Αυξημένο και για περισσότερους πολίτες το επίδομα θέρμανσης

από fimotro

Εξετάζεται αύξηση τουλάχιστον 20% του κονδυλίου που θα διατεθεί φέτος

Την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και τη διεύρυνση των δικαιούχων εξετάζει η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι ανάγκες των νοικοκυριών εν όψει του δύσκολου χειμώνα που προμηνύεται. Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την αύξηση του κονδυλίου κατά 20% με ταυτόχρονη διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων. Τα μέτρα για το επίδομα θέρμανσης όσο και για το φυσικό αέριο όπου αναμένεται η στήριξη των οικιακών καταναλωτών θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.

Με βάση λοιπόν τα τελευταία σενάρια για την περίοδο 2022 – 2023 το κονδύλι του προϋπολογισμού για το επίδομα θέρμανσης προβλέπεται να αυξηθεί στα 200 εκατ. ευρώ από 168 εκατ. ευρώ με παράλληλη χαλάρωση των περιουσιακών και εισοδηματικών κριτηρίων με στόχο την ενίσχυση του ποσού κυρίως για τα νοικοκυριά ( με βάση το νέο σύστημα που καθιερώθηκε από το περυσινό έτος) που διαμένουν σε περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες και την χορήγηση του επιδόματος σε περισσότερους.

Το περυσινό επίδομα θέρμανσης έλαβαν  827.575 δικαιούχοι, στους οποίους καταβλήθηκαν 166 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ περίπου 2 εκατ. ευρώ έμειναν αδιάθετα, με τη μέση επιδότηση να ανέρχεται στα 200 ευρώ. Στον σχεδιασμό είναι να αυξηθεί τόσο το κατώτερο όσο και το ανώτερο ποσό της επιδότησης που σήμερα βρίσκεται στα 100 ευρώ και 750 ευρώ αντίστοιχα. Εξετάζεται επίσης, η πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους  να ανοίξει νωρίτερα ώστε το επίδομα να έχει δοθεί προκαταβολικά μέχρι το τέλος Νοεμβρίου/ αρχές Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς, η τιμή του πετρελαίου  θέρμανσης που θα ξεκινήσει να διατίθεται από τις 15 Οκτωβρίου θα είναι 50% – 55% υψηλότερη από πέρυσι καθώς προβλέπεται  να κυμανθεί στο 1,6-1,7 ευρώ το λίτρο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη από 1,10 ευρώ πέρυσι.

Με βάση το ισχύον καθεστώς το επίδομα λαμβάνουν  όσοι  χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικό αέριο ενώ επιδοτούνται και τα νοικοκυριά που κατοικούν σε οικισμούς μέχρι 2.500 κατοίκους και ζεσταίνονται με καυσόξυλα και pellet.

Δικαιούχοι είναι:

  • Άγαμοι φορολογούμενοι ή έγγαμοι σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 14.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 180.000 ευρώ.
  • Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα  αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Τα όρια προσαυξάνονται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο κατά 3.000 ευρώ, τα οποία αν δεν αναπροσαρμοστούν θα έχουν ως εξής:
  • 23.000 ευρώ για οικογένεια με ένα τέκνο
  • 26.000 ευρώ για οικογένεια με δύο τέκνα
  • 29.000 ευρώ για οικογένεια με τρία τέκνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα