια εικόνα καταστροφής και στην παραγωγή πεπονιών.

«Το πεπόνι είναι πιο ακριβό γιατί δεν βγάζει την ίδια παραγωγή με το καρπούζι. Το πεπόνι θα βγάλει μέχρι 2 τόνους το στρέμμα. Οι τιμές είναι γύρω στο 0,70 – 0,80 ευρώ και ο καταναλωτής θα το φάει από 1,5€».

Ενδεικτικά, πέρυσι τέτοια εποχή, το καρπούζι κόστιζε 0,60 το κιλό. Τώρα το βρίσκουμε στα 0,90. Αντίστοιχα τα πεπόνια πριν από έναν χρόνο κόστιζαν 1€ και 20 λεπτά και τώρα έχουν φτάσει τα 2,00€.

Παραγωγοί σε απόγνωση λένε πως ίσως είναι η τελευταία τους καλλιέργεια.

«Θα σταματήσουμε εμείς να βάζουμε. Μάλλον είναι η τελευταία μας χρονιά».

Οι ανατιμήσεις που φτάνουν στον καταναλωτή είναι αναπόφευκτες, επιλέγοντας πια να αγοράζουν μισό καρπούζι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα