Αυξάνεται η πίεση στα νοσοκομεία της χώρας

από fimotro

Προβληματισμός στους ειδικούς για την αύξηση των κροσυμάτων

Aυξάνεται η πίεση στο σύστημα υγείας λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού, με ενδεικτική την κατάσταση στο νοσοκομείο “Σωτηρία”, όπου οι ελεύθερες κλίνες είναι ελάχιστες. Αυτό πρόβληματίζει τους ειδικούς, την ίδια στιγμή που ο καθηγητής υγειονομικής και περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης εκτίμησε πως μέχρι το τέλος Μαρτίου, οι ΜΕΘ στην Αττική θα έχουν γεμίσει.

Χαρακτηριστικά η Σταματούλα Τσικρίκα, πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας υπογράμμισε: «Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων και δημιουργείται πίεση στις δομές και τα νοσοκομεία. Ο ιός είναι εδώ, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Στο Σωτηρία ο αριθμός ελεύθερων κλινών είναι πλέον ελάχιστος. Λίγη υπομονή ακόμα από όλους. Έχουμε το εμβόλιο. Οι ρυθμοί δεν είναι όσο καλοί θέλαμε. Αλλά πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια ακόμα».

Η ίδια σημείωσε αναφορικά με την κατάσταση στον Ασπρόπυργο μετά τη χθεσινή πυρκαγιά σε υποσταθμό της ΔΕΗ: «Καλό θα ήταν οι κάτοικοι να περιορίσουν τις μετακινήσεις έξω από τα σπίτια τους και ιδιαίτερα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα. Αν αισθανθούν κάποιο πρόβλημα με την ανάσα τους να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους. Σε κάθε περίπτωση τις πρώτες ώρες του πρωινού η κατάσταση θα είναι επιβαρυμένη».

Από την πλευρά του ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης εκτίμησε μεν ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου, οι ΜΕΘ στην Αττική θα έχουν γεμίσει, ωστόσο, όπως είπε, δε χρειάζεται ένα ολικό lockdown. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αυξηθεί η τηλεργασία και να τηρούνται τα μέτρα, τόνισε.

Για την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα υποστήριξε πως ο λόγος της εφαρμογής αυτού του μέτρου, είναι να μειωθεί συνολικά η κινητικότητα και να περιοριστούν οι μετακινήσεις.

Ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης εκτίμησε πως μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, ο αριθμός των κρουσμάτων θα έχει ανέλθει σε 1.800. Για την ηλικιακή ομάδα 0-14 υποστήριξε πως οι αναλύσεις δείχνουν μια σαφή σχέση με το κλείσιμο και το άνοιγμα των σχολείων.

Με το επιχείρημα ότι το κλείσιμο των σχολείων μπορεί να αντικατασταθεί από την τηλεκπαίδευση και πως ένα τέτοιο μέτρο δε θα έχει σοβαρή επίπτωση στην οικονομία της χώρας, εξέφρασε την άποψη πως τα σχολεία είναι καλό να κλείσουν.

Συμφωνώντας ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης είπε πως τα δημοτικά λειτουργούν σαν πολλαπλασιαστής της διασποράς και πως με την πορεία έως τώρα, ενδέχεται να κλείσουν προς το τέλος Φεβρουαρίου. «Μπορούμε να πέτυχουμε χαμηλά επίπεδα διασποράς σε συντομότερο lockdown, τύπου Απριλίου, αν το εφαρμόσουμε αυστηρά», δήλωσε.

«Θα πρέπει να ανεχτούμε μια ελέγξιμη κατάσταση στην επιδημία ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει το σύστημα υγείας», είπε ο Νίκος Τζανάκης και πρόσθεσε πως «δεν μπορούμε να μηδενίσουμε την πανδημία, πρέπει να την ελέγξουμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα