19 Απριλίου 2024 / 2:08 μμ
19 Απριλίου 2024 / 2:08 μμ

Αφγανιστάν: Τέλος ο πόλεμος για τις ΗΠΑ

από fimotro

Αποχώρησε ο στρατός 20 χρόνια μετά

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ολοκλήρωσαν την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεών τους από το Αφγανιστάν, ανέφεραν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters, σχεδόν 20 χρόνια μετά την εισβολή τους στη χώρα αυτή, με αφορμή τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Ο επικεφαλής της κεντρικής διοίκησης των ΗΠΑ, στρατηγός των Πεζοναυτών Κένεθ Μακένζι επιβεβαίωσε ότι ο αμερικανικός στρατός ολοκλήρωσε απόψε την αποχώρηση των δυνάμεών του από το Αφγανιστάν.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Καμπούλ επιβιβάστηκε στην τελευταία πτήση ενός C-17 που αναχώρησε από το αεροδρόμιο.

«Το τελευταίο C-17 απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Καμπούλ στις 19.29 (22.29 ώρα Ελλάδας) της 30ης Αυγούστου» είπε ο Μακένζι στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Τις προηγούμενες ημέρες, με αεροσκάφη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους απομακρύνθηκαν περισσότεροι από 123.000 πολίτες από τη χώρα.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, μόλις ανακοινώθηκε η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων ακούστηκαν πυροβολισμοί στην Καμπούλ.

ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί τους Ταλιμπάν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε απόψε ένα ψήφισμα με το οποίο επισφραγίζονται οι «δεσμεύσεις» που έχουν αναλάβει οι Ταλιμπάν όσον αφορά την «ασφαλή» αποχώρηση όσων επιθυμούν να φύγουν από το Αφγανιστάν, χωρίς ωστόσο να απαιτείται η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας, όπως ζητούσε η Γαλλία.

Δεκατρία από τα 15 μέλη του ΣΑ υπερψήφισαν το κείμενο που συνέταξαν οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία. Από την ψηφοφορία απείχαν η Ρωσία και η Κίνα, οι δύο από τις χώρες που διαθέτουν δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο. Στο ψήφισμα αυτό το Συμβούλιο δηλώνει ότι «αναμένει» από τους Ταλιμπάν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους όσον αφορά «την ασφαλή αναχώρηση» των Αφγανών και ξένων πολιτών μετά την αποχώρηση και των τελευταίων Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν, αύριο Τρίτη.

Την Κυριακή, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει ότι σε συνεργασία με τη Βρετανία θα ζητούσε τη δημιουργία μιας «ασφαλούς ζώνης» στην Καμπουλ, με στόχο να συνεχιστούν οι «ανθρωπιστικές επιχειρήσεις». Κάτι τέτοιο όμως δεν περιλαμβάνεται στο ψήφισμα.

Σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Γκάουν, εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ στον οργανισμό πρόληψης συγκρούσεων International Crisis Group, το ψήφισμα «στέλνει ένα πολιτικό μήνυμα στους Ταλιμπάν όσον αφορά την ανάγκη να παραμείνει ανοιχτό το αεροδρόμιο και να βοηθήσουν τα Ηνωμένα Έθνη να παράσχουν βοήθεια».

Το Συμβούλιο επαναλαμβάνει επίσης ότι είναι σημαντικό «να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων και των γυναικών, των παιδιών και των μειονοτήτων» ενώ «ενθαρρύνει» μια πολιτική λύση στο Αφγανιστάν χωρίς αποκλεισμούς. Επίσης, ζητά να μην χρησιμοποιηθεί το αφγανικό έδαφος «για απειλές ή επιθέσεις» σε άλλες χώρες, ούτε να δοθεί καταφύγιο σε «τρομοκράτες».

Αφγανιστάν: Παιδιά ανάμεσα στις “παράπλευρες απώλειες” της επίθεσης με drone σε μαχητή του IS-K- ΗΠΑ: Διεξάγουμε έρευνα

Δέκα μέλη μιας οικογένειας αμάχων, μεταξύ τους και έξι παιδιά, συγκαταλέγονται στις «παράπλευρες απώλειες» της επίθεσης με drone εκ μέρους των ΗΠΑ, με στόχο καμικάζι του IS-K.

Η επίθεση έλαβε χώρα στη γειτονιά Khaje Bhugra της Καμπούλ και έπληξε ένα Ι.Χ., στο οποίο φαινόταν πως επέβαινε ο μαχητής του IS-K.

«Είμαστε βέβαιοι ότι πλήξαμε τον στόχο. Οι αρχικές πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ αμάχων. Οι εκρήξεις από το αυτοκίνητό του που ακολούθησαν υποδηλώνουν την παρουσία σημαντικής ποσότητας εκρηκτικών σε αυτό», δήλωσε ένας αξιωματούχος του στρατού στον αμερικανικό εταίρο του BBC, το CBS, λίγο μετά την ολοκλήρωση της επίθεσης.

Ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν επίσης επιβεβαίωσε ότι το αμερικανικό πλήγμα έπληξε έναν ύποπτο βομβιστή που επέβαινε σε αυτοκίνητο, σύμφωνα με το Associated Press.

Λίγες ώρες μετά την επίθεση, συγγενείς και γείτονες μιας οικογένειας που κατοικούσε σε σπίτι, δίπλα απ’ το σημείο όπου ήταν σταθμευμένο το ύποπτο Ι.Χ., κατήγγειλαν σε ρεπόρτερ του CNN και του BBC πως πολλά μέλη της οικογένειας υπήρξαν «παράπλευρες απώλειες» της επίθεσης. Κάποιοι μάρτυρες έκαναν λόγο για 10 θύματα, μεταξύ των οποίων και έξι παιδιά, ενώ άλλες πληροφορίες θέλουν τους νεκρούς να ανέρχονται σε 20 και τα παιδιά σε 7. «Δεν έχει μείνει σχεδόν τίποτα από το σπίτι, δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε πολλά πράγματα με σιγουριά, όλα έγιναν κομμάτια», δήλωσε μάρτυρας στο CNN.

Σύμφωνα με συγγενείς της οικογένειας που έμενε στο σπίτι, το νεότερο θύμα της επίθεσης ήταν 2 ετών και το μεγαλύτερο παιδί που έχασε τη ζωή του 12 χρονών. Ένας άνδρας ονόματι Εμάλ Αχμαντί δήλωσε στο BBC πως το δίχρονο θύμα επρόκειτο για την κόρη του, την Σουμάγια. Ο άνδρας προσέθεσε πως τόσο ο ίδιος, όσο και άλλα μέλη της οικογένειάς του είχαν υποβάλλει αίτηση, ώστε να συμπεριληφθούν στην αμερικανική επιχείρηση εκκένωσης και πως βρίσκονταν εν αναμονή τηλεφωνικής κλήσης, μέσω της οποίας θα ειδοποιούνταν για να μεταβούν στο αεροδρόμιο.

Ο πατέρας της Σουμάγια, αλλά και άλλες πηγές που επικαλείται το BBC ανέφεραν πως, ανάμεσα στα ενήλικα θύματα της επίθεσης υπήρχαν εργαζόμενοι διεθνών οργανισμών που διέθεταν βίζα, η οποία θα τους επέτρεπε να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον κ. Αχμαντί ένας άλλος συγγενής του, ο οποίος δούλευε ως μεταφραστής για λογαριασμό του αμερικανικού στρατού, έχασε επίσης τη ζωή του. «Δεν είμαστε μέλη του ISIS, ούτε έχουμε κάποια σχέση μαζί του, το σπίτι ανήκε σε μια συνηθισμένη οικογένεια, εκεί ζούσαν τα αδέρφια μου με τις γυναίκες και τα παιδιά τους», σχολίασε ένας άλλος συγγενής της οικογένειας, που μίλησε στο CNN.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε επίσημα πως ενημερώθηκε για τα θύματα και πως διεξάγει έρευνα, γύρω από τις ακριβείς συνθήκες του θανάτου τους. «Ξέρουμε πως υπήρξαν συνεπακόλουθες, αρκετά ισχυρές εκρήξεις ως αποτέλεσμα του πλήγματος στο όχημα, το οποίο έφερε εκρηκτικά που θα μπορούσαν να επιφέρουν και άλλες απώλειες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης, Μπιλ Έρμπαν. «Η πιθανή απώλεια αθώων μας θλίβει βαθύτατα».

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν καταδίκασε την επιχείρηση με drone ως «αθέμιτη παρέμβαση» των ΗΠΑ σε αφγανικό έδαφος, μέσω της οποίας παραβιάζεται η «ανεξαρτησία και αυτονομία» της χώρας.

Το Σάββατο το πρωί, ο Πρόεδρος Μπάιντεν είχε ανακοινώσει πως, σύμφωνα με πληροφορίες του αμερικανικού στρατού, «μια ακόμη τρομοκρατική ενέργεια με στόχο το αεροδρόμιο της Καμπούλ ήταν πιθανή μέσα στις επόμενες 24-36 ώρες». Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπούλ είχε προειδοποιήσει εκ νέου τους Αμερικανούς πολίτες, ώστε να εκκενώσουν το αεροδρόμιο.

Την ίδια μέρα, εκπρόσωπος του Πενταγώνου ανακοίνωσε πως ακόμη μια επίθεση με drone διενεργήθηκε από μεριάς των ΗΠΑ, με στόχο μέλη του ISIS που βρίσκονταν στην Τζαλαλαμπάντ, στο ανατολικό Αφγανιστάν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο καμικάζι και τον τραυματισμό ενός ακόμη μέλους της οργάνωσης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα