25 Απριλίου 2024
25 Απριλίου 2024

Αφγανιστάν: Οικονομικός πόλεμος Μπάιντεν στους Ταλιμπάν

από fimotro

«Κανείς δεν μπορεί να προστατεύσει τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν και σε άλλα μέρη του κόσμου με στρατιωτικά μέσα», παραδέχθηκε ο Τζο Μπάιντεν σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ελληνοαμερικανό άνκορμαν του ABC, Τζορτζ Στεφανόπουλο, ομολογώντας έτσι το μέγεθος της αμερικανικής -και δυτικής- αδυναμίας απέναντι στην τεράστια ανθρωπιστική κρίση που ξετυλίγεται στο αεροδρόμιο της Καμπούλ (μια «νέα Δουνκέρκη» κατά τον Ντόναλντ Τραμπ), στις πόλεις και τα χωριά του Αφγανιστάν και τα αεροδρόμια της Δύσης, όπου καταφθάνουν οι τυχεροί Αφγανοί πρόσφυγες – κυρίως συνεργάτες των ξένων αποστολών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχέθηκε πως οι Αμερικανοί θα πάρουν μαζί τους όσο περισσότερες γυναίκες μπορούν εγκαταλείποντας το Αφγανιστάν, αλλά τόνισε ότι ο μόνος τρόπος για να πιεστούν οι Ταλιμπάν και οι όμοιοί τους να αλλάξουν συμπεριφορά είναι να τους ασκηθεί οικονομική, διπλωματική και διεθνής πίεση.

Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν ήδη να το πράττουν, καθώς η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) δέσμευσε τα συναλλαγματικά αποθέματα του Αφγανιστάν, που βρίσκονται στην κατοχή της (περίπου 7 δισ. δολάρια σε χρυσό, ομόλογα κ.λπ.) και το ΔΝΤ πάγωσε την επόμενη δόση βοήθειας στη χώρα ύψους 105,6 εκατ. ευρώ, επικαλούμενο τις συνθήκες αβεβαιότητας. Καθώς το 43% του αφγανικού ΑΕΠ προέρχεται από διεθνή βοήθεια, οι κυρώσεις αυτές θα πλήξουν πρώτα και κύρια τον πληθυσμό του Αφγανιστάν, που κινδυνεύει πλέον άμεσα από απότομη έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού, όπως έκρουσε χθες τον κώδωνα ο ΠΟΥ. Επισήμως υπάρχουν στη χώρα 150.000 κρούσματα και περίπου 7.000 θάνατοι, αλλά σε περυσινή έρευνα του αφγανικού υπουργείου Υγείας εκτιμήθηκε ότι πάνω από 10 εκατομμύρια Αφγανοί έχουν κολλήσει τον κορονοϊό -περίπου το 31,5% του πληθυσμού- και ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι άγνωστος. Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Ταρίκ Γιασάρεβιτς, τόνισε πως το χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, με χιλιάδες ανθρώπους να πηγαινοέρχονται και να συνωστίζονται καθημερινά χωρίς μέτρα ασφαλείας, δημιουργεί την τέλεια εστία υπερμετάδοσης.

Προ της επαπειλούμενης ανθρωπιστικής τραγωδίας ο ΟΗΕ και διεθνείς οργανώσεις απηύθυναν επείγουσα έκκληση σε όλα τα κράτη για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 800 εκατ. δολαρίων, την οποία διαβεβαίωσαν ότι θα μείνουν για να διανείμουν στο Αφγανιστάν με κίνδυνο της ζωής τους. (Από τους πρώτους που ανταποκρίθηκε ήταν η Βρετανία, ανακοινώνοντας ότι θα διπλασιάσει την φετινή της βοήθεια στο Αφγανιστάν, στα 400 εκατ. δολάρια.)

Αυτά όμως είναι τα τελευταία που σκέφτονται οι χιλιάδες Αφγανοί και Αφγανές, που προσπαθούν να περάσουν τα τσεκ πόιντ των Ταλιμπάν στην περίμετρο, για να επιβιβαστούν σε μια πτήση προς την ελευθερία. Σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο του ΟΗΕ που περιήλθε στην κατοχή του ΒΒC, oι Ταλιμπάν αθετούν συστηματικά την υπόσχεσή τους για αμνηστία και αποχή από πράξεις αντεκδίκησης, εντείνοντας το ανθρωποκυνηγητό σε βάρος συμπατριωτών τους που συνεργάστηκαν με το ΝΑΤΟ και τις αμερικανικές δυνάμεις κατά την 20ετία της στρατιωτικής κατοχής.

Ταυτόχρονα, πλήθυναν οι καταγγελίες πως οι Ταλιμπάν αφήνουν μόνο ξένους να εισέλθουν στον αερολιμένα «Χαμίντ Καρζάι» και δεν επιτρέπουν σε άλλους συμπατριώτες τους να μπουν μέσα – ακόμη και όσους διαθέτουν βίζες από ξένες πρεσβείες. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η Ε.Ε. κάλεσαν τους ισλαμιστές να σταματήσουν αυτή την πρακτική, με αποτέλεσμα χθες βράδυ οι Ταλιμπάν να ανακοινώσουν ότι «κρατάνε το λόγο τους», διευκολύνοντας όχι μόνο την αναχώρηση των ξένων υπηκόων, αλλά και όσων Αφγανών το δικαιούνται.

Στη συνέντευξή του στο ABC ο Μπάιντεν ξεκαθάρισε πως τα αμερικανικά στρατεύματα θα μείνουν στο Αφγανιστάν ακόμη και πέρα από την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Αυγούστου, για να διασφαλίσουν ότι και ο τελευταίος Αμερικανός εγκατέλειψε με ασφάλεια το αφγανικό έδαφος. Ο πρόεδρος υπολόγισε ότι απομένουν ακόμη 10-15 χιλιάδες Αμερικανοί πολίτες να μεταφερθούν και 50-65 Αφγανοί υπήκοοι, τη φροντίδα των οποίων έχουν οι ΗΠΑ. Με τη βοήθεια των 5.200 αμερικανών στρατιωτών που παραμένουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, οι Αμερικανοί σχεδιάζουν να φυγαδεύουν περίπου 9.000 άτομα την ημέρα. Για το σκοπό αυτόν, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορία (FAA) έδωσε ειδική άδεια να ταξιδέψουν και πολιτικά αεροσκάφη των ΗΠΑ για να παραλάβουν τους πρόσφυγες.

Μετά τις προχθεσινές αντι-ταλιμπανικές διαδηλώσεις στο Τζαλαλαμπάντ, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 3 άνθρωποι, χθες με αφορμή την εθνική εορτή για τα 102 χρόνια ανεξαρτησίας του Αφγανιστάν από τους Βρετανούς, έγιναν διαδηλώσεις κατά των Ταλιμπάν στην Καμπούλ και σε αρκετές ακόμη αφγανικές πόλεις, από ανθρώπους που κρατούσαν την τρίχρωμη αφγανική σημαία- σύμβολο της έκπτωτης κυβέρνησης. Το πλήθος φώναζε «η σημαία μας, η ταυτότητά μας» απορρίπτοντας το «ισλαμικό εμιράτο της Σαρία» και υπάρχουν πληροφορίες των social media για νεκρούς στο Ασασαμπάντ. Στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, εξάλλου, οι νεκροί από το συνωστισμό και διάφορα βίαια επεισόδια έφτασαν τους 12.

Μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ έχουν φυγαδεύσει με στρατιωτικές πτήσεις 5.200 ανθρώπους (δικούς τους και Αφγανούς), η Βρετανία 1.200, η Γερμανία 900 (οι 100 Αφγανοί), η Γαλλία 209 (κυρίως Αφγανούς), η Τουρκία 552, η Ινδία 170 και οι Ισπανία, Ολλανδία, Δανία, Ουγγαρία, Τσεχία, Ιαπωνία, Αυστραλία διψήφιο αριθμό ατόμων, κατά βάση τους διπλωμάτες τους.

Στο μεταξύ, μετά το Ιράν χθες έκλεισε τα σύνορά του σε Αφγανούς πρόσφυγες και το Πακιστάν, επιτρέποντας τη διέλευση μόνο σε εμπορικές αποστολές. Παράλληλα ο Βρετανός υπ. Αμυνας, Μπεν Γουάλας, ξεκαθάρισε πως η χώρα του δεν θα δεχθεί ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα