Ακόμα δύο αυξήσεις επιτοκίων έως τον Φεβρουάριο θα ανακοινώσει η ΕΚΤ

από fimotro

Δυσκολεύει ο δανεισμός και ακριβαίνει το χρήμα για επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες για επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα έρθουν σε όλη την Ευρώπη μετά την αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά μισή ποσοστιαία μονάδα την ερχόμενη Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου και μία ακόμη του ίδιου μεγέθους τον Φεβρουάριο του 2023 που προβλέπουν οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Αυτό σημαίνει ότι το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ, το οποίο σήμερα ανέρχεται σε 1,5%, θα κορυφωθεί στο 2,5%, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι οποίοι θεωρούν επίσης ότι η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει από το πρώτο τρίμηνο του 2023 να ξεφορτώνεται ομόλογα που έχει συγκεντρώσει τα τελευταία χρόνια στο χαρτοφυλάκιό της, συνολικού ύψους σχεδόν 5 τρισ. ευρώ.

Περισσότεροι από 9 στους 10 αναλυτές θεωρούν ότι η μείωση των ομολόγων της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί με τη μη επανεπένδυσή τους όταν λήγουν παρά με πωλήσεις πριν από τη λήξη τους.

Παρά την ταχεία αύξηση των επιτοκίων από τον περασμένο Ιούλιο, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες αναλυτές θεωρούν ότι η ΕΚΤ είναι πίσω από τις εξελίξεις όσον αφορά την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, ο οποίος ανήλθε στο 10% τον Νοέμβριο στην Ευρωζώνη, πέντε φορές υψηλότερα από τον στόχο.

Μικρότερη αύξηση από τη Fed
Σήμα για μικρότερη αύξηση των επιτοκίων την ερχόμενη Τετάρτη – κατά μισή μονάδα αντί για τρία τέταρτα της μονάδας που αυξήθηκαν στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις – έχει δώσει και η Fed.

Αν και ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μειώθηκε τον Νοέμβριο, αναμένεται να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα για κάποιο διάστημα λόγω της ενεργειακής κρίσης και ειδικότερα των αυξημένων τιμών του φυσικού αερίου που τροφοδοτείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων είναι ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα διαμορφωθεί στο 6,1% το 2023 και στο 2,2% το 2024, ενώ προβλέπουν επίσης ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί τον χειμώνα για να ανακάμψει με αργό ρυθμό στο δεύτερο τρίμηνο.

Οι αγορές χρήματος βλέπουν το τελικό επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ στο 3%, αλλά θεωρούν επίσης ότι θα αυξηθεί κατά μισή μονάδα την ερχόμενη Πέμπτη.

Αν πράγματι συμβεί αυτό, θα ήταν, σύμφωνα με το Bloomberg, θα ήταν μία νίκη για τα «περιστέρια» στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα