29 Μαρτίου 2024 / 8:19 πμ
29 Μαρτίου 2024 / 8:19 πμ

Αυξάνεται η πίεση στο ΕΣΥ – Γεμίζουν τα νοσοκομεία της Θεσ/νίκης

από fimotro

Αυξάνεται σταδιακά η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με έντονους τους φόβους ότι η έκρηξη των κρουσμάτων κορωνοϊού των τελευταίων ημερών θα αποτυπωθεί εντός του Νοεμβρίου στα νοσοκομεία με πολύ υψηλά νούμερα.

Σε διάστημα οκτώ ημερών, από τις 20 έως τις 28 Οκτωβρίου οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν κατά 21 – από τους 87 έφτασαν τους 108 – ενώ κατά πληροφορίες πλησιάζουν τους 1000 συνολικά οι νοσηλευόμενοι στα νοσηλευτικά ιδρύματα.

«Ποτέ άλλοτε στην Ελλάδα τη σύγχρονη δεν είχαμε τόσο κόσμο σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας Σεπτέμβριο και Οκτώβριο μήνα από μια γρίπη. Ποτέ. Από μια πνευμονία. Ποτέ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό την Τρίτη. Μάλιστα, παρόλο που οι νέοι «οδηγούν» την επιδημία αυτή τη στιγμή και οι ίδιοι συνήθως δε νοσούν βαριά – αν και οι ειδικοί τονίζουν διαρκώς ότι δεν είναι άτρωτοι και ο ιός απρόβλεπτος – ο κορωνοϊός διασπείρεται από τους νέους στους μεγαλύτερους οι οποίοι και έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά και να εισαχθούν σε Εντατική.

«Όταν πριν από 21 μέρες, για παράδειγμα, είχαμε 600 περιστατικά ηλικίας 55 και άνω στην επικράτεια, σε διάστημα 7 ημερών – πάντα μιλάμε σε διάστημα 7 ημερών, εμείς τα αξιολογούμε ανά 7ημερο – έχουμε περισσότερα από 1.000 ηλικίας άνω των 55. Καταλαβαίνετε ότι σε αυτές τις ηλικίες ιδιαίτερα, τις ηλικίες μετά τα 55, μετά τα 65, μετά τα 75, αυτοί που θα αρρωστήσουν βαρύτερα είναι περισσότεροι», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

Η … διασπορά των νοσηλευόμενων ασθενών στα νοσοκομεία αγγίζει όχι μόνο την Αττική αλλά και τις υπόλοιπες Περιφέρειες και κυρίως τη βόρεια Ελλάδα. Τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ιδιαίτερα το ΑΧΕΠΑ, με το Ιπποκράτειο, το Παπανικολάου και το Παπαγεωργίου να ακολουθούν, νοσηλεύουν δεκάδες ασθενείς με κορωνοϊό. Τα στοιχεία νοσηλειών και διασωληνωμένων είναι από τους δείκτες που συνυπολογίζουν οι ειδικοί προκειμένου να εισηγηθούν ένα τοπικό lockdown σε μία περιοχή. Η Θεσσαλονίκη μετά την εκθετική αύξηση της επιδημίας είναι θέμα χρόνου, ακόμη και εντός της σημερινής ημέρας, να “προβιβαστεί” στο επίπεδο 4, το κόκκινο του Υγειονομικού Χάρτη, μία απόφαση εξαιρετικά δύσκολη καθώς πρόκειται για μητροπολιτική περιοχή αλλά αναπόφευκτη, σύμφωνα με τις πληροφορίες, καθώς έχουν χτυπήσει όλα τα “καμπανάκια” του κόκκινου συναγερμού.

Στη βόρεια Ελλάδα, σημαντικό ποσοστό ασθενών με κορωνοϊό νοσηλεύουν και τα νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης, Μαμάτσειο (Κοζάνης), Μποδοσάκειο (Πτολεμαΐδας).

«Είναι οριακά τα πράγματα, είμαστε ακόμα σε καλό σημείο», επεσήμανε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ερωτηθείς σχετικά στην προχθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας. Οπως επεσήμανε: «Οι δυνάμεις μας δεν είναι ανεξάντλητες. Πραγματικά παίρνουμε τα μέτρα, προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο, αλλά υπάρχει και ένα σημείο που είναι η ‘κόκκινη γραμμή’».

Πρόσθεσε ότι στην Αττική, για παράδειγμα, υπάρχουν144 κλίνες ΜΕΘ που διατίθενται για κορωνοϊό και η κάλυψη είναι περίπου στο 58%.

Η αναβολή, πάντως, τακτικών χειρουργείων σε περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο ήταν μονόδρομος και δεν αποφεύχθηκε. «Ήδη τα 4 αυτά στάδια επικινδυνότητας, το πράσινο, το κίτρινο, το πορτοκαλί και το κόκκινο που έχουμε επεξεργαστεί, προβλέπεται έως ποιο ποσοστό πρέπει να αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία. Θέλω να επιμείνω στη φράση ‘τακτικά χειρουργεία’. Τα επείγοντα εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα και, όπως και στην πρώτη περίοδο της πανδημίας έτσι και τώρα, συνεχίζουμε και θα συνεχίζουμε να εξυπηρετούμε τα επείγοντα περιστατικά και τα επείγοντα χειρουργεία. Επομένως ήδη υπάρχουν σαφείς οδηγίες προς τα Νοσοκομεία ανάλογα με το χρώμα που βρίσκεται η κάθε περιοχή να περιορίσουν τον αριθμό των τακτικών χειρουργείων», επεσήμανε ο κ. Κοντοζαμάνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα