Άδεια μικροπιστώσεων θέλει το ΤΜΕΔΕ

από fimotro

Το Ταμείο έχει υποβάλει πρόταση στην ΤτΕ για ίδρυση εταιρείας μικροπιστώσεων

Ενίσχυση της παρουσίας του στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, μέσω μιας νέας επένδυσης για σύσταση εταιρείας μικροπιστώσεων, επιδιώκει η διοίκηση του ΤΜΕΔΕ, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση οικονομικών καταστάσεων της χρήσης 2020.

Ειδικότερα, το ΤΜΕΔΕ υπέβαλε στην Τράπεζα της Ελλάδος πρόταση για την ίδρυση εταιρείας μικροπιστώσεων (microfinance), η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο αξιολόγησης και αναμένεται η λήψη της σχετικής άδειας λειτουργίας.

Το ΤΜΕΔΕ λειτουργεί ήδη κλάδους Εγγυοδοσίας και Πιστοδοσίας, εκδίδοντας κατά κύριο λόγο εγγυητικές επιστολές καλής εκτέλεσης για λογαριασμό μικρών και μεσαίων εργοληπτικών και μελετητικών εταιρειών, μηχανικών και εργοληπτών έργων δημοσίου συμφέροντος.

Πέρσι, το ΤΜΕΔΕ αύξησε το ποσοστό του στην Attica Bank, κατά 13,82%, φθάνοντάς το στο 46,32%, μετά τη δικαστική του δικαίωση. Η αύξηση του ποσοστού, όμως, ήρθε σε μια χρονιά με πικρή κατάληξη καθώς οι μεγάλες ζημιές της Attica Bank οδήγησαν στην ενεργοποίηση του νόμου Χαρδούβελη προκειμένου να συμψηφιστούν μέσω αύξηση κεφαλαίου υπέρ του Δημοσίου, οι οριστικές αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις. Συνεπεία της παραπάνω αύξησης το ποσοστό του ΤΜΕΔΕ στην Attica θα μειωθεί.

Επιπρόσθετα, το ΤΜΕΔΕ εξαγόρασε το σύνολο των μετοχών της Attica Properties ΑΕ, από την Attica Bank, ενώ της ενοικίασε το κτήριο του στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Κατά τα υπόλοιπα το ΤΜΕΔΕ εμφάνισε το 2020 αύξηση των εσόδων, κατά 7,31% έναντι της χρήσης του 2019, παρά τα μέτρα υποστήριξης των πιστούχων του ( μείωση κατά 30% στο ποσό προμηθειών επί εγγυητικών επιστολών καλής εκτέλεσης κατά το τρίμηνο 01/07/2020 – 30/09/2020).

Διατήρησε, παρά την πανδημία, στα ίδια επίπεδα την έκδοση νέων Εγγυητικών Επιστολών, εξέλιξη που θα συμβάλει θετικά στα αποτελέσματα των επομένων χρήσεων. Οι Τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων αυξήθηκαν κατά 21,33%, ενώ σχηματίστηκαν πρόσθετες προβλέψεις ύψους 1,4 εκατ. ευρώ ( 1 εκατ. ευρώ βάσει του IFRS 9). Το σύνολο των προβλέψεων και ενδεχόμενων υποχρεώσεων, που έχει διενεργήσει το ΤΜΕΔΕ για καταπτώσεις Εγγυητικών Επιστολών, ανέρχεται σε 24,9 εκατ. ευρώ, περιλαμβανομένων και των αναγκαίων προβλέψεων του προτύπου IFRS 9.

Τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους της χρήσης 2020 ανήλθαν σε κέρδη 4,86 εκατ. ευρώ, μετά την επιβάρυνση από τη ζημιά αποτίμησης του εμπορικού χαρτοφυλακίου. Εξ αυτού του λόγου εμφανίζουν μείωση κατά 29,48% σε σχέση με αυτά του 2019.

Υπογραμμίζεται, πως εντός των πρώτων μηνών του 2021, σε συνδυασμό με τη σταδιακή επάνοδο της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, έχει ήδη αντιστραφεί η ανωτέρω αρνητική επίδραση.

Το κεφάλαιο του Ταμείου διαμορφώθηκε σε € 181,5 εκατ. έναντι € 143,5 εκατ., μετά τις μεταφορές περιουσίας 38 εκατ. προς το Ταμείο εντός του 2020 από τον e-ΕΦΚΑ ( 13,82% της Attica Bank).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα