Από τις 10 το βράδυ έως τις πέντε το πρωί της επόμενης ημέρας θα απαγορεύεται η κυκλοφορία

Διαφορετικά θα είναι τα φετινά Χριστούγεννα καθώς η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα βαίνει μεν καλύτερα, ωστόσο δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Όπως, άλλωστε, έκανε σαφές χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, αν δεν τηρηθούν τα μέτρα την ημέρα των Χριστουγέννων, τότε θα έρθουν ακόμη αυστηρότερα την Πρωτοχρονιά. Στο πλαίσιο αυτό αυξημένοι αναμένονται να είναι και οι έλεγχοι της ΕΛΑΣ.

Το φετινά, λοιπόν, Χριστούγεννα, το ρεβεγιόν  της 25ης Δεκέμβρη θα γίνει μεσημέρι και μέχρι εννέα άτομα από δύο οικογένειες, με αυστηρή σύσταση τα άτομα αυτά να είναι τα ίδια και στο αντίστοιχο ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς. Τα παιδιά δεν θα βγουν να πουν τα κάλαντα. Από τις 10 το βράδυ έως τις πέντε το πρωί της επόμενης ημέρας θα απαγορεύεται η κυκλοφορία, ενώ η απαγόρευση για την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα αφορά και τις εξαιρέσεις, οι οποίες ισχύουν τις υπόλοιπες ημέρες. Η δε τέλεση λειτουργιών τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα θα γίνει με παρουσία έως 25 ατόμων στις εκκλησίες και έως 50 στους Μητροπολιτικούς Ναούς, με υποχρεωτική χρήση μάσκας και απόσταση 2 μέτρων προς κάθε κατεύθυνση.

Αυστηρή προειδοποίηση για την την τήρηση των μέτρων τα Χριστούγεννα, έκανε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δηλώνοντας: «Αν κατά την παραμονή των Χριστουγέννων και ανήμερα παρατηρηθούν φαινόμενα μη τήρησης των μέτρων, υπάρχει ενδεχόμενο να επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα για τις αντίστοιχες μέρες της Πρωτοχρονιάς».

Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις το βράδυ μετά τις 22:00

Θυμίζουμε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας επεκτάθηκε κατά μία ώρα και ισχύει πλέον από τις 22:00 έως τις 5:00.

Υπάρχουν μόνο τρεις λόγοι που μπορεί κάποιος να στείλει μήνυμα στο 13033 για να βγει από το σπίτι του τις συγκεκριμένες ώρες και αυτοί είναι για εργασίαυγεία και βόλτα με το κατοικίδιο.

Συγκεκριμένα:

  • Με τον αριθμό 1: Οι πολίτες μπορούν να βγουν από το σπίτι τους για σοβαρές περιπτώσεις υγείας.
  • Με τον αριθμό 6: Οι πολίτες μπορούν να βγουν από το σπίτι τους για μικρή βόλτα κατοικίδιου κοντά στην οικία τους.
  • Όσον αφορά στην εργασία είναι απαραίτητο το έγγραφο μετακίνησης του εργοδότη, όπως ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Ακόμα δύο τρόποι για να δηλώνουμε τις μετακινήσεις μας

Συμπλήρωση Εντύπου

Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας ένα από τα ακόλουθα έντυπα, κατά περίπτωση.

Χειρόγραφη Βεβαίωση

Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:

  1. Όνομα/Επίθετο
  2. Διεύθυνση Κατοικίας
  3. Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού
  4. Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή

Η βεβαίωση για όσους εργάζονται

Για μετάβαση προς και από την εργασία κατά τις εργάσιμες ώρες, η βεβαίωση κίνησης είναι πάγια (τύπου A) και παρέχεται, με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος, από τον εργοδότη ή, σε περίπτωση νομικού προσώπου από τον νόμιμο εκπρόσωπό του ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο.

Πάγια βεβαίωση κίνησης (Τύπου Α)

Για πάγια βεβαίωση κίνησης (Τύπου Α) προς και από την εργασία απαιτείται συμπληρωμένο το κάτωθι έντυπο:

Για μεμονωμένες μετακινήσεις μαθητών/τριών απαιτείται συμπληρωμένο το κάτωθι έντυπο:

Αυξημένοι έλεγχοι

Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, παραμονή Χριστουγέννων και ανήμερα θα γίνονται αυστηροί έλεγχοι από την αστυνομία σε όλους τους κεντρικούς άξονες των Αθηνών αλλά και τους μικρότερους δρόμους.

Μάλιστα θα δοθεί έμφαση στις γειτονιές των Βορείων Προαστίων όπου σύμφωνα με τα στοίχεια του ΕΟΔΥ τις τελευταίες μέρες έχουν παρατηρηθεί αυξημένοι αριθμοί κρουσμάτων. Όσοι τηρήσουν πιστά τους κανόνες και πάνε για μεσημεριανό ρεβεγιόν με μια ακόμη οικογένεια θα χρησιμοποιήσουν τον κωδικό «6». Εικόνες ακόμη και από drone θα φτάνουν στο κέντρο ελέγχου της αστυνομίας την παραμονή των Χριστουγέννων, ενώ όπου υπάρχει αυξημένη κυκλοφορία των οχημάτων θα σπεύδουν τα περιπολικά, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Όσοι θέλουν να κάνουν μια βόλτα με τα πόδια μέχρι το Σύνταγμα, σε λογικά πλαίσια και χωρίς συνωστισμό, θα επιτρέπεται αλλά μόνο μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Μιλώντας στο MEGA ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας αστυνομικών υπαλλήλων, Γρηγόρης Γερακαράκος, είπε ότι τα μέτρα και οι έλεγχοι της αστυνομίας θα είναι πιο αυστηροί τις ημέρες των εορτών και ειδικά με την έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας στις 22:00 το βράδυ.

Στους δρόμους της Αθήνας θα κυκλοφορούν πάνω από 2000 αστυνομικοί ,οι οποίοι θα διενεργούν ελέγχους και θα επιβάλλουν πρόστιμα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «αν βγεις κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης για λόγο που δεν προβλέπεται, θα επιβληθεί πρόστιμο», τα περισσότερα από τα οποία προκύπτουν από καταγγελίες, εξήγησε

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα