Αύξηση των δικαιούχων του ΟΠΕΚΑ

από fimotro

Η πανδημία και οι επιπτώσεις της στο εισόδημα των νοικοκυριών οδήγησε το οικονομικό επιτελείο στην απόφαση να αυξήσει κατά 300 εκατ. € το κονδύλι για την καταβολή επιδομάτων μέσω του ΟΠΕΚΑ, όπως είναι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το επίδομα τέκνων και το επίδομα στέγασης.
Γράφει ο Γιάννης Αντωνιάδης 
Οικονομολόγος 
Τα συγκεκριμένα επιδόματα καταβαλλονται με βάση τα εξής κριτήρια:
Όσον αφορά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το εισόδημα του νοικοκυριού κατά τους τελευταίους έξι μήνες πριν την υποβολή της αίτησης δεν μπορεί να υπερβαίνει το εξαπλασιο του εγγυημένου ποσού για κάθε τύπο νοικοκυριού. Το εγγυημένο ποσό ανέρχεται σε:
* 200 € το μήνα για μονοπροσωπο νοικοκυριό.
* 100 € για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 50% προστίθεται στο βασικό ποσό)
* 50 € γιά κάθε ανήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 25% προστίθεται στο βασικό πόσο).
Όσον αφορά το επίδομα τέκνων, χορηγείται από το πρώτο παιδί και το συνολικό ποσό καθορίζεται από τον αριθμό των εξαρτώμενων παιδιών και την κατηγορία του οικογενειακού εισοδήματος. Το ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 72, 42 ή 28 € γιά κάθε παιδί (για το πρώτο και το δευτερο), ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και σε 140, 84 ή 56€ από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί, ανά μήνα. Το ποσό καταβάλλεται σε 6 δημινιαίες δόσεις, με βάση τα στοιχεια της τελευταίας εκκαθάρισης της φορολογικής δήλωσης. Οι κατηγορίες ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος είναι:
* Πρώτη κατηγορια: Έως 6.000 €
* Δεύτερη κατηγορια: Από 6001 € εως10.000 €
* Τριτη κατηγορια: Από 10.001 € έως 15.000 €
Το επίδομα στέγασης.
Πρόκειται για ένα προνομιακό πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, για τα νοικοκυριά που μισθωνουν την κυρία κατοικία τους.
Το ύψος του ανέρχεται σε:
* 70 € το μήνα για το δικαιουχο
* 35 € επιπλέον το μήνα για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.
Το ανήλικο τέκνο προσμετράται ως ενήλικας τόσο στον υπολογισμό των εισοδηματικων κριτηρίων, όσον και στον υπολογισμό του εισοδήματος. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 € για μονοπροσωπο νοικοκυριό, προσαυξημένη κατά 3.500 € για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεικη οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού, ορίζεται προσαύξηση 7.000 €. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 € για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 € ετησίως, ανεξάρτητα της σύνθεσης του νοικοκυριού.
Το επόμενο  χρονικό διάστημα αναμένεται να ανακοινωθούν και οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το επίδομα θέρμανσης της φετινής περιόδου, με στόχο την παροχή στήριξης και σε όσους δεν κάνουν χρήση πετρελαίου θέρμανσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα