Αδειάζουν τα νοσοκομεία από ασθενείς με κορωνοϊό

από fimotro

Μετριασμένη η διασπορά

Χωρίς κανέναν ασθενή έχει μείνει το νοσοκομείο «Παμμακάριστος», που έχει διατεθεί για αποκλειστική νοσηλεία ήπιων περιστατικών Covid-19. Το γεγονός ότι το νοσηλευτικό ίδρυμα «άδειασε» από ασθενείς που έλαβαν εξιτήρια, είναι ενδεικτικό της μετριασμένης διασποράς του κορονοϊού, που επιτρέπει και στο σύστημα Υγείας να είναι έτοιμο σε τυχόν αύξηση των περιστατικών λόγω άρσης των περιορισμών αλλά και πιθανού δεύτερου επιδημικού κύματος.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Μαρίας-Νίκης Γεωργαντά στον Ελεύθερο Τύπο, εκτός από την «Παμμακάριστο», το ΝΙΜΤΣ, ακόμη ένα νοσοκομείο που διατέθηκε αποκλειστικά για περιστατικά κορονοϊού, νοσηλεύει 15 ασθενείς, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλη Γιαννάκο. Από τους 15, οι έντεκα προέρχονται από την κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι, εστία όπου καταγράφηκε συρροή κρουσμάτων.

Το νοσοκομείο «Σωτηρία» επίσης είναι Covid νοσοκομείο, όπως επίσης και πτέρυγες του «Αγία Βαρβάρα». Ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας ήταν τέτοιος ώστε εφόσον χρειαζόταν θα έμπαιναν στη «μάχη» και άλλα νοσοκομεία για αποκλειστική νοσηλεία κορονοϊού, αλλά δεν απαιτήθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόθεση του υπουργείου Υγείας είναι να διατηρήσει τα παραπάνω νοσηλευτικά ιδρύματα ως έχουν, καθώς ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί και είναι απαραίτητο το ΕΣΥ να βρίσκεται σε ετοιμότητα. Οπως άλλωστε διατηρούνται και τα 13 νοσοκομεία αναφοράς σε όλη τη χώρα, αλλά και διάφορες άλλες παρεμβάσεις που έγιναν εν μέσω πανδημίας, όπως οι ειδικοί χώροι διαλογής περιστατικών έξω από τα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Επιπλέον, όπως προκύπτει από πληροφορίες, δεν είναι εύκολο να επιστρέψουν τα ορισμένα για αποκλειστική διαχείριση περιστατικών κορονοϊού στην κανονική τους λειτουργία και εάν απαιτηθεί να οργανωθούν πάλι για να νοσηλεύσουν κρούσματα του Sars-CoV-2.

Οι επιδημιολογικοί δείκτες προς το παρόν παραμένουν σταθεροί, ακόμη και μετά την άρση των πρώτων μέτρων. Χθες, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε επιπλέον δέκα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό των περιστατικών να ανέρχεται μέχρι χθες σε 2.850. Επιπλέον, καταγράφηκε ακόμη ένας θάνατος και ο συνολικός αριθμός όσων έχασαν τη ζωή τους στη χώρα μας εξαιτίας του κορονοϊού ανερχόταν χθες σε 167.

Με βάση και τα χθεσινά δεδομένα, η επιδημία στη χώρα μας κινείται σε… ζώνη ασφαλείας. Η Ελλάδα, που ήλεγξε τη μετάδοση λόγω των μέτρων που ελήφθησαν εγκαίρως, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τις άλλες χώρες. Η ισπανική εφημερίδα «El Mundo» φιλοξένησε χθες στο πρωτοσέλιδό της τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ο οποίος επισημαίνει ότι «οι τουρίστες θα μπορέσουν να απολαύσουν την Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι».

«Την ώρα που ο πλανήτης εξακολουθούσε να ζει λες και η καταιγίδα του ιού δεν θα μπορούσε ποτέ να φθάσει από την Κίνα στις δικές μας ακτές, οι Ελληνες, ένας λαός με μνήμη, ετοιμάζονταν για τις συνέπειες του επερχόμενου μεγάλου κύματος. Παρά τις περικοπές στον τομέα της Υγείας λόγω ετών λιτότητας και τους πολύ πιο περιορισμένους πόρους σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, έγινε το θαύμα: σταμάτησαν τον “Λεβιάθαν” που άφησε ένα βουνό από νεκρούς στην Ευρώπη!», αναφέρει ο Ισπανός δημοσιογράφος στο δημοσίευμα.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

 10 νέα κρούσματα του κορονοϊού Sars-CoV-2 καταγράφηκαν χθες

2.850 ο αριθμός των περιστατικών που μετράει συνολικά η χώρα μας

167 θάνατοι είχαν αναφερθεί μέχρι τώρα

22 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία αναφοράς

96 άτομα που νόσησαν από κορονοϊό έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ

139.445 κλινικά δείγματα είχαν ελεγχθεί μέχρι χθες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα