Άδωνις Γεωργιάδης: Μπαράζ ελέγχων από την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας

από fimotro

Εντατικούς και στοχευμένους ελέγχους συνεχίζει να διενεργεί η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, στην αιχμή της τουριστικής περιόδου.

Στόχος είναι η πρόληψη και η αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, η προστασία των εργαζομένων, η συνεπής εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και της νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, αλλά και η εν γένει εύρυθμη λειτουργία της αγοράς εργασίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Επιθεώρηση Εργασίας, η αποδοτικότητα των ελέγχων μεγιστοποιείται με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η τεχνολογία, μέσω της ανάλυσης δεδομένων, της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, της διαρκούς διασύνδεσης, ακόμα και την ώρα πραγματοποίησης των ελέγχων και της γενικότερης ψηφιοποίησης των διαδικασιών, αλλά και με τον σχεδιασμό τους στη βάση της αξιολόγησης κινδύνου (risk analysis). Με τον τρόπο αυτό, ενισχύεται η ταχύτητα και η αξιοπιστία των ελέγχων.

Ήδη, με βάση τους ετήσιους στόχους, που έχουν τεθεί, η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας πραγματοποιεί, από τις αρχές του 2023, ελέγχους, που αφορούν, μεταξύ άλλων, την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στον τομέα των εργασιακών σχέσεων, περιλαμβανομένης της καταπολέμησης της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας, σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, με κύρια προτεραιότητα σε επιχειρήσεις και κλάδους με υψηλό δείκτη κινδύνου παραβατικότητας, σε επιχειρήσεις που δεν έχουν ελεγχθεί την τελευταία τριετία, σε όσες λειτουργούν σε εποχιακή βάση, καθώς και σε επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζεται το σύστημα της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.

Άδωνις Γεωργιάδης: Θα ξεπεραστεί ο αυξημένος ετήσιος στόχος των 66.000 ελέγχων

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, εκτιμά ότι ο συνολικός αριθμός των ελέγχων, που θα διενεργηθούν από τις Περιφερειακές Δ/νσεις Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων, τις Περιφερειακές Δ/νσεις Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία και από την Υπηρεσία Ειδικών Επιθεωρητών Εργασίας της Γενικής Διεύθυνσης Εποπτείας και Ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας, κατά το έτος 2023, θα ξεπεράσει τον αρχικό στόχο των 66.000 ελέγχων.

Όπως αναφέρει ο Άδωνις Γεωργιάδης, «η εντατικοποίηση και ποσοτική αύξηση των ελέγχων αποτυπώνεται στο επιχειρησιακό σχέδιο που υλοποιείται για το τρέχον έτος από την Επιθεώρηση Εργασίας. Παράλληλα, με τον αυξημένο ετήσιο στόχο των 66.000 ελέγχων, που φαίνεται ότι θα ξεπεραστεί, μέχρι το τέλος της χρονιάς, βασικά ζητούμενα είναι η ποιοτική αναβάθμιση και η πραγματοποίηση στοχευμένων ενεργειών τόσο στο κομμάτι των εργασιακών σχέσεων όσο και σε αυτό της υγείας και της ασφάλειας».

«Αυτά γίνονται με την αξιοποίηση σύγχρονων μεθόδων ανάλυσης δεδομένων και τη χρήση ψηφιακών μέσων στο πεδίο, όπως οι online φορητές συσκευές (tablets), που βρίσκονται ήδη στα χέρια των επιθεωρητών και λειτουργούν ως πολλαπλασιαστής ισχύος» σημειώνει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα