29 Μαρτίου 2024 / 2:30 πμ
29 Μαρτίου 2024 / 2:30 πμ

Ακμή και παρακμή της ιδιωτικής τηλεόρασης

από fimotro

Το 1989 η τότε κυβέρνηση Τζανετάκη με ΝΔ, ΚΚΕ και «άλλες δημοκρατικές δυνάμεις» ψήφιζαν το ν.1866/89 για την ελεύθερη ραδιοφωνία-τηλεόραση. 28 χρόνια μετά, στο τηλεοπτικό πεδίο επικρατεί χάος!!!

Ήταν η μετά Αρκουδέα εποχή, που επικράτησε ασυδοσία μετά την ψήφιση του νόμου και ο κάθε …επίδοξος καναλάρχης έστηνε μια κεραία στο βουνό και αποκτούσε τηλεοπτικό σταθμό, πιστεύοντας ότι έτσι θα αποκτήσει εύκολο χρήμα, δόξα, κοινωνική και πολιτική επιρροή. Ακόμη και ο «Λεωνίδας» με τις ψησταριές-όπως θα θυμούνται οι παλιοί-είχε απόκτηση τον δικό του τηλεοπτικό πορνοσταθμό…

Επώνυμοι όμως επιχειρηματίες δημιούργησαν Μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια, ΑΝΤ1, MEGA και αργότερα άλλοι τηλεοπτικοί σταθμοί με διάφορες παραλλαγές, αλλαγές και αγοροπωλησίες έδωσαν μια διαφορετική νότα. Όπως το κανάλι 29 έγινε STAR, το ΚΑΝΑΛΙ 5, ALTER, το NEW CHANNEL, ΤEMPO και πάει λέγοντας. Το ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, δημιούργησε τον ΣΚΑΙ-TV που δεν ευτύχισε και μπήκε σε περιπέτειες(θυμηθείτε Τσοτσορό) που μετέπειτα κατέληξε στα χέρια άλλου επιχειρηματία και είναι ο σημερινός ALPHA. Το SEVEN-X μέσα σε μια νύχτα έγινε ο σημερινός ΣΚΑΙ-TV, ενώ ο 902 αριστερά TV ιδιοκτησίας ΚΚΕ μετά από περιπέτειες και παραλλαγές είναι το σημερινό epsilon-TV.

Σήμερα, σε όλη την επικράτεια, τοπικά περιφερειακά και πανελλαδικά εκπέμπουν περισσότερα από 130 κανάλια ανεξέλεγκτα και ασύδοτα χωρίς κανέναν έλεγχο. Ένα ΕΣΡ υποστελεχωμένο, χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό χρήμα και τεχνικά μέσα για να ασκεί ουσιαστικά τα καθηκοντά του. Από την άλλη το ΣτΕ με αποφάσεις εις βάρος κυβερνητικών αποφάσεων και νόμων που αφορούν το τηλεοπτικό πεδίο στη χώρα περιπλέκουν ακόμη περισσότερο τη λειτουργία και αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών.

Για δυο και πλέον δεκαετίες η ιδιωτική τηλεόραση, έπαιζε πρωταγωνιστικό ρόλο στην διαμόρφωση της κοινής γνώμης, με ψυχαγωγία και ενημέρωση, επάξια ανταγωνιζόταν ευρωπαϊκά και διεθνή δίκτυα. Σήμερα όμως μετά την κρίση τα κανάλια φυλλορροούν και το μεγαλύτερο μέρος των προγραμμάτων τους γίνεται από σκουπιδοτενεκέδες αφού το χρήμα και οι πιστώσεις τελείωσαν μαζί με την πολιτική εγκατάλειψη!

Η χρυσή τηλεοπτική εποχή της ιδιωτικής τηλεόρασης με τα ακριβά και φανταχτερά show και προγράμματα ανήκουν στο παρελθόν. Και μάλιστα με δυο απώλειες. Το οριστικό κλείσιμο του Alter και την εγκατάλειψη του Mega στην τύχη του.

Η μικρή οθόνη σήμερα κατακλύζεται από επαναλήψεις, trash και light προγράμματα, φλυαρίες και ατέλειωτες καθημερινές μπουρδολογίες παρουσιαστών και προσκεκλημένων για να γεμίζουν το 24ώρο προγραμμά τους.

Από την άλλη, έχουμε μια εισαγωγή ξενόφερτων reality shows και τηλεπαιχνιδιών ενώ η πλούσια ελληνική γλώσσα είναι ανίκανη να δαμάσει τις αγγλόφωνες ονομασίες(σιγά παιδιά τους… τοίχους). Ακόμα και σε ελληνικά προγράμματα δίνουν ξένους τίτλους.

Διαβάστε μερικούς: Tatiana live, Celebrity Travel, Master Chef, Survivor, Power of love, Dancing with the Stars, Deal, Live news, Evening report, Happy Day, Lab kitchen, Slam, Still standing, Money Drop, Shopping star, The Wall, Came of love κλπ . Αυτές είναι μερικές από τις ονομασίες σε έναν ατέλειωτο κατάλογο.

Το θέμα όμως έχει και συνέχεια. Ενώ τα κανάλια φυλλορροούν οικονομικά, ο σκληρός ανταγωνισμός τα ωθεί σε σπατάλες που δεν αντέχουν οικονομικά με ξένα shows και reality που γυρίζονται σε Κωνσταντινούπολη, Βαρσοβία, Άγιο Δομίνικο, και ποιος ξέρει σε ποια άλλη γωνιά της γης με αμφιλεγόμενο περιεχόμενο και κόστος.

Καταρχάς πρέπει να πούμε ότι η τηλεόραση είναι ένα ακριβό είδος για όσους θέλουν να ασχοληθούν. Το χέρι πρέπει να είναι συνέχεια στην τσέπη. Αυτό θα το έχουν καταλάβει όλοι οι καναλάρχες και μάλιστα σε μια χώρα όπως η Ελλάδα με πολλά κανάλια και μικρή διαφημιστική πίτα.

Σήμερα η ιδιωτική τηλεόραση βρίσκεται σε παρακμή και χρεοκοπημένη. Σε άλλη ανάρτηση θα έχουμε το χρόνο για να σχολιάσουμε τα προγραμματά όλων των καναλιών, ΣΚΑΙ, ΑΝΤ1, STAR, ALPHA, EPSILON, το μέλλον τους και την τηλεοπτική τους ταυτότητα .
Π. ΚΟΝΤΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα