Αύξηση κατά 63% το 2022 στις εισαγωγές LNG στην Ευρώπη

από Philippos

Οι ευρωπαϊκές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) αυξήθηκαν κατά 63% το 2022, ώστε να αντισταθμιστεί η διακοπή της ροής από τους ρωσικούς αγωγούς, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ) που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη.

Η ισχυρή ζήτηση εκ μέρους της Ευρώπης ώθησε προς τα πάνω τις τιμές, οδηγώντας την παγκόσμια αγορά LNG να διπλασιαστεί σε αξία, φτάνοντας το ποσό-ρεκόρ των 450 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μολονότι σε όγκο δεν αυξήθηκε παρά μόνο κατά 6%. Για το 2023, ο ΔΟΕ προβλέπει περαιτέρω ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς κατά 4,3%.

Η Ευρώπη ήταν η βασική κινητήρια δύναμη για την αύξηση της ζήτησης LNG, καθώς απομακρύνθηκε από τους ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου.

Ο όγκος του LNG που εισήχθη στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 66 δισ. κυβικά μέτρα, κάτι που ωφέλησε κατά κύριο λόγο τις ΗΠΑ, χώρα η οποία παρείχε τα δύο τρίτα (43 δισ. κυβικά μέτρα) αυτού του επιπρόσθετου όγκου. Η Ευρώπη συμπλήρωσε τις ποσότητες που αναζητούσε από άλλους παρόχους: το Κατάρ (5 δισ. κυβικά μέτρα), την Αίγυπτο (5 δισ. κυβικά μέτρα), τη Νορβηγία (3 δισ. κυβικά μέτρα), την Αγκόλα (2 δισ. κυβικά μέτρα) και το Τρίνινταντ και Τομπάγκο (2 δισ. κυβικά μέτρα). Άλλα 2 δισ. κυβικά μέτρα προήλθαν από τη Ρωσία.

Στα τέλη του έτους, στο απόγειο αυτής της κούρσας εξασφάλισης LNG, μολονότι οι αποθήκες ήταν γεμάτες και ο χειμώνας ήπιος, «περισσότερα από 30 δεξαμενόπλοια μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου» περίμεναν «να συνδεθούν σε εγκαταστάσεις αεριοποίησης στην Ευρώπη αντί να πάνε να πουλήσουν το φορτίο τους φθηνότερα αλλού», σχολίασε ο ΔΟΕ.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτόξευσε επίσης τις ανάγκες για τερματικούς σταθμούς υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου και για δεξαμενόπλοια μεταφοράς. Οι παραγγελίες για τάνκερ υπερδιπλασιάστηκαν (+130% σε σύγκριση με το 2021) και έφτασαν τον αριθμό ρεκόρ 165 το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας οικονομικών δεδομένων Refinitiv, τα οποία επικαλείται ο ΔΟΕ. Κινεζικά ναυπηγεία εξασφάλισαν πάνω από το ένα τρίτο των παγκόσμιων παραγγελιών.

Συνολικά, η παγκόσμια κατανάλωση φυσικού αερίου (σε μορφή LNG ή μέσω αγωγών) μειώθηκε κατά 1,6% το 2022, πέφτοντας στα 4,042 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Φέτος ο ΔΟΕ εκτιμά ότι θα μείνει στάσιμη, επισημαίνοντας τις αβεβαιότητες που υπάρχουν στην αγορά αυτή και, κυρίως, στην κινεζική οικονομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα