29 Μαρτίου 2024 / 11:50 πμ
29 Μαρτίου 2024 / 11:50 πμ

Αισιόδοξος ο πρωθυπουργός για συμφωνία

από fimotro

Μητσοτάκης προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής: Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να μην μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία

«Δεν υπάρχει κανείς λόγος να μην καταλήξουμε σε συμφωνία» για το Ταμείο Ανάκαμψης ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος πριν από λίγο στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, την πρώτη δια ζώσης μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

«Τους τελευταίους τρεις μήνες έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο για την εκπόνηση μίας φιλόδοξης απάντησης στην κρίση της Covid-19. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος, για τον οποίο δεν μπορούμε να φτάσουμε σε συμφωνία σε αυτή τη Σύνοδο. Αυτά που διακυβεύονται είναι οι αρχές της ευρωπαϊκής ενότητας και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Ταμείο Ανάκαμψης: Η ώρα της αλήθειας για τους 27

» Δεν πρέπει να χάσουμε τη μεγάλη εικόνα. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την μεγαλύτερη οικονομική ύφεση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ίσως κάποιοι συμβιβασμοί θα είναι απαραίτητοι, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα πετύχουμε μία φιλόδοξη λύση. Οι πολίτες μας δεν αναμένουν τίποτα λιγότερο από εμάς» ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Την ελπίδα για την επίτευξη συμφωνίας, παρά τις δύσκολες διαπραγματεύσεις, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Η ώρα της κρίσης για την Ευρωπαϊκή Ένωση έφτασε: Από σήμερα και εάν χρειαστεί ενδεχομένως όλο το Σαββατοκύριακο οι 27 ηγέτες της ΕΕ συγκεντρώνονται στις Βρυξέλλες ώστε να συζητήσουν για το Ταμείο Ανάκαμψης, την ώρα που παρατηρείται έξαρση του κορωνοϊού στην Ευρώπη και επικρατεί αβεβαιότητα λόγω της ύφεσης που χτυπάει τα κράτη – μέλη.

Παρά το γεγονός ότι η Άνγκελα Μέρκελ, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Τζουζέπε Κόντε και ο Πέδρο Σάντσεθ πιέζουν για συμφωνία τις δημοσιονομικά συντηρητικές χώρες, η συμφωνία δεν φαίνεται να είναι κοντά. Τουναντίον, ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε και ο σουηδός ομόλογός του Στέφαν Λέβεν, οι πρωτοστάτες δηλαδή του γκρουπ των σφιχτοχέρηδων επιμένουν στις θέσεις τους για λιγότερες επιχορηγήσεις και περισσότερα δάνεια στις πληττόμενες από την πανδημία χώρες. Ζητούν δε και να συνδέουν οι εκταμιεύσεις με αυστηρότερη εποπτεία αλλά και δέσμευση για δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, το μεταφραστικό ισοδύναμο της γλώσσας των τεχνοκρατών με τη λιτότητα.

Ο στόχος της γερμανικής προεδρίας είναι να καταλήξουν σε αποφάσεις, αν όχι σε αυτήν τη Σύνοδο σε μία έκτακτη έως τέλη Ιουλίου, για ένα ποσό που αγγίζει το 1,85 τρισεκ. ευρώ το οποίο αφορά:

*Το πακέτο ανάκαμψης ύψους 750 δισεκ. ευρώ που πρότεινε η Κομισιόν για την στήριξη των εθνικών οικονομιών (500 δισεκ. με τη μορφή επιχορηγήσεων και μεταβιβάσεων και 250 δισεκ. ως δάνεια).

*Το 1,1 τρισεκ. ευρώ από το οποίο ξεκινάει η συζήτηση για τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ (2021-2027).

Οι επιδιώξεις του Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός ριάκος Μητσοτάκης στην επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε τις ελληνικές θέσεις που εστιάζονται στα εξής κρίσιμα σημεία:

*Να διατηρηθεί το ύψος των ενισχύσεων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

*Να διατηρηθεί η προτεινόμενη από την Επιτροπή αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων, ώστε κεντρικός κορμός των ενισχύσεων να είναι επιχορηγήσεις και όχι ο δανεισμός.

*Να μην υπάρξουν πρόσθετες ειδικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, παρά μόνο όσες ήδη προβλέπονται στις Συνθήκες και στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Κατά τη σύνοδο κορυφής του ΕΛΚ δε, ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφή την ανάγκη να υπάρξει άμεσα συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε εμβληματική την πρόταση της Κομισιόν για τις επιχορηγήσεις και τα πιθανά δάνεια, τονίζοντας ότι οι αγορές αναμένουν από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε με σαφήνεια το μήνυμα ότι η Ελλάδα διαφωνεί με την πρόταση για μείωση των πόρων για τη διαχείριση των συνόρων και του προσφυγικού, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, καθώς υπερασπίζεται τα ευρωπαϊκά σύνορα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα