Αυξήθηκαν κατά 4,1% οι εξαγωγές τον Οκτώβριο

από fimotro

Αντοχή και ευελιξία απέδειξαν οι ελληνικές εξαγωγές τον Οκτώβριο, καθώς, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, διατήρησαν θετικό πρόσημο (+4,1%). Οι κλάδοι που ξεχώρισαν με τις επιδόσεις τους ήταν τα χημικά (+16,7%), τα τρόφιμα και ζώντα ζώα (+12,6%) και τα βιομηχανικά προϊόντα (+14,7%). Επιπλέον, στα θετικά στοιχεία υπολογίζεται σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων και η σημαντική μείωση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο κατά 30% τον Οκτώβριο, ως αποτέλεσμα της κάμψης των εισαγωγών στο ίδιο διάστημα κατά 16,7%.

«Μέσα από την ενδυνάμωση της παρουσίας στις υφιστάμενες αλλά και την επέκταση σε νέες αγορές, οι Έλληνες εξαγωγείς κατάφεραν να συγκρατήσουν τις απώλειες από το τεράστιο πλήγμα που εξακολουθεί να υφίσταται το παγκόσμιο εμπόριο από τις επιπτώσεις του δεύτερου κύματος της πανδημίας» όπως υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του συνδέσμου. Επίσης σημειώνεται ότι, παρά τη δυσμενή συγκυρία και τις προκλήσεις που υπάρχουν στο διεθνές περιβάλλον είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός πως η πολιτεία εμφανίζεται αποφασισμένη να στηρίξει έμπρακτα τις ελληνικές εξαγωγές, μέσα από ένα Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας, όπως προκύπτει από την ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο πρόσφατο συνέδριο που συνδιοργάνωσε ο σύνδεσμος από κοινού με το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο της Νέας Υόρκης, με τίτλο «Exports turn Crisis into Opportunity».

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ πτωτική είναι η πορεία των εξαγωγών κατά το μήνα Οκτώβριο του 2020 καθώς υποχώρησαν κατά 228,5 εκατ. ευρώ ή κατά -7,9% και ανήλθαν σε 2,68 δισ. ευρώ έναντι 2,91 δισ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2019. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η εικόνα που παρουσιάζεται είναι τελείως διαφορετική, γεγονός που επιβεβαιώνει την πολύ μεγάλη σημασία που διαδραματίζει η τεράστια πτώση των ελληνικών εξαγωγών πετρελαιοειδών και καυσίμων κατά 38,9%.

Οι εξαγωγές αγαθών, χωρίς τα πετρελαιοειδή, ανήλθαν στα 2,21 δισ. ευρώ από 2,12 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 85,9 εκατ. ευρώ ή κατά 4,1%. Σημαντική υποχώρηση καταγράφεται για τις εισαγωγές τον Οκτώβριο του 2020 καθώς υποχώρησαν κατά 830,7 εκατ. ευρώ ή κατά -16.9% και ανήλθαν σε 4,08 δισ. ευρώ έναντι 4,91 δισ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2019. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές αγαθών ανήλθαν στα 3,50 δισ. ευρώ από 3,78 δισ. ευρώ, δηλαδή μειώθηκαν κατά 278,7 εκατ. ευρώ ή κατά -7,4%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα