20 Απριλίου 2024 / 8:28 πμ
20 Απριλίου 2024 / 8:28 πμ

Αυτά τα νησιά κινδυνεύουν με lockdown

από fimotro

Τουλάχιστον 9 Ελληνικά νησιά είναι λίγο πριν το “κόκκινο”

Η έκρηξη των κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης Δέλτα συνεχίζεται και έχει σημάνει συναγερμός για τα νησιά, εν μέσω τουριστικής περιόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα βήμα από το κόκκινο είναι νησιά που θεωρούνται ιδιαίτερα δημοφιλή για τους τουρίστες και ειδικότερα η Ζάκυνθος, η Λέρος, η Κέρκυρα, η Κως, η Σίφνος, η Σέριφος, η Μήλος, η Αντίπαρος και η Ρόδος.

Ενα ιδιαίτερα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού βρίσκεται σε κίνδυνο από τη νέα έξαρση της πανδημίας και, κυρίως, από την πολύ μεταδοτική μετάλλαξη «Δέλτα».

Κορονοϊός: 491 νέα κρούσματα στην Αττική – Αναλυτικά ο χάρτης της διασποράς

Τουλάχιστον τρία εκατομμύρια από τον ενήλικο πληθυσμό δεν έχουν προβεί στον σωτήριο, κατά τους ειδικούς, εμβολιασμό τους και παραμένουν αθωράκιστοι εν μέσω θερινής περιόδου, συρροών στα νησιά-δημοφιλείς προορισμούς και ενώ οι μολύνσεις στους νέους πολλαπλασιάζονται, με την πανδημία να μετατοπίζεται στους μεγαλύτερους κατά την επιστροφή στο πατρικό τους μετά τις διακοπές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναρτώνται στο emvolio.gov.gr, λίγο περισσότεροι από 4,7 εκατομμύρια πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί περίπου στο 45% του γενικού πληθυσμού και σε ποσοστό λίγο μεγαλύτερο του 52% του ενήλικου πληθυσμού. Οι ενήλικες, με βάση στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. του 2020, που βέβαια αντιστοιχούν στην απογραφή του 2011, με αποτέλεσμα τα στοιχεία για τον ελληνικό πληθυσμό να θεωρούνται αρκετά διαφοροποιημένα σε σχέση με μία δεκαετία πριν, υπολογίζονται πολύ χοντρικά σε οκτώ εκατομμύρια.

Πρέπει κανείς να λάβει υπόψη ότι περίπου 800.000 πολίτες βρίσκονται εν αναμονή της δεύτερης δόσης, δηλαδή είναι εμβολιασμένοι τουλάχιστον με μία δόση και, πάντως, όχι εντελώς απροστάτευτοι. Επιπλέον, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες έχουν προγραμματισμένα ραντεβού πρώτης δόσης, που σημαίνει ότι έχουν δρομολογήσει την ανοσοποίησή τους.

Το ελληνικό ποσοστό ανεμβολίαστων, πάντως, είναι κατά τους ειδικούς έως και μεγάλο, καθώς σε ορισμένες ειδικά ηλικιακές ομάδες τα ποσοστά είναι αναγκαίο να ενισχυθούν. Πιο αναλυτικά και όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιεύει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), ένα 30% των Ελλήνων άνω των 80 ετών δεν έχει προγραμματίσει το ραντεβού για τον εμβολιασμό. Το αντίστοιχο ποσοστό είναι πιο υψηλό για την ηλικιακή ομάδα 70-79 ετών (80%), ωστόσο ακόμη και αυτό το 20% ανεμβολίαστων που μένει σε ηλικίες ιδιαίτερα ευάλωτες για βαριά νόσηση και θάνατο πρέπει να συρρικνωθεί και ιδανικά να εξαλειφθεί.

Η συμμετοχή στο εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία» είναι ακόμη πιο απογοητευτική για τις ηλικιακές ομάδες από 50 ετών και κάτω. Ειδικότερα για την ομάδα 50 έως 59 ετών, που έχει αρκετά υψηλός κίνδυνος βαριάς νόσησης, όπως έχουν επισημάνει πολλές φορές οι ειδικοί, έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση το 66,9%.

Σε απόλυτο αριθμό πρόκειται για περίπου 460.000 άτομα, με βάση την απογραφή του 2011, σύμφωνα με την οποία το ηλικιακό αυτό γκρουπ μετρά περίπου 1,39 εκατομμύρια πολίτες. Η αντίστοιχη εμβολιαστική κάλυψη για το συγκεκριμένο «κομμάτι» του πληθυσμού, μάλιστα, στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες αφήνει κατά πολύ πίσω την Ελλάδα. Ενδεικτικά, στην Ιρλανδία έχει εμβολιαστεί το 95,1% των πολιτών 50 έως 59 ετών, στην Ισλανδία το 94%, στη Δανία το 92,3% και στην Πορτογαλία, που έχει αντίστοιχο με τον ελληνικό πληθυσμό, το 90%.

Οι μικρότερες σε ηλικία ομάδες του πληθυσμού έχουν ακόμη πολύ… δρόμο να διανύσουν για τη θωράκισή τους. Από 25 έως 49 ετών, θωρακισμένο τουλάχιστον με μία δόση είναι το 51,4% και από 18 έως 24 ετών έχει εμβολιαστεί με μία δόση μόλις το 30,9%. Για τις ηλικίες 15 έως 17 ετών, που άνοιξε πρόσφατα η πλατφόρμα εμβολιασμού, είχαν κλείσει ραντεβού έως την περασμένη Δευτέρα 20.000 έφηβοι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι παρατηρείται μεγαλύτερη συμμετοχή στα ραντεβού όσο μικρότερη είναι η ηλικιακή ομάδα, κάτι που είναι λογικό, καθώς οι νεότεροι εντάχθηκαν πολύ πιο πρόσφατα στην εμβολιαστική διαδικασία. «Δηλαδή η 18-24 (σ.σ.: ομάδα) εδώ και αρκετό καιρό, περίπου 20 μέρες, είναι η πρώτη ηλικιακή ομάδα στο κλείσιμο των ραντεβού και όσο ανεβαίνουμε πάνω, δηλαδή όσο μικρότερη είναι η ομάδα τόσο μεγαλύτερο το ποσοστό συμμετοχής της», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Θεμιστοκλέους.

Η «πανδημία των ανεμβολίαστων», όπως τη χαρακτήρισε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην επίσκεψή του στο νοσοκομείο της Χαλκίδας, απειλεί με σοβαρές επιδημικές εξάρσεις, νοσηλείες και θανάτους. Η κυβέρνηση έπειτα από σχετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Βιοηθικής έχει προβεί σε κίνητρα για εμβολιασμένους, όπως είναι το voucher των 150 ευρώ στους νέους 18-24 ετών, καθώς και τα «εμπόδια» που έχουν τεθεί για ανεμβολίαστους σε εσωτερικούς χώρους εστίασης και διασκέδασης. Εσχάτως, δόθηκαν οικονομικά κίνητρα και σε γιατρούς και φαρμακοποιούς, ώστε να συμβάλουν στην επιχείρηση «πειθώ» προς τους δύσπιστους πολίτες.

Οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί θα λαμβάνουν 10 ευρώ για κάθε κλείσιμο ραντεβού. Επίσης, αυξάνεται το ποσό αποζημίωσης των ιδιωτών ιατρών σε 20 ευρώ για τον εμβολιασμό στα ιατρεία τους και σε 50 ευρώ για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό των ατόμων με βαριά κινητικά προβλήματα.

Παράλληλα, έχει ψηφιστεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τρεις κατηγορίες εργαζομένων: Το προσωπικό των δημόσιων, ιδιωτικών και δημοτικών δομών φροντίδας ηλικιωμένων, το προσωπικό των δομών φροντίδας ατόμων με αναπηρία, καθώς και όλο το υγειονομικό προσωπικό, συμπεριλαμβανομένου του ΕΚΑΒ, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα.

Το προσωπικό των κοινωνικών δομών πρέπει να έχει λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως τις 16 Αυγούστου. Το προσωπικό των μονάδων Υγείας πρέπει να έχει λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως την 1η Σεπτεμβρίου. Οι αρνητές υπάλληλοι που θα επιμείνουν στον μη εμβολιασμό τους θα τίθενται σε αναστολή εργασίας, χωρίς να καταβάλλονται αποδοχές ούτε θα υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη.

Στο «κόκκινο» παραμένει η Αττική ακόμα μια μέρα καθώς από τα 1553 νέα κρούσματα που  ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ οι 491 μολύνσεις εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο.

Αναλυτικότερα τα κρούσματα στις περιφερειακές ενότητες που ανήκουν στην Αττική:

Ανατολικής Αττικής 60

Βόρειου Τομέα Αθηνών 78

Δυτικής Αττικής 20

Δυτικού Τομέα Αθηνών 71

Κεντρικού Τομέα Αθηνών 119

Νήσων 10

Νότιου Τομέα Αθηνών 65

Πειραιώς 68

Την ίδια ώρα 195 μολύνσεις καταγράφονται στην Κρήτη και 193 στη Θεσσαλονίκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα