Αυξήθηκαν κατά 3,1 δισ. ευρώ οι ιδιωτικές καταθέσεις τον Νοέμβριο

από fimotro

Αύξηση κατά 3,1 δισ. ευρώ παρουσίασαν οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα κατά τον μήνα Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Με τον τρόπο αυτό ενισχύθηκε η ρευστότητα των τραπεζών, οι οποίες έχουν λάβει παράλληλα χάρη στην ΕΚΤ από τον Μάρτιο του 2020 και 32 δισ. ευρώ με αρνητικό επιτόκιο.

Πέρα από τα 3,1 δισ. ευρώ των καταθέσεων του Νοεμβρίου, τον Οκτώβριο είχαν προστεθεί ακόμα 2,5 δισ. ευρώ από καταθέσεις. Συνολικά από την αρχή του έτους οι καταθέσεις κατέγραψαν αύξηση κατά 14%.

Έναντι όλης αυτής της ρευστότητας από την αρχή του έτους οι τράπεζες στον ιδιωτικό τομέα έχουν χορηγήσει συνολικά νέα δάνεια περίπου 4 δισ. ευρώ τα οποία κυρίως έχουν κατευθυνθεί προς τις επιχειρήσεις καθώς ο καθαρός τους δανεισμός έχει αυξηθεί κατά περίπου 4,56 δισ. ευρώ.

Πάντως, τον Νοέμβριο, οι τράπεζες χορήγησαν μόλις 230 εκατ. ευρώ σε νέα δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά τον Νοέμβριο. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, και ελεύθερους επαγγελματίες, ήταν θετική κατά 417 εκατ. ευρώ, ενώ προς τους ιδιώτες ήταν αρνητική κατά 187 εκατ. ευρώ.

Τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τη γενική κυβέρνηση, το Νοέμβριο του 2020, ήταν θετική κατά 1.649 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 2.505 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης της γενικής κυβέρνησης αυξήθηκε σε 63,2% από 57,0% τον προηγούμενο μήνα.

Αρνητική κατά 187 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα το Νοέμβριο του 2020, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 175 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε σε -2,5% από -2,4% τον προηγούμενο μήνα.

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία των τεσσάρων συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων, μέχρι και το Νοέμβριο του 2020, το συνολικό υπόλοιπο των δανείων που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς προσωρινής αναστολής καταβολής δόσεων ανέρχεται σε 20,753 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα