Ακρίβεια: Οι πρώτες μειώσεις τιμών στα ράφια

από Lefteris

Πολύ σκληρός για να…πεθάνει αποδεικνύεται ο πληθωρισμός των τροφίμων, ο οποίος τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης το 2023 ήταν υπερδιπλάσιος του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, επιβαρύνοντας κυρίως τα νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα.

 

Αν και το πρώτο πεντάμηνο του έτους, οι ανατιμήσεις στα είδη διατροφής έχουν υποχωρήσει αισθητά, υπάρχουν κάποιες κατηγορίες όπου εξακολουθούν να τρέχουν με υψηλά ποσοστά. Στα έλαια και λίπη, οι αυξήσεις των τιμών έτρεξαν με ρυθμό 39,2%, το διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου, ως αποτέλεσμα της μειωμένης παραγωγής ελαιολάδου, ενώ με ρυθμό 11,4%, όσο περίπου και το 2023, συνεχίστηκαν οι ανατιμήσεις στο μεταλλικό νερό, στα αναψυκτικά και τους χυμούς φρούτων, λόγω της ξηρασίας που πλήττει τη Βραζιλία και της εμφάνισης ασθενειών στους πορτοκαλεώνες, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η χώρα θα έχει φέτος τη χαμηλότερη παραγωγή των τελευταίων 36 ετών στον χυμό πορτοκαλιού. Με διψήφιο ρυθμό της τάξεως του 10,3% αυξήθηκαν και οι τιμές των φρούτων, ενώ ανοδικά και μάλιστα σε μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με πέρυσι κινήθηκαν και τα ψάρια.

Παράγοντας ενέργεια

Σύμφωνα με την έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2023-2024, οι τιμές των μη επεξεργασμένων τροφίμων κινήθηκαν έντονα ανοδικά το 2023, πιθανώς λόγω της μεγάλης αύξησης των τιμών της ενέργειας (φυσικού αερίου και πετρελαίου) και των λιπασμάτων, οι οποίες οδήγησαν στην άνοδο των τιμών παραγωγού και κατά συνέπεια των τιμών καταναλωτή. Ενας ακόμα λόγος που ώθησε προς τα πάνω τις τιμές των συγκεκριμένων ειδών διατροφής ήταν το μισθολογικό κόστος, το οποίο επηρεάστηκε από τις αυξήσεις των μισθών, κυρίως στα χαμηλότερα μισθολογικά κλιμάκια.

Advertisement

Τα επεξεργασμένα

Παρόμοιες ήταν και εξακολουθούν να είναι οι πηγές πληθωρισμού και στα επεξεργασμένα τρόφιμα. «Κύριοι προσδιοριστικοί παράγοντες των τιμών των επεξεργασμένων ειδών διατροφής είναι οι τιμές σε επίπεδο παραγωγού και οι διεθνείς τιμές των διατροφικών εμπορευμάτων, τα οποία είναι οι βασικές εισροές των επιχειρήσεων που επεξεργάζονται και πωλούν είδη διατροφής. Ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτιμάται ότι διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην αύξηση των διεθνών τιμών των τροφίμων και ειδικά των σιτηρών», επισημαίνει στην έκθεσή της η ΤτΕ.

Ως πρόσθετοι προσδιοριστικοί παράγοντες αναφέρονται η κλιματική κρίση και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, καθώς και η πανδημία του κορωνοϊού λόγω διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα και περιορισμών στο εμπόριο ειδών διατροφής. Επιπλέον, οι φυσικές καταστροφές στη Θεσσαλία, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ανέβασαν περαιτέρω τις τιμές, καθώς παρατηρήθηκαν ελλείψεις σε πολλά προϊόντα. «Δεδομένου ότι η κλιματική κρίση συνεπάγεται και αβεβαιότητα των καιρικών προγνώσεων, εκτιμάται ότι στο μέλλον θα υπάρξει μεγαλύτερη μεταβλητότητα στις τιμές των ειδών διατροφής», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Πάντως, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, ο πληθωρισμός των τροφίμων το πρώτο πεντάμηνο του έτους διαμορφώθηκε στο 5,6% από 11,7% στο σύνολο του 2023, καταγράφοντας μείωση κατά 52,1%. Μάλιστα, για πρώτη φορά από το 2020 στην κατηγορία «γαλακτοκομικά και αβγά» ο πληθωρισμός ήταν αρνητικός στο -0,9%, που σημαίνει ότι οι τιμές τους έχουν αρχίσει να μειώνονται έστω και οριακά. Τάσεις σταθεροποίησης εμφανίζουν το ψωμί και τα δημητριακά, με τις τιμές τους να αυξάνονται στο πεντάμηνο κατά 0,7% από 9,3% την προηγούμενη χρονιά, ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην κατηγορία «καφές, κακάο, τσάι», που έτρεξαν με ρυθμό 2,1% από 9,5% και παρά το γεγονός ότι τόσο το κακάο όσο και ο καφές κατέγραψαν ιστορικά υψηλές τιμές στα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς η ξηρασία έπληξε τις μεγάλες παραγωγούς χώρες και οι παραχθείσες ποσότητες ήταν αισθητά μειωμένες.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΕΙΔΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

ΠΡΟΪΟΝΤΑ 2020 2021 2022 2023 2024  

(α’ πεντάμηνο)

Τρόφιμα 1,8% 1,6% 12% 11,7% 5,6%
Ψωμί & δημητριακά 0,1% 0,7% 13,9% 9,3% 0,7%
Κρέατα 1,8% 1.,3% 13,3% 11,9% 3,7%
Ψάρια -0,3% 4,5% 3,4% 5,8% 7,5%
Γαλακτοκομικά & αβγά 1,8% 0,6% 16,1% 14% -0,9%
Ελαια &λίπη -4,5% 6,5% 20,7% 20,3% 39,2%
Φρούτα 14,3% -1,4% 4,7% 8,9% 10,3%
Λαχανικά -0,1% 2,1% 12% 12% 6,2%
Ζάχαρη, σοκολάτες, γλυκά, παγωτά  

-1,1%

 

0,5%

 

5,1%

 

9,3%

 

4,4%

Λοιπά τρόφιμα -0,5% 1,4% 8,8% 12% 3,8%
Μη αλκοολούχα ποτά   

-2,2%

  

-0,3%

  

6,7%

  

10,9%

  

7,5%

Καφές, κακάο, τσάι -2,4% 1,6% 9,3% 9,5% 2,1%
Μεταλλικό νερό, αναψυκτικά, χυμοί φρούτων  

 

-2,2%

 

 

-1,3%

 

 

5,1%

 

 

11,9%

 

 

11,4%

Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ, επεξεργασία στοιχείων από την ΤτΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Facebook Twitter Instagram Linkedin Tumblr Youtube Email Tiktok Blogger
Warning: Undefined array key "yelp" in /home/fimotro/public_html/wp-content/themes/soledad/inc/elementor/modules/penci-social-media/widgets/penci-social-media.php on line 278

Warning: Undefined array key "threads" in /home/fimotro/public_html/wp-content/themes/soledad/inc/elementor/modules/penci-social-media/widgets/penci-social-media.php on line 278

Warning: Undefined array key "bluesky" in /home/fimotro/public_html/wp-content/themes/soledad/inc/elementor/modules/penci-social-media/widgets/penci-social-media.php on line 278

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved – Μητρώο online media: 12508

Όροι χρήσης | Ποιοι είμαστε – Design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα