Αγωνία για την συνεχή πίεση στο ΕΣΥ

από fimotro

Τα νοσοκομεία επί 1,5 χρόνο λειτουργούν στο “κόκκινο”

Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και η ολοένα αυξητική τάση στους διασωληνωμένους, οξύνουν την πίεση στο ΕΣΥ, που ήδη εδώ και 1,5 χρόνο λειτουργεί στο «κόκκινο». Το άνοιγμα των σχολείων και η αύξηση της κινητικότητας στα μεγάλα αστικά κέντρα θα συμβάλουν με τη σειρά τους στη διασπορά και το ερώτημα είναι κατά πόσο θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε το νέο κύμα που βρίσκεται προ των πυλών.

Το σίγουρο είναι ότι ο κορωνοϊός θα μας απασχολεί και το 2022, με την προσδοκία πλέον να είναι ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι πιο «κανονικός» από τους προηγούμενους. Η οικοδόμηση του τείχους ανοσίας έχει απομακρυνθεί ως ενδεχόμενο, τόσο εξαιτίας της μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Δέλτα όσο και του χαμηλού ποσοστού εμβολιασμού, ωστόσο η αύξηση των εμβολιασμένων είναι βασική προτεραιότητα.

Από τους 381 διασωληνωμένους σήμερα, 5/9, το 90,03% είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι, ενώ μόλις το 9,97% είναι εμβολιασμένοι. Είναι βέβαιο πως η αύξηση των εμβολιασμών θα είναι ο καταλυτικός παράγοντας για να μειωθεί ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων.

Την κατάσταση δυσχεραίνουν και οι απώλειες θέσεων στα νοσοκομεία λόγω της αναστολής εργασίας όσων αρνούνται να εμβολιαστούν, γεγονός που ήδη φαίνεται πως δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργικότητα του ΕΣΥ.

Χρειαζόμαστε περισσότερους εμβολιασμούς
Όπως δήλωσε στο Mega o γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, παρατηρείται μία κάμψη ενώ το ποσοστό εμβολιασμού είναι χαμηλότερο από ό,τι σε κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Αυτή τη στιγμή είμαστε στο 58,5% του συνολικού πληθυσμού στον εμβολιασμό. Επίσης έχουμε ένα 70% στις ηλικίες άνω των 30 που έχει εμβολιαστεί. Χρειαζόμαστε περισσότερους εμβολιασμούς, βρισκόμαστε σε μία κάμψη, είμαστε λίγο πιο πίσω από κάποιες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι ενθαρρυντικό ότι βλέπουμε να κλείνονται ραντεβού, περίπου κάθε 4 ημέρες προσθέτουμε 1%, αλλά χρειάζονται σίγουρα περισσότερα», ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας.

Σε ερώτηση για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων είπε πως «μειώνεται μετά από κάποιο διάστημα, αλλά δεν φαίνεται να μειώνεται αρκετά. Είναι σίγουρο ότι θα πάμε σε αναμνηστική δόση σε ανοσοκατασταλμένους και ίσως μετά από μια ηλικία και πάνω, γύρω στα 60-65 έτη. Στο πρώτο μισό του Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει να χορηγείται η τρίτη δόση. Είμαστε σε συνεννόηση με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για να ξεκινήσουμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα