Αέριο και ρεύμα σπάνε ρεκόρ στην Ευρώπη

από fimotro

Ανησηχυτική η κατάσταση με την ενέργεια ενόψει του χειμώνα

Σε νέα ιστορικά υψηλά ανήλθαν το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο και η ενέργεια, με ώθηση από τους φόβους για τον εφοδιασμό, εν μέσω της χειρότερης ενεργειακής κρίσης εδώ και δεκαετίες.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η Ευρώπη έχει πληγεί από τις τιμές ενέργειας καθώς οι οικονομίες βγαίνουν από την πανδημία, η ζήτηση ενισχύεται ενώ η προσφορά είναι περιορισμένη. Η αύξηση του κόστους αρχίζει να επιβαρύνει τη βιομηχανική παραγωγή, αυξάνοντας τον κίνδυνο περαιτέρω αστάθειας.

Τα futures του ολλανδικού φυσικού αερίου αυξάνονται έως και 7,6% την Τρίτη στα 104 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καθώς οι ροές από την κορυφαία προμηθευτική χώρα, τη Ρωσία, παραμένουν περιορισμένες και οι αποστολές της Νορβηγίας μειώθηκαν. Οι τιμές διπλασιάστηκαν τον περασμένο μήνα, με τα αποθέματα καυσίμων στην Ευρώπη να βρίσκονται στο χαμηλότερο εποχικό επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας.

Η γερμανική ενέργεια φτάνει σε νέο ρεκόρ, στα 217 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ τα συμβόλαια για το επόμενο έτος εκτινάχθηκαν στο υψηλό όλων των εποχών, στα 147 ευρώ.

Εν τω μεταξύ, σε υψηλό τριετίας σκαρφαλώνουν οι τιμές του πετρελαίου, καθώς ο Οργανισμός Χωρών Εξαγωγών Πετρελαίου παραμένει στην απόφασή του για σταδιακή αύξηση του εφοδιασμού της αγοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα