Αυτά τα μέτρα θα ανακοινωθούν αμέσως μετά τις γιορτές

από fimotro

Σε ποιους κλάδους θα υπάρξουν περιορισμοί

Νέα μέτρα στην εστίαση μετά τις γιορτές προαναγγέλουν το ένα μετά το άλλο τα κυβερνητικά στελέχη. Ακόμα δεν έχουν προσδιοριστεί, όλοι όμως γνωρίζουν ότι από την 1η Ιανουαρίου και μετά πολλά πράγματα πρόκειται να αλλάξουν. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί των Χριστουγέννων έκανε λόγο για «ήπια μέτρα» μετά τις γιορτές ώστε να μπει φρένο στην επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον.

Πιο συγκεκριμένα, όπως είπε, υπάρχουν σκέψεις και εισηγήσεις για παρεμβάσεις τόσο στο ωράριο λειτουργίας (δηλαδή τα καταστήματα και τα κέντρα διασκέδασης να κλείνουν νωρίτερα το βράδυ) με στόχο να μειωθεί η κινητικότητα τις νυχτερινές ώρες γιατί «πίνουμε και είμαστε στο τσακίρ κέφι» αλλά και να υπάρξει περιορισμός στον αριθμό πελατών, δηλαδή μη συνωστισμός όρθιων καταναλωτών.

Ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει περίπτωση lockdown ή SMS και απαγόρευση κυκλοφορίας, καθώς «δεν θα κλείσουμε τους εμβολιασμένους», ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε πως δεν βρέθηκε ανεμβολίαστος «στα μαγαζιά που κάναμε ελέγχους».

Χριστούγεννα με μέτρα και μάσκες παντού

Την ίδια στιγμή, σε ισχύ είναι από χθες τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού, με τη μάσκα να είναι πλέον ξανά υποχρεωτική παντού, σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον.

Τη Δευτέρα συνεδριάζει εκ νέου η επιτροπή των Ειδικών, οπότε αναμένεται να αξιολογηθεί η κατάσταση. Ανάλογα με την πορεία του επιδημιολογικού φορτίου, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και νέα μέτρα πριν από τη νέα χρονιά, που θα αφορούν κυρίως στη διασκέδαση.

Υψηλός παραμένει ο αριθμός των κρουσμάτων. Για ακόμη μια φορά, στην Αττική εντοπίζονται οι περισσότερες νέες μολύνσεις, με το κέντρο της Αθήνας να αγγίζει τα 1.173 κρούσματα μόλις σε 24ώρες. Ανησυχία υπάρχει και στην Θεσσαλονίκη, καθώς αυξήθηκε η παρουσία του νέου στελέχους Όμικρον στα λύματα της.

Τα μέτρα προστασίας που ισχύουν για όλες τις δραστηριότητες:

  • Χρήση προστατευτικής μάσκας:

α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου

β) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας.

Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται:

α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και

β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων ετών.

  • Τήρηση αποστάσεων ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.] σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο τρίμηνο είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο στις επιμέρους προβλέψεις της παρούσας.
  • Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του εβδομήντα τοις εκατό (70%) για την αντισηψία χεριών.
  • Υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.
  • Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο κατ’ εφαρμογή των υπό στοιχεία Δ1(δ)/ΓΠ.οικ.26335/23.4.2020 και Δ1/ΓΠ.οικ.81816/18.12.2020 εγκυκλίων του Υπουργείου Υγείας που έχουν αναρτηθεί

Γεωργιάδης: Προς νέο ωράριο στα βραδινά κέντρα διασκέδασης

Σχετικά με τη λήψη περαιτέρω μέτρων και τις αποφάσεις της επιτροπής, ο κ. Γεωργιάδης είπε, πως η κυβέρνηση θα δράσει ανάλογα με τις εισηγήσεις τις επιτροπής, ωστόσο δεν υπάρχει καμία πιθανότητα lockdown.

Στο τραπέζι υπάρχει και η συζήτηση, μέσα στις γιορτές, να περιοριστούν και τα ωράρια λειτουργίας καταστημάτων, όμως όπως είπε στις αρχές του νέου έτους θα παρθούν κάποια πιο ήπια μέτρα.

Τέλος, ανέφερε ότι στους ελέγχους που έγιναν στα μαγαζιά δεν βρέθηκαν ανεμβολίαστοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα