Αισιοδοξία για νέα μείωση των κρουσμάτων

από fimotro

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα

Για πρώτη φορά μετά την απόφαση για το lockdown σε όλη την χώρα, διαφαίνεται η πρώτη αχτίδα αιισιοδξίας καθώς τα πρώτα αποτελέσματα στη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων έχουν αρχίσει να φαίνονται. Πιο ξεκάθαρη αναμένεται να γίνει η εικόνα όμως προς τα τέλη της εβδομάδας ή στις αρχές τις επόμενης, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό και πολλές περιοχές (Πέλλα,  Δράμα, Γρεβενά, Πιερία, Φλώρινα, Ημαθία, Λάρισα, Έβρος, Σέρρες, Ροδόπη κ.ά) εξακολουθούν να βρίσκονται στο κόκκινο, ενώ Αττική και Θεσσαλονίκη βρίσκονται υπό αυστηρή επιτήρηση.

“Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις μείωσης των ενεργών κρουσμάτων, όπως καταγράφεται από τη μείωση του αριθμού των νέων διαγνώσεων σε πανελλαδικό επίπεδο. Η μείωση στα μεγάλα αστικά κέντρα φαίνεται ότι έχει ακολουθήσει την αναμενόμενη πορεία μείωσης και είναι σαφώς πιο αισθητή από ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο ενεργός αριθμός αναπαραγωγής έχει πέσει δραματικά κάτω από το 1 και στις δύο Περιφέρειες. Να ξεκαθαρίσω, ωστόσο, ότι αυτό αφορά τις εκτιμήσεις μας για την επιδημία πριν από 10 ημέρες” τόνισε κατά τη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας ο επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

“Οι επιδημιολογικές καμπύλες βαρύτητας των διαγνώσεων σχετικά με την πίεση στο σύστημα υγείας προβλέπουν ότι ουσιαστική μείωση και στον αριθμό θανάτων υπό φυσιολογικές συνθήκες αναμένουμε προς το τέλος αυτής και αρχές της επόμενης εβδομάδας” συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ το τελευταίο εικοσιτετράωρο σημειώθηκαν 1.044 νέα κρούσματα. Ο συνολικός αριθμός ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ είναι 600, ενώ καταγράφηκαν 85 επιπλέον θάνατοι.

“Είναι πια εμφανές, ότι ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Παρόλα αυτά, επίσης είναι σαφές ότι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που επιβλήθηκαν σε εθνικό επίπεδο μετά το δεύτερο lockdown, που είναι  ήδη τρεις εβδομάδες σήμερα, δεν τηρήθηκαν από όλους. Το βλέπουμε από την κινητικότητα στους δρόμους, δεν χρειαζόμαστε τα λογισμικά της προηγμένης τεχνολογίας για να το καταλάβουμε” υπογράμμισε από την πλευρά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

30% η μεσοσταθμική μείωση των κρουσμάτων στην Αττική

Τα ενεργά κρούσματα τόσο στην Αττική όσο και στη Θεσσαλονίκη παραμένουν υψηλά, περίπου στο επίπεδο που υπήρχαν στις αρχές Νοεμβρίου, όπως σημειώνουν οι λοιμωξιολόγοι. Η Αττική έδειξε μείωση του αριθμού των διαγνώσεων σε ποσοστό περίπου 30% μεσοσταθμικά για όλη την προηγούμενη εβδομάδα και αντίστοιχα η Θεσσαλονίκη έδειξε μείωση σε ποσοστό περίπου 20%. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, η επιβάρυνση στα βόρεια της χώρας παραμένει υψηλή.

Η ηλικιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων διατηρεί βαρύ προφίλ νοσηρότητας, με τις διαγνώσεις των 40-65 και των άνω των 65 να έχουν την υψηλότερη επίδοση. Η επίπτωση στην ηλικιακή ομάδα των 19-39 διατηρεί τα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ η ηλικιακή ομάδα των παιδιών εξακολουθεί να διατηρεί τα χαμηλά επίπεδα στα πλαίσια της σχετικής επίπτωσης που έχει παρατηρηθεί σε όλη την διάρκεια της πανδημίας.

Στο 87% η πληρότητα στις ΜΕΘ

Η πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για κορονοϊό στην επικράτεια είναι στο 87%. Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ο κυλιόμενος μέσος όρος την τελευταία εβδομάδα ήταν 410 εισαγωγές.

Στην Αττική, από τις 229 στο σύνολο ΜΕΘ για Covid, οι 177 είναι καλυμμένες. Σε ό,τι αφορά την κάλυψη των απλών κλινών, περίπου 600 ασθενείς νοσηλεύονται σε απλές κλίνες. Στο σύνολο της επικράτειας επί διαθεσίμων 7.093 κλινών Covid, οι κατειλημμένες κλίνες είναι 4.408 κλίνες. Σε αυτές τις κλίνες βέβαια, συμπεριλαμβάνονται και οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα