Αυτά τα μέτρα θα ανακοινωθούν σήμερα

από fimotro

Κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής για τις τελικές ανακοινώσεις

Συνεδριάζει σήμερα η ολομέλεια της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να αποφασιστούν τα μέτρα που θα εισηγηθεί στην Κυβέρνηση για τον έλεγχο της επιδημίας κορονοϊού.

Καθώς η επιδημιολογική εικόνα της χώρας βαίνει επιδεινούμενη, τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλάζουν από ημέρα σε ημέρα, ανατρέποντας προβλέψεις και σχεδιασμούς ακόμα και μέσα σε λίγες ώρες.

Σε σχέση με το ενδεχόμενο καθολικού lockdown στη χώρα, η υποεπιτροπή που εισηγείται στην ολομέλεια δεν φαίνεται να συνηγορεί υπέρ της εφαρμογής ενός τέτοιου μέτρου, εντούτοις οι πληροφορίες κάνουν λόγο για διχογνωμία μεταξύ των 32 ειδικών που θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις εντός της ημέρας, με ορισμένους εξ αυτών να το θεωρούν τη βέλτιστη λύση.

Ένα μέτρο της «τελευταίας στιγμής», το οποίο αναμένεται να συζητηθεί σήμερα και πιθανολογείται ότι θα ισχύσει άμεσα σε περίπτωση που αποφασιστεί, είναι να καθοριστεί μία επιβαρυμένη περιοχή με επίπεδο κινδύνου πάνω από το «κόκκινο». Πληροφορίες αναφέρουν ότι η περιοχή αυτή, δεν αποκλείεται να είναι η Αχαΐα, η οποία, σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, δεν τήρησε επαρκώς τα μέτρα και η επιδημιολογική της εικόνα είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.

Αναφορικά με τα σχολεία, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατέστησε σαφές χθες ότι η Επιτροπή των ειδικών δεν έχει κάνει κάποια εισήγηση σχετικά με το κλείσιμο των σχολικών μονάδων, ούτε υπάρχει κάποια προγραμματισμένη συζήτηση του υπουργείου με την Επιτροπή γι’ αυτό το θέμα.

Οι προτάσεις για την Αττική

Μία πρόταση αφορά στην εφαρμογή της απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα, αλλά μόνο για τα Σαββατοκύριακα, καθώς το λεκανοπέδιο παρουσιάζει ιδιομορφία και ένα τέτοιο μέτρο θα προκαλούσε περισσότερο συνωστισμό και μποτιλιαρίσματα παρά θα συνέβαλε στον περιορισμό της διασποράς.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το εν λόγω μέτρο φαίνεται να προκρίνεται έναντι της εφαρμογής του καθ’ όλη την εβδομάδα, δεδομένου ότι τα σχολεία είναι κλειστά τα σαββατοκύριακα, άρα δεν θα υπάρχουν μετακινήσεις παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών, ενώ επιπλέον η πλειονότητα των πολιτών δεν εργάζεται αυτό το διήμερο, επιτρέποντας έτσι τη μείωση της κινητικότητας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει σχετική απόφαση, εντούτοις, είναι ένα μέτρο που θα τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων κατά τη σημερινή σύσκεψη, με αυξημένες πιθανότητες να προκριθεί.

Αναφορικά με τη λειτουργία της αγοράς, που αποτελεί φλέγον θέμα για την Κυβέρνηση, θα συζητηθεί η κατάργηση του click in shop και η αποκλειστική λειτουργία της με το σύστημα click away.  Πάντως, όπως ξεκαθάρισε με δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, δεν υπάρχει άλλο μοντέλο για να λειτουργήσει η αγορά εκτός από αυτά τα δύο συστήματα, κατά συνέπεια δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο.

Στο τραπέζι θα «πέσει» και η απαγόρευση των μετακινήσεων μεταξύ των Δήμων στην Αττική, ένα μέτρο που έχει συζητηθεί αρκετές φορές, αλλά δεν προκρίνεται λόγω της δυσκολίας στην εφαρμογή του.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από το Μαξίμου και θα ανακοινωθούν στις 6 το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα