19 Απριλίου 2024 / 4:00 μμ
19 Απριλίου 2024 / 4:00 μμ

Αυξήθηκε κατά 7,5% η περιουσία των Ελληνικών νοικοκυριών το 2021

από fimotro

Στην 30ή θέση στη λίστα των πλουσιότερων χωρών η Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση της Allianz

Σημαντική υπήρξε κατά το 2021 η αύξηση της ιδιωτικής περιουσίας των νοικοκυριών παγκοσμίως και στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα της Allianz για τον παγκόσμιο πλούτο. Ειδικότερα, η ιδιωτική περιουσία, που απεικονίζεται σε όρους ακαθάριστων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, σημείωσε πέρυσι διψήφια ανάπτυξη σε ποσοστό 10,4%, αγγίζοντας συνολικά τα 233 τρισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, το χρέος των νοικοκυριών, σε παγκόσμια κλίμακα, αυξήθηκε κατά 7,6%, με τον ρυθμό μεταβολής να είναι ο υψηλότερος από την περίοδο πριν από την εκδήλωση της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης. Ωστόσο, για τη φετινή χρονιά οι αναλυτές της Allianz προβλέπουν ονομαστική μείωση των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων κατά περισσότερο από 2%, που σημαίνει σε πραγματικούς όρους την απώλεια του ενός δεκάτου του πλούτου των νοικοκυριών.

Στην Ελλάδα, τα ακαθάριστα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, δηλαδή ο πλούτος των νοικοκυριών, αυξήθηκαν το 2021 κατά 7,5%, ποσοστό που αντανακλά την ταχύτερη αύξηση από την περίοδο πριν από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση. Πρόκειται για ελαφρώς ταχύτερη αύξηση σε σχέση με τον μέσο όρο (6,7%) της Δυτικής Ευρώπης, που αποδίδεται στη χρηματιστηριακή άνθηση, σε συνδυασμό με την υψηλή προσπάθεια αποταμίευσης. Η αξία, δηλαδή, των χρηματιστηριακών τίτλων αυξήθηκε κατά 15,8%, ενώ οι Ελληνες αποταμιευτές αύξησαν τις καθαρές εισροές τους (όσον αφορά τους τίτλους) για τρίτη συνεχή χρονιά, στα 4,4 δισ. ευρώ από 0,8 δισ. ευρώ το 2018. Ταυτόχρονα οι αποταμιεύσεις, παρά τα μηδενικά επιτόκια, ενισχύθηκαν πέρυσι κατά 3,5%, ενώ τα καθαρά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία τοποθετούνται, κατά κεφαλήν, σε 17.900 ευρώ. Το ποσό αυτό κατατάσσει την Ελλάδα στην 30ή θέση στη λίστα των πλουσιότερων χωρών.

Κατά την έρευνα, η Ελλάδα μαζί με τη Νορβηγία ανήκουν στις χώρες όπου ο πλούτος της μεσαίας τάξης αυξήθηκε. Το γεγονός αυτό αποδίδεται, κατά την έρευνα, στην ένταξη των υψηλότερης εισοδηματικής κατηγορίας ατόμων στη μεσαία τάξη. Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν αυτή η μορφή ενίσχυσης της μεσαίας τάξης αποτελεί, πράγματι, επιθυμητή εξέλιξη επειδή οδηγεί στη διαμόρφωση μιας ακόμη μικρότερης εύπορης ελίτ που έχει σημαντική απόσταση από την κοινωνία. Αντίθετα, σύμφωνα με την έρευνα, στις υπόλοιπες χώρες η ισχυροποίηση της μεσαίας τάξης έχει ως μήτρα πρώην μέλη της χαμηλότερης εισοδηματικής κατηγορίας.

Το 2021 στην Ελλάδα καταγράφηκε αύξηση κατά 3% και του χρέους, κάτι που συμβαίνει για δεύτερη φορά την τελευταία δεκαετία και κυρίως μετά το 2018. Από την κρίση του ευρώ, τα ελληνικά νοικοκυριά μειώνουν συνεχώς το χρέος τους κατά 3% ετησίως κατά μέσον όρο ή 44 δισ. ευρώ συνολικά. Κατά την περίοδο αυτή, ο δείκτης χρέους (υποχρεώσεις σε ποσοστό επί του ΑΕΠ) μειώθηκε κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες στο 61%, πολύ κάτω από τον μέσο όρο του 76% για την περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα