Αυξήσεις και αναδρομικά για 80.000 συνταξιούχους στα τέλη Ιουνίου

από fimotro

Ιδιαίτερα κρίσιμο είναι το επόμενο διάστημα έως τα τέλη Ιουνίου για τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς αναμένεται να κλείσουν τρία «καυτά» μέτωπα, που παραμένουν εδώ και πολλούς μήνες ανοιχτά. Τα αναδρομικά, οι αυξήσεις στις συντάξεις χιλιάδων ασφαλισμένων, αλλά και η εκκαθάριση των εισφορών των παράλληλα απασχολούμενων συνθέτουν το «πάζλ» των υποχρεώσεων που έχει στο καλεντάρι της η διοίκηση του Ταμείου και οι εργαζόμενοι των εμπλεκόμενων υπηρεσιών εργάζονται πυρετωδώς, προκειμένου να προλάβουν τις προθεσμίες που έχουν τεθεί.

Αναδρομικά σε 50.000 συνταξιούχους με πάνω από 30 έτη ασφάλισης

Η αντίστροφη μέτρηση για την πληρωμή των αναδρομικών στους συνταξιούχους που έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης έχει ξεκινήσει. Μέχρι το τέλος Ιουνίου οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τον επανυπολογισμό, ώστε περίπου 50.000 νέοι συνταξιούχοι, δηλαδή όσοι είχαν αποσυρθεί από την… ενεργό δράση μετά τον νόμο Κατρούγκαλου (13 Μαΐου 2016), να λάβουν τα αναδρομικά και τις αυξήσεις στις συντάξεις τους. Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος που έχει αποχωρήσει τον Δεκέμβριο του 2016, με 1.500 ευρώ συντάξιμες αποδοχές και 39 έτη ασφάλισης, θα δει αύξηση 100 ευρώ, την οποία μάλιστα θα λάβει ολόκληρη από την 1η Οκτωβρίου του 2019 όταν και βγήκε η σχετική απόφαση . Με τον σχεδιασμό του ΕΦΚΑ η αύξηση θα μπει στην τσέπη του συνταξιούχου τέλη Ιουνίου, ενώ την ίδια στιγμή θα πιστωθούν στον τραπεζικό του λογαριασμό και 2000 ευρώ για αναδρομικά.

Αναδρομικά και αυξήσεις σε 30.000 συνταξιούχους που εργάζονται

Τέλος Ιουνίου θα δουν το χρώμα του χρήματος και περίπου 30.000 εργαζόμενοι συνταξιούχοι, οι οποίοι θα λάβουν αναδρομικά, αλλά και αυξήσεις στο μηνιαίο ποσό που λαμβάνουν λόγω της εφαρμογής μικρότερου πέναλτι περικοπής στην απασχόληση τους. Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο του 2020 με νόμο του Γ. Βρούτση η ποινή στους συνταξιούχους που εργάζονται μειώθηκε από το 60% στο 30%, ωστόσο το μέτρο ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί. Με το νέο πλαίσιο, οι συνταξιούχοι που συνεχίζουν στον επαγγελματικό στίβο θα δουν αύξηση της μηνιαίας σύνταξης και αναδρομικά πολλών μηνών. Για παράδειγμα συνταξιούχος με σύνταξη 1.200 ευρώ που απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα μέχρι 27 Φεβρουαρίου 2020, είχε μείωση 60% και έπαιρνε σύνταξη 480 ευρώ. Από 28 Φεβρουαρίου του 2020, ισχύει μείωση 30% και θα παίρνει σύνταξη 840 ευρώ. Δικαιούται αύξηση σύνταξης 360 ευρώ το μήνα από τη διαφορά ποινής (480+360=840) και αναδρομικά 5.400 ευρώ, μέχρι στιγμής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα