Α/ΓΕΝ – Ευρύ φάσμα προκλήσεων ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο
«Βιώνουμε ένα ευρύ φάσμα προκλήσεων ασφαλείας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στη γειτονιά μας. Καλούμαστε να επιχειρήσουμε σε ένα ασταθές περιφερειακό περιβάλλον, με εύθραυστες ισορροπίες στον εγγύς γεωπολιτικό χώρο. Τα ανωτέρω, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ερυθρά Θάλασσα, αναμφίβολα προβληματίζουν και δεν επιτρέπουν σε καμία περίπτωση εφησυχασμό». Με τα λόγια αυτά ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναύαρχος Δημήτριος-Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, έδωσε το στίγμα των προκλήσεων απέναντι το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας μας στην προσπάθεια του να προασίσει την θαλάσσια Εθνική Κυριαρχία σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Στην ομιλία του στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων κατα τη διάρκεια εορτασμού του προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) Αγίου Νικολάου και της επετείου των Νικηφόρων Ναυμαχιών Έλλης και Λήμνου των Βαλκανικών Πολέμων 1912-13, ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ ανέφερε ενώπιον της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ καθώς και επίτιμων προσκεκλημένων, τα σημαντικότερα σημεία του ευρύτερου στρατηγικού πλαισίου όπως επίσης και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει το Πολεμικο Ναυτικό.
Οι αναφορές αυτές κρίνονται ως εξαιρετικά ενδιαφέρουσες για την κατανόηση του ευρύρτερου στρατηγικού πλαισίου στο οποίο καλείται να διεξάγει επιχειρήσεις το Αρχηγείο Στόλου. Ειδικότερα ο Α/ΓΕΝ απέδωσε ειδική βαρύτητα στην άσκηση ενεργού στρατιωτικής διπλωματία. Ειδικότερα το ΠΝ έχει αναλάβει ένα ρόλο κλειδί στην προώθηση πρωτοβουλιών ασφαλείας και την προαγωγή αμυντικών συνεργειών, λειτουργώντας ως «αγωγός επικοινωνίας» μεταξύ χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο και στον Κόλπο, όπως την Κύπρο, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία.
Διεθνής παρουσία σε πολυεθνικές επιχειρήσεις
Σε αυτό το πλαίσιο το ΠΝ συμμετέχει ενεργά με μονάδες και δυνατότητες σε συναφείς πρωτοβουλίες που προάγουν την ειρήνη και την ασφάλεια όπως στην Επιχείρηση UNIFIL του ΟΗΕ στον Λίβανο, στην Επιχείρηση IRINI της ΕΕ στη Λιβύη καθώς και στην Επιχείρηση Θαλάσσιας Ασφάλειας Sea Guardian του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο. Μάλιστα ειδική αναφορά έγινε για την – γνωστή πλέον σε όλους – Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου το ΠΝ αναγνωρίζοντας την αξία των ασφαλών θαλάσσιων οδών επικοινωνίας, συμμετέχει με μια φρεγάτα ενώ έχει αναλάβει προσφάτως και τη Διοίκηση της Επιχείρησης. Ενδεικτικά όπως δήλωσε ο Α/ΓΕΝ: “Aυτή τη στιγμή υφίστανται περισσότερες από 30 μονάδες του ΠΝ αναπτυγμένες σε εθνικό ή συμμαχικό πλαίσιο, προάγοντας τα συμφέροντα της πατρίδας. Τους οφείλουμε απεριόριστη εκτίμηση”.
Επιπλέον τόνισε οτι τα τελευταία έτη, το Πολεμικό Ναυτικό επιδιώκει και αξιοποιεί κάθε ευκαιρία για προαγωγή της διμερούς συνεργασίας με τα Ναυτικά των ΗΠΑ και της Γαλλίας. Συγκεκριμένα, συμμετέχει στις Ομάδες Επιχειρήσεων των Αεροπλανοφόρων αυτών των χωρών, που επιχειρούν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η εν λόγω πρωτοβουλία, πέραν του προφανούς επιχειρησιακού οφέλους και της προαγωγής της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Ναυτικών, συνεισφέρει στην ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης που διατηρεί η χώρα μας με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, ενώ ταυτόχρονα συνιστά και ένα σαφές και ηχηρό μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες.
Οι αναφορές στον εκσυγχρονισμο της Δομής Δυνάμεων
Ο Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας σε μια αναφορά με πολλαπλούς αποδέκτες, δήλωσε κατηγορηματικά οτι το εν λόγω περιβάλλον ασφαλείας, σε συνδυασμό με τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις, υπογραμμίζουν την απαίτηση για εκσυγχρονισμό της δομής δυνάμεων του ΠΝ. «Οφείλουμε να υιοθετήσουμε τις αρχές της μετεξέλιξης και του μετασχηματισμού, να επιδείξουμε καινοτομία στην εφαρμογή θεσμικών αλλαγών και να ισορροπήσουμε κατάλληλα, επενδύσεις και πόρους, μεταξύ διαθεσιμότητας, ετοιμότητας, ανάπτυξης δυνατοτήτων και ικανοτήτων» : υπογράμμισε ο Α/ΓΕΝ αναφερόμενος στα – εξαιρετικά επείγουσας σημασίας – βήματα που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Κλάδος. Προβλήματα που σήμερα υπάρχουν τόσο λόγω της υπερ – δεκαετούς οικονομικής κρίσης που αποστέρησε οποιαδήποτε δυνατότητα αναβάθμισης του Στόλου, όσο και συστημικών προβλημάτων που αφορούν τις αποδοχές και τη μέριμνα υπέρ του προσωπικού.
Απέναντι σε αυτή τη πραγματικότητα ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Ναυτικού κατέστησε σαφές οτι το όραμα του είναι ευθυγραμμισμένο με τις μεταρρυθμίσεις που προδιαγράφει η Ατζέντα 2030. Προτεραιότητά αποτελεί η βελτιστοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, με την υιοθέτηση καινοτόμων επιλογών και τεχνολογιών αιχμής. Στόχος είναι η ανανέωση των Μονάδων του ΠΝ με κατάλληλη ποσοτική διαμόρφωση που θα διασφαλίζει την επιχειρησιακή ικανότητα, στοχεύοντας όμως στην ποιοτική ενίσχυση του Αρχηγείου Στόλου.Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Προς τούτο, προωθούμε την επικαιροποίηση και υλοποίηση στοχευμένων εξοπλιστικών προγραμμάτων, τα οποία θα εξυπηρετούν και θα εναρμονίζονται με τη νέα δομή του ΠΝ. Ενδεικτικά αναφέρω το πρόγραμμα των Φρεγατών Belharra, όπου δρομολογούνται ενέργειες για την προμήθεια και 4ης Φρεγάτας, τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R Romeo, τα Περιπολικά σκάφη ISLAND, τα προγράμματα Εκσυγχρονισμού των Φρεγατών ΜΕΚΟ-200ΗΝ, των Υποβρυχίων και των Πυραυλακάτων, την ανανέωση δυναμικού των Κατευθυνομένων Βλημάτων και των Τορπιλών του Στόλου, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα των φρεγατών Κλάσης Constellation καθώς και η υλοποίηση καινοτόμων προγραμμάτων υψηλής επιχειρησιακής αξίας, όπως τα Μη-επανδρωμένα συστήματα και η Κυβερνοασφάλεια». Η εν λόγω μεθόδευση όπως σημείωσε ο Α/ΓΕΝ πέραν του άμεσου και προφανούς οφέλους στην επιχειρησιακή αξία του ΠΝ και την αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, θα λειτουργήσει ενισχυτικά και για την αναζωογόνηση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.
Στο πλαίσιο αυτό το ΠΝ συνέδραμε στη διασύνδεση του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, γνωστό ως ΕΛΚΑΚ, με το Κέντρο Καινοτομίας του Ναυτικού των ΗΠΑ, που εδρεύει στο Naval Postgraduate School στο Monterey, με σκοπό την εξερεύνηση συνεργειών μεταξύ των δύο οντοτήτων σε αντικείμενα αμυντικής τεχνολογίας. Στην εν λόγω πρωτοβουλία θα συμμετέχουν και Αξιωματικοί του ΠΝ που φοιτούν στο Naval Postgraduate School, για απόκτηση μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών. Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα σύνδεσης των αναγκών του ΠΝ με την ανάπτυξη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, αποτελεί το σύστημα Anti–Drone ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ, κατασκευής της ΕΑΒ, με αποδεδειγμένη αξία στο πεδίο της Ερυθράς Θάλασσας, στην επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ. Επιπλέον ο Α/ΓΕΝ επσήμανε οτι το σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας, σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό της δομής δυνάμεων και την εφαρμογή καινοτόμων προϊόντων, επιτάσσουν την αναγκαιότητα εξορθολογισμού των αποστολών που θα δύναται να αναλάβει το ΠΝ. Για το σκοπό αυτό επιδιώκεται η επικαιροποίηση της οργάνωσης και λειτουργίας, η απλοποίηση των διαδικασιών, η αναθεώρηση της Επιχειρησιακής Σχεδίασης, καθώς και η προαγωγή της Διακλαδικότητας, ως μοναδική συνταγή επιτυχίας στο σύγχρονο Θέατρο Επιχειρήσεων.
Εκσυγχρονισμός εκπαίδευσης
Στο πλαίσιο της εκτενούς αναφοράς για όλα τα ζητήματα που απασχολούν το ΠΝ, ο ο Αντιναύαρχος Δημήτριος Ελευθέριος Κατάρας ανέφερε οτι το πιο εξελιγμένο οπλικό σύστημα στο ΠΝ, είναι το προσωπικό του σημειώνοντας εμφατικά τα εξής: «Τα πλοία μας και οι υπηρεσίες δεν είναι παρά μόνο «άψυχα σκαριά» αν δεν επιβαίνει ο ανεκτίμητος πολλαπλασιαστής ισχύος μας, τα πληρώματά μας, τα στελέχη μας. Ανεκτίμητες οι θυσίες του προσωπικού, αμέτρητοι οι συμβιβασμοί στην προσωπική του ζωή και απρόβλεπτες οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει, ώστε να καταστεί εφικτή η προβολή του ΠΝ, ως παράγοντας ναυτικής ισχύος, και να ενισχυθεί το αποτύπωμα της χώρας. Η πρόσφατη απώλεια προσωπικού στη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών, καταδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο αυτό το μόχθο, αυτή τη θυσία..».
Παράλληλα απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στην ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ και ΆΡΤΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ώστε το ΠΝ να εμπνεύσει και να διατηρήσει τους καλύτερους μαχητές και μελλοντικούς ηγέτες. Στο πλαίσιο αυτό δρομολογούνται καινοτόμες μεταρρυθμίσεις, που αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης, τόσο του μόνιμου προσωπικού, όσο και των ναυτών. Παράλληλα επιδιώκεται η αναβάθμιση τόσο από πλευράς υποδομών, όσο και οργανωτικά, των Στρατιωτικών Σχολών. Αναγνώρισε πάντως οτι ότι οι προκλήσεις που συνοδεύουν το επάγγελμα του στρατιωτικού, το έχουν καταστήσει λιγότερα ελκυστικό ως επιλογή για τη νέα γενιά με πληθώρα πρακτικών που καθίστανται πλέον απηρχαιωμένες. Για το λόγο αυτό θεωρεί υποχρέωση της ηγεσίας να αναστρέψει αυτή την εξέλιξη δηλώνοντας με νόημα τα εξής: «Οφείλουμε να «ακούμε επιθετικά» τις ανησυχίες τους και να κατανοήσουμε τις επιφυλάξεις τους. Στο ΠΝ, ενστερνιζόμενοι την «όρεξη» των νέων για ευελιξία και κινητικότητα, επιδιώκουμε την προσαρμογή των συστημάτων εκπαίδευσης και των μηχανισμών ανθρώπινων πόρων, προκειμένου να ανταποκριθούμε στη νέα τάση.
Στο πλαίσιο αυτό το ΠΝ τονίστηκε οτι ήδη έχει καταρτιστεί Σχέδιο CAREER PATH, το οποίο μέσω πολλαπλών ροών καριέρας και σταδιοδρομικής εξέλιξης, θα επιτρέψει την αξιοποίηση και ικανοποίηση του ευρύτατου φάσματος ικανοτήτων και προσδοκιών της νέας γενιάς. Παράλληλα προαναγγέλθηκε η δρομολόγηση ενεργειών μέριμνας και μέτρων υποστήριξης προς τις στρατιωτικές οικογένειες. Καταλήγοντας ο Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας δήλωσε τα εξής: «Το ΠΝ είναι εδώ, είναι δυνατό, επίκαιρο, προορατικό, ικανό, αξιόπιστο, αποφασισμένο να παραμείνει στην «πρώτη γραμμή» και έτοιμο να εκτελέσει την αποστολή του, κρατώντας ψηλά επηρμένη τη σημαία του. Τη Σημαία που δεν έχει υποσταλεί ποτέ….».
«Το ΠΝ συνεχίζει τον «πλου» του ακάθεκτο, διατηρεί «σταθερή πορεία» προς το μέλλον, με «πυξίδα» τη ναυτική του παράδοση, και «προορισμό» τη πρόοδο και τη διατήρηση της σταθερότητας και της ασφάλειας. Σε αυτό το ταξίδι, συνεχίστε να ατενίζετε με βλέμμα νικητή και ιδιοκτήτη τις ελληνικές θάλασσες, καθότι έχουμε πολύτιμα εφόδια την ψυχή του πληρώματός, το Δίκαιο, τη ναυτική παράδοση χιλιετιών και τον Άγιο Νικόλαο στην πλώρη μας. Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος ! Ζήτω το Έθνος ! Ζήτω το Πολεμικό Ναυτικό !
Γραμμή Πορεία !!»