Αυξάνεται η εκτιτέα ποινή καταδικασθέντων

από fimotro

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι αυξάνεται από τα 2/5 στα 4/5

Αυτό που θα έπρεπε να ισχύει δεκαετίες πριν, τελικά θα ισχύσει από εδώ και πέρα. Την αύξηση της εκτιτέας ποινής των κρατουμένων από τα 2/5 που είναι σήμερα, στα 4/5, εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Παράλληλα, έκανε γνωστό πως για να αποφυλακιστούν όσοι έχουν καταδικαστεί σε ποινή ισόβιας κάθειρξης, θα πρέπει να έχουν εκτίσει τουλάχιστον είκοσι χρόνια.

Όπως επεσήμανε ο κ. Τσιάρας, με αφορμή και τη χθεσινή ειδεχθή και αποτρόπαια δολοφονία στα Γλυκά Νερά, το υπουργείο Δικαιοσύνης, μέσω της επιτροπής που εξετάζει τις αλλαγές που θα επέλθουν στον νέο Ποινικό Κώδικα που ισχύει από την 1η Ιουλίου 2019 (νόμος 4619/2019), θα αυστηροποιήσει το καθεστώς υφ’ όρων απόλυσης των καταδικασθέντων, ακόμη και τις περιπτώσεις της ισοβίου καθείρξεως. Και η αυστηροποίηση αυτή θα υλοποιηθεί, όπως τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, για «την ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών και την ικανοποίηση του κοινού περί δικαίου αισθήματος».

Μετά τον υπουργό Δικαιοσύνης, στο φόρουμ συμμετείχαν ο Γενικός Εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αθανάσιος Ράντος και ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς.

Ειδικότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, τόνισε, μεταξύ των άλλων, ότι προγραμματίζεται η επέκταση του επιτυχημένου θεσμού της πιλοτικής δίκης και στην Πολιτική Δικαιοσύνη, ενώ την ίδια στιγμή ανέφερε ο κ. Τσίαρας, ότι προχωράει ο θεσμός του «Βοηθού Δικαστή» που θα επιτρέψει την ταχύτερη εκδίκαση υποθέσεων ενώπιων των Πολιτικών, Ποινικών και Διοικητικών Δικαστηρίων.

Στο πλαίσιο αναβάθμισης της Δικαιοσύνης, ο κ. Τσιάρας έκανε λόγο για «την σύσταση Εθνικής Σχολής Δικαστικών Υπαλλήλων» με τελικό στόχο η αναλογία δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων να ανέλθει στο 1:3.

Δεν παρέλειψε ο υπουργός Δικαιοσύνης, να επισημάνει ότι «στην επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, μια διαφορετική «επανάσταση» συντελείται στον χώρο της Δικαιοσύνης, αυτή του ψηφιακού μετασχηματισμού της».

Σε άλλο σημείο ο κ. Τσιάρας, ανέφερε ότι επιχειρείται η μείωση της διάρκειας των δικαστικών διαδικασιών [μετρούμενη σε χρόνο εκδίκασης] προκειμένου να μπορεί να αυξηθεί η ανάπτυξη των επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Εξάλλου, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ότι προγραμματίζεται η επέκταση του επιτυχημένου θεσμού της πολιτικής δίκης και στην πολιτική Δικαιοσύνη.

Αναλυτικότερα, σε σχετική ερώτηση της δημοσιογράφου Ιωάννας Μάνδρου για το εάν η Δικαιοσύνη μπορεί να διευκολύνει τις όποιες επενδύσεις και να μην τις μπλοκάρει, ο κ. Τσίαρας, απάντησε ότι «η μείωση της διάρκειας των δικαστικών διαδικασιών [μετρούμενη σε χρόνο εκδίκασης] μπορεί να αυξήσει την ανάπτυξη των επιχειρήσεων», εξάλλου προσέθεσε ο κ. Τσιάρας «το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει προβεί στη σύσταση των Ειδικών Τμημάτων για υποθέσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα