Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την υγειονομική ενίσχυση των νησιών και τα μέτρα για το άνοιγμα του τουρισμού

Ολοκληρώθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης οι ανακοινώσεις από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη και τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, σχετικά με το Σχέδιο για την ενίσχυση των Υγειονομικών Δομών στη νησιωτική χώρα και το άνοιγμα της Ελλάδας στον τουρισμό. Όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει ενιαία υγειονομικά πρωτόκολλα για τα νησιά.

Όπως ανέφερε έχουν ήδη δεσμευθεί 446 απλές κλίνες νοσηλείας για ασθενείς του κορονοϊού στα νησιά και 19 κλίνες ΜΕΘ.  Αν υπάρξει ανάγκη μπορούν να αυξηθούν σε 694 κλίνες για τον κορονοίό και οι ΜΕΘ σε  79.

Ήδη έχουν γίνει 687 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού στα νησιά (72 γιατροί, 615 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό), ενώ έχουν εγκριθεί 1100 προσλήψεις. Έχει προγραμματιστεί επίσης η διασύνδεση ιατρικών δομών στα νησιά με κεντρικά νοσοκομεία, όπως το Τζάνειο με δομές σε Σάμο, Σαντορίνη και Τήνο, ή το Αττικόν με τη Νάξο.

Για τις κινητές μονάδες υγείας που πραγματοποιούν ελέγχους για Covid-19 ο κ. Κικίλιας ανέφερε πως επεκτείνονται στη νησιωτική χώρα. Ήδη υπάρχουν 9 μονάδες σε Θάσο, Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η συγκρότηση 106 σχετικών μονάδων στα νησιά. Σε 20 νησιά πραγματοποιούνται ήδη δειγματοληψίες από πλωτές ομάδες υγείας, ενώ από τις επόμενες ημέρες θα υπάρχουν μοριακοί αναλυτές με μεγάλες δυνατότητες σε Σύρο και Ρόδο. Παράλληλα θα υπάρχουν μοριακοί αναλυτές με μικρότερες δυνατότητες και σε άλλες περιοχές για έκτακτες καταστάσεις. Ήδη μάλιστα υπάρχουν εγκατεστημένοι μοριακοί αναλυτές σε 13 νησιά.

Ο κ. Κικίλιας παρουσίασε ακόμα τη διαδικασία μεταφορά για τον έλεγχο του κάθε δείγματος. Μάλιστα, ανέφερε πως σχετικά με τις αερομεταφορές το ΕΚΑΒ προμηθεύεται επιπλέον 10 κάψουλες αρνητικής πίεσης, όταν πριν την κρίση είχε μόλις έναν.

Από την πλευρά του ο υπουργός Τουρισμού κ. Θεοχάρης ανέφερε πως από 15 Ιουνίου αίρονται οι απαγορεύσεις πτήσεων από Ισπανία, Ιταλία και Ολλανδία στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ανοίγουν μόνο για essential travel η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία ενώ διατηρείται η απαγόρευση για πτήσεις από Βρετανία και Τουρκία.

Για το αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης διατηρείται η απαγόρευση για πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Βρετανία, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία και Τουρκία.

Στις θαλάσσιες αφίξεις απαγορεύεται ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό. Επιτρέπεται όμως για σκάφη αναψυχής μόνο με το πλήρωμα μετά από καραντίνα. Στις χερσαίες αφίξεις παραμένουν κλειστά τα σύνορα από Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Τουρκία, αλλά ανοίγουν από Βουλγαρία.

Από πρώτη Ιουλίου θα υπάρξει άνοιγμα των διεθνών αφίξεων στα αεροδρόμια όλης της χώρας. Η λίστα των χωρών που θα απαγορευτούν οι πτήσεις από και προς αυτές θα γίνει σε συνεργασία με την ΕΕ. Στις χερσαίες αφίξεις θα ανοίξουν τα σύνορα με Αλβανία και  Βόρεια Μακεδονία ενώ θα επανεξεταστεί η κατάσταση για την Τουρκία. Παράλληλα, θα επιτραπεί  πλήρως ο κατάπλους των πλοίων από το εξωτερικό στα ελληνικά λιμάνια.

Αναφορικά με τα τεστ στα αεροδρόμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε πως από 15 Ιουνίου, θα γίνονται δειγματοληπτικά με τους επισκέπτες να μένουν υποχρεωτικά μία ημέρα σε ξενοδοχεία επιλογής στις δύο πόλης, ενώ όσοι βρίσκονται θετικοί θα μπαίνουν για 14 ημέρες σε καραντίνα σε συγκεκριμένα ξενοδοχεία καραντίνας.

Ωστόσο, όσον αφορά τους ταξιδιώτες από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία στην Αθήνα, θα υποβάλλονται όλοι σε τεστ.

Από 1η Ιουλίου, όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα με την άφιξή τους θα συμπληρώνουν συγκεκριμένη ηλεκτρονική φόρμα με τα στοιχεία επαφής τους στη χώρα. Τα τεστ σε όλους θα είναι δειγματοληπτικά, ενώ θα συνεχιστεί το μέτρο της 14ήμερες καραντίνας σε ειδικά ξενοδοχεία για τα θετικά δείγματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα