29 Μαρτίου 2024 / 2:12 πμ
29 Μαρτίου 2024 / 2:12 πμ

Αυτές είναι οι πιο διεφθαρμένες χώρες στον κόσμο – Βελτίωσε τη θέση της η Ελλάδα

από fimotro

«Σοβαρές αποκλίσεις» από τις δημοκρατικές προδιαγραφές ήταν ένας βασικός παράγοντας για την υποβάθμιση των Ηνωμένων Πολιτειών στη χαμηλότερη θέση των οκτώ τελευταίων ετών στον παγκόσμιο δείκτη διαφάνειας του 2020, ενώ η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις 26 χώρες που έχουν βελτιώσει σημαντικά τις επιδόσεις τους από το 2012, ανακοίνωσε σήμερα η οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια.

Η ετήσια έκθεση της οργάνωσης για το πώς αντιλαμβάνονται οι επιχειρηματικοί ηγέτες το επίπεδο της διαφθοράς – η οποία δίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες βαθμολογία 67 στα 100, χειρότερη από το 69 στα 100 που είχαν το 2019 – επικαλείται επίσης την ελλιπή παρακολούθηση του ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων πακέτου ανακούφισης της χώρας από την Covid-19.

Αυτό έφερε τις ΗΠΑ πίσω από το Μπουτάν και την Ουρουγουάη στην 25η θέση, καθώς έπεσαν από την 23η θέση που κατείχαν το 2019.

Όσον αφορά φερόμενες συγκρούσεις συμφερόντων και καταχρήσεις εξουσίας στο ανώτατο επίπεδο, στην ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρονται οι προσπάθειες του προέδρου των ΗΠΑ να ασκήσει πίεση σε εκλογικούς αξιωματούχους και να υποκινήσει βία για να αλλάξει επικυρωμένες καταμετρήσεις ψήφων ως «μεταξύ των πιο σοβαρών αποκλίσεων από τη δέουσα δημοκρατική πρακτική».

Η Δανία και η Νέα Ζηλανδία συνέχισαν να βρίσκονται στην κορυφή του Δείκτη Αντίληψης για τη Διαφθορά (CPI), αμφότερες με 88 βαθμούς, ενώ η Συρία, η Σομαλία και το Νότιο Σουδάν εξακολουθούν να βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις.

Η Ντέλια Φερέιρα Ρούμπιο, η οποία προεδρεύει της παγκόσμιας αυτής οργάνωσης της κοινωνίας των πολιτών, δήλωσε πως η πανδημία της Covid-19 αποτελεί επίσης μια κρίση διαφθοράς.

«Η περασμένη χρονιά έθεσε σε δοκιμασία κυβερνήσεις όσο καμιά άλλη στη μνήμη και οι κυβερνήσεις με τα υψηλότερα επίπεδα διαφθοράς υπήρξαν λιγότερο ικανές να ανταποκριθούν στην πρόκληση», ανέφερε η Ντέλια Φερέιρα Ρούμπιο σε δήλωσή της.

Η Διεθνής Διαφάνεια σημείωσε πως η Ουρουγουάη, η οποία έχει την υψηλότερη βαθμολογία στη Λατινική Αμερική, επενδύει πολύ στην υγειονομική περίθαλψη, κάτι που βοήθησε την απάντησή της στην Covid-19, ενώ το Μπανγκλαντές, που βρίσκεται σε χαμηλή θέση στον κατάλογο, είδε τη διαφθορά να ανθίζει στη διάρκεια της πανδημίας.

Η οργάνωση αναφέρει επίσης πως οι χώρες με περισσότερη διαφθορά είχαν τη χειρότερη επίδοση όσον αφορά το κράτος δικαίου στη διάρκεια της κρίσης, περιλαμβανομένων των Φιλιππίνων, όπου η απάντηση στην Covid-19, υπογραμμίζει η οργάνωση, σήμανε μεγάλες επιθέσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του Τύπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα