Νέες εξοργιστικές εικόνες με βανδαλισμούς Τούρκων στην Αγιά Σοφιά

από Philippos

Γκρεμίζουν τους τοίχους και παίρνουν κομμάτια για ενθύμια!

Όπως αναφέρεται, ειδικότερα, στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου HalkTv, υπάρχουν φωτογραφίες-ντοκουμέντα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν κατεστραμμένους τους τοίχους.

Χρήστης ανάρτησε φωτογραφίες δύο γυναικών που «παίρνουν κομμάτια από τον τοίχο του κτιρίου και τα τοποθετούν σε σακούλες», επισημαίνοντας ότι «κάποια εποχή δεν μπορούσε κανείς να βγάλει φωτογραφία με φλας, επειδή θα προκαλούνταν ζημιά στους τοίχους».

«Τώρα αποκολλούν κομμάτια από τους τοίχους και τα τοποθετούν σε σακούλες ως ενθύμια.Πού είναι ο σεβασμός, η προστασία της πολιτι στικής κληρονομιάς στην Αγία Σοφία που είναι όρθια εδώ και 1485 χρόνια; Προτού γίνουν χειρότερα τα πράγματα, παρακαλώ να σταματήσουν αυτά. Αυτό δεν αποτελεί λατρεία» προσθέτει ο χρήστης του διαδικτύου.

Όπως επισημαίνεται στο άρθρο της Τζουμχουριέτ, ακόμη και η υγρασία από τις ανάσες του πλήθους των ανθρώπων που μπαίνουν στην Αγία Σοφία, αρκεί για να καταστραφεί το μνημείο, το οποίο για 1.500 χρόνια στέκεται στο ίδιο σημείο και έχει υποστεί πάρα πολλές φθορές κατά τα τελευταία χρόνια, κυρίως αφότου μετατράπηκε σε τζαμί, πριν από δύο έτη

Αριστερά, η βανδαλισμένη Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας. Δεξιά, μια οθωμανική δεξαμενή που βρίσκεται στον χώρο και έχει μετατραπεί σε θήκη για παπούτσια.

Οι δημοσιογράφοι έκαναν λόγο ακόμη και για επισκέπτες που χρησιμοποιούν το μνημείο για να διανυκτερεύσουν, για να αφήσουν τις βαλίτσες τους και για να “παρκάρουν” μέσα σε αυτό τα καροτσάκια των μωρών, ή για να χρησιμοποιήσουν τις τουαλέτες.

Αρχαιολόγοι και Τούρκοι ιστορικοί προειδοποιούν, ότι πρέπει να μπει εισιτήριο για την είσοδο στην Αγία Σοφία και να μπαίνουν μόνο 20 άνθρωποι κάθε φορά, ώστε να μπορεί το μνημείο να διατηρηθεί, αλλιώς προαναγγέλλουν την ολική καταστροφή του, στο – δυστυχώς, όχι και τόσο μακρινό – μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα