Σε δύο πρόσωπα απονεμήθηκε το φετινό Νόμπελ Ειρήνης και μαζί με την απόφαση της σουηδικής ακαδημίας υπογραμμίστηκε η σημασία της κινητοποίησης κατά περιστατικών σεξουαλικής κακοκοποίησης. Οι δύο που θα μοιραστούν φέτος το Νόμπελ είναι ο γυναικολόγος από το Κονγκό Ντένις Μουκουέγκε και η νεαρή Γιαζίντι Νάντια Μουράντ, πρώην σκλάβα του σεξ της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Η απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, που συνοδεύεται από ποσόν ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων θα πραγματοποιηθεί κατά την διάρκεια τελετής στο Οσλο στις 10 Δεκεμβρίου.
«Και οι δύο έθεσαν σε κίνδυνο την προσωπική τους ασφάλεια αγωνιζόμενοι με θάρρος κατά των εγκλημάτων πολέμου και διασφαλίζοντας δικαιοσύνη για τα θύματα», ανακοίνωσε η νορβηγική Επιτροπή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης.
Η Επιτροπή δεν κατόρθωσε να επικοινωνήσει με τους δύο βραβευόμενους για να τους ενημερώσει.
«Εάν παρακολουθούν, τα συγχαρητήριά μου από καρδιάς», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής.
Οι φετινοί υποψήφιοι για το Νόμπελ 2018 έφτασαν τους 331, 216 πρόσωπα και 115 οργανισμοί. Το ρεκόρ των υποψηφιοτήτων ανήκει στο 2016, οπότε και είχαμε 376 υποψηφιότητες.
Φέτος τα στοιχήματα ήθελαν φαβορί τους ηγέτες της Νότιας και της Βόρειας Κορέας Μουν Τζε-ιν και Κιμ Γιονγκ-ουν αντίστοιχα αλλά και τον αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.
Ανάμεσα στους υποψηφίους ήταν και ο Ελληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ.
Νάντια Μουράντ Μπασί Τάχα
Πρόκειται για μία νεαρή Ιρακινή που αναγκάστηκε να γίνει σεξουαλική σκλάβα για την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Η Νάντια Μουράντ Μπασί Τάχα, μια 23χρονη γιαζίντι, μάχεται ώστε οι διώξεις που διαπράχθηκαν το 2014 κατά των γιαζίντι να αναγνωριστούν ως γενοκτονία.
Απήχθη από το χωριό της, το Κόσο, κοντά στη Σίντζαρ (βόρειο Ιράκ) τον Αύγουστο του 2014 και οδηγήθηκε στη Μοσούλη, πόλη που τελεί υπό τον έλεγχο του ΙΚ. Υπέστη ομαδικό βιασμό από τους μαχητές του ΙΚ και πουλήθηκε πολλές φορές ως σεξουαλική σκλάβα.
“Ο μεγάλος φόβος μου είναι πως, όταν ηττηθεί το ΙΚ, οι τρομοκράτες του ΙΚ θα ξυρίσουν τα γένια τους και θα αναμιχθούν με το πλήθος σαν να μην έχει συμβεί τίποτα”, εξήγησε. “Δεν πρέπει να αφήσουμε να το κάνουν αυτό”.
Ως πρέσβειρα καλής θέλησης του ΟΗΕ, θα προσπαθήσει να κάνει γνωστή την τύχη των θυμάτων της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, ιδιαίτερα των προσφύγων, των γυναικών και των κοριτσιών.
Ο γυναικολόγος Ντένις Μουκουέγκε
Ο γυναικολόγος από Κονγκό, δρ Ντένις Μουκουέγκε προβαίνει σε επεμβάσειςαποκατάστασης του κόλπου γυναικών που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής βίας. Πρόσφατα τιμήθηκε για το έργο του με το βραβείο Ούλοφ Πάλμε.
Γιος ενός πάστορα του Μπουκάβου, πρωτεύουσας του Νότιου Κίβου, τρίτος μιας οικογένειας με εννέα παιδιά, ο Ντένις Μουκουέγκε σπούδασε ιατρική στο Μπουρούντι. Άρχισε να εργάζεται στο Λεμέρα, ένα προτεσταντικό νοσοκομείο στο Νότιο Κίβου και, όταν αυτό καταστράφηκε, το 1996, στον πρώτο πόλεμο του Κονγκό, ο δρ Μουκουέγκε εγκαταστάθηκε στο Πάνζι, το μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο του Μπουκάβου. Τα θύματα σεξουαλικής βίας έφταναν εκεί κατά εκατοντάδες. Οι γυναίκες αυτές περιφέρονταν σαν παρίες στην πόλη και στο νοσοκομείο οι άλλοι ασθενείς τις περιφρονούσαν.
Ο δρ Μουκουέγκε εκπαιδεύθηκε τότε στην τεχνική της κολπικής αποκατάστασης, που εφαρμοζόταν ώς τότε μόνο στην Αντίς Αμπέμπα. Στη συνέχεια μύησε σ΄ αυτές τις πολύ ευαίσθητες επεμβάσεις νοσηλεύτριες, μαίες και άλλους γιατρούς του Πάνζι. Σήμερα το νοσοκομείο έχει μια εξειδικευμένη υπηρεσία που κάνει επεμβάσεις σε 10 γυναίκες την ημέρα και περιθάλπει άλλες 500 που περιμένουν την επέμβαση. Ο δρ Μουκουέγκε λέει στη δημοσιογράφο της «Λε Σουάρ» ότι η μεγαλύτερη χαρά του είναι να «επισκευάζει» μια γυναίκα και να της επιτρέπει έτσι να ξαναρχίσει τη ζωή της· και η μεγαλύτερη απελπισία του είναι να βλέπει ασθενείς του να επιστρέφουν μερικούς μήνες αργότερα, έχοντας πέσει και πάλι θύματα σεξουαλικής βίας.